• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

инж. Александър Александров: Трябва да има увеличение на цената на парното, но тя да бъде социално приемлива

инж. Александър Александров: Трябва да има увеличение на цената на парното, но тя да бъде социално приемлива

Изпълнителният директор на „Топлофикация - София" Александър Александров е вече в студиото. Здравейте и добре дошъл при нас, господин Александров. „Булгаргаз" ви заплаши, че от 25 октомври ще спре доставките на газ, ако не изплатите задълженията си. Има ли опасност парното в София да спре?

Александър Александров: Добър вечер на вас и на вашите зрители. Няма нищо необичайно в това, което се случи в последните няколко дни. Вие знаете, че както в България, така и Европа е в енергийно цунами в средата на тази година. Ние алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност „Топлофикация - София" е опасна, особено с навлизане в зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия и стойностите, които достигна газа в последните месеци. Върху това се работи и то се работи много интензивно в Столична община, в правителството. Така че писмото, което „Булгаргаз" изпрати не е никаква изненада. Има нещо, което е изключително важно и специфично да кажем и в двата случая, когато говорим за „Булгаргаз" и когато говорим за „Топлофикация". Ние не сме обичайни търговски дружества - нито „Булгаргаз", нито ние. „Булгаргаз" е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъп и газа за всички във всяко едно положение. По същия начин седят нещата и с „Топлофикация". Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 милиона граждани в град София.

Въпреки това, което казвате, господин Александров, има едни 131 милиона лева, които стоят като дълг. До момента те не са отписани като ваш дълг, независимо от това, което вие казвате.

Александър Александров: Вие сами разбирате, че от днешна дата до 25-ти „Топлофикация" няма как да събере 120 милиона, да върне дълга на „Булгаргаз". Това е нещо, което може да стане само с помощта на държавата, с компенсации, които да бъдат дадени под формата на помощи за гражданите, които да компенсират разликата между двете цени на природния газ, която е определила КЕВР и която в момента „Булгаргаз" доставя.

Вие преди няколко дни поискахте тази помощ от държавата заедно с кмета Йорданка Фандъкова бяхте на разговори с премиера, с министри от кабинета. Какво се договорихте? Има ли напредък въобще в разговорите за намаляване на дълга или за неговото, как да кажем, да не настоява „Булгаргаз" вие да го покривате веднага?

Александър Александров: Разговорите продължават. Те започнаха, беше да кажем, начало на дълбок и сериозен разговор в посока как могат да бъдат компенсирана „Топлофикация", така че „Топлофикация" да продължи да изпълнява своята сериозна социална функция, да няма увеличение или да има минимално увеличение за потребителите на топлофикационни услуги. Както разбирате, това е процес и в цялата енергетика, което е изключително сложен в момента. Виждате, вчера работодателите също имаха своите срещи. Предполагам, че в рамките на следващите няколко седмици трябва да бъде намерено такова решение.

Очаквате ли държавата да ви помогне? И виждате ли в сегашната конфликтна ситуация политически мотиви - това, че София се управлява от една политическа сила, от ГЕРБ, кметът е от ГЕРБ, общинският съвет е шарен, а пък правителството е служебно, назначено от президента?

Александър Александров: Аз управлявам търговско дружество „Топлофикация" и не мога да преценя дали има такъв политически натиск, а и не е моя работа.

А усещате ли политически натиск?

Александър Александров: По-скоро не. Мисля че има достатъчно добра кооперация между Столична община, столичния кмет и започналите разговори миналата седмица с правителството и надявам се те да доведат до позитивен и реален позитив за всички софиянци.

Само на помощ от държавата ли се надявате или „Топлофикация" има ходове, с които може да овладее създалото се положение?

Александър Александров: Ходовете, които „Топлофикация" има са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режим. Знаете, че стойността, на която ние продаваме топлината и услугата си е определена от КЕВР. По същия начин е определена и стойността, на която ние купуваме газа.

Ние виждаме разходите, това е графика от вашия сайт, който днес видяхме в нова версия. Това са наистина големи разходи, може ли някои от тях да бъдат намалени?

Александър Александров: Разходите, както виждате 60% за газ и 37% са за емисии. Това показва, че 97% от разходите, които дружеството в момента прави, са за газ и емисии. И двата разхода не могат по никакъв начин контролирани или променяни от „Топлофикация". Т.е. за нас за разходи за заплати, текущи и всякакви други оперативни разходи остават 3%. Истината е, че в момента ние купуваме газ за такава стойност, а продаваме топлинната услуга за половината от това, което е. И с анонса, който вчера беше направен от „Булгаргаз" за ново увеличение от началото на ноември месец, тази делта става много висока. Също на нашия сайт, аз мога да го покажа и при вас, това е стойността на услугата, която е определил КЕВР в червено и всичко друго нагоре е стойността на недовзетия приход от „Топлофикация". Т.е. това е делтата, която ние търсим държавата да покрие.

Това е загубата за „Топлофикация" в момента?

Александър Александров: Това е социалната цена, която „Топлофикация", за да могат гражданите да имат приемлива, социално приемлива цена на услугата.

При тази заявка от „Булгаргаз" за вдигане на цената на природния газ от ноември с 32%, с колко би трябвало да се увеличи цената на парното, правили ли сте такива разчети? Въобще възможно ли е да се увеличи толкова много цената на парното?

Александър Александров: Правили сме разчети. За нас не е приемливо, ние смятаме, че трябва да има увеличение на цената, то трябва да бъде социално приемливо. И в тази извънредна и кризисна ситуация, в която всички се намираме - цяла Европа, България и света, правителството трябва да даде своя дан, да осигури компенсации, които да осигурят едно плавно преминаване на зимния период за всички граждани.

Знаем, че за мнозина да си позволят да плащат за парно е невъзможно. Много, особено възрастни хора и потребители са си изключили радиаторите и стоят на студено. Но какво съветвате вие потребителите при тези кризисни моменти в момента? С тази заплаха, че може да се увеличат отново цените на парното?

Александър Александров: Това, което бих искал да посъветвам като изключително разумно решение за такъв тежък, очертаващ се тежък зимен период е хората максимално да преминат на равни месечни вноски. Това ще им осигури един по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година. Ние още следващата седмица, както вие споменахте от днес имаме активен нов сайт на дружеството, което дава освен подобрена визия и нови функционалности, още следващата седмица ще осигурим през сайта достатъчно лесен достъп, за да може всеки, който иска да заяви преминаване към равни месечни вноски, да може да го направи бързо и лесно.

Говорите си с правителството, но говорите ли си с „Булгаргаз"?

Александър Александров: Разбира се, че се говорим с „Булгаргаз". Както аз казах в самото начало, ние и „Булгаргаз" сме в уникална ситуация. И двете дружества имаме определени държавнически и социални функции, които трябва да изпълняваме. И никой от нас не може да си позволи да не изпълни това, за което е там.

Оставаме с впечатлението, господин Александров, че някак си през медиите върви вашият диалог, затова ви зададох този въпрос.

Александър Александров: Аз приемам писмото, което получихме вчера от „Булгаргаз" и то е адресирано освен до нас, до всички други институции, като пореден опит да бъдат сезирани институциите, да може по-бързо да бъде намерено решение, в което „Топлофикация" да получи компенсации, респективно да бъде заплатена газа на „Булгаргаз" и те да не изпаднат също в тежко финансово състояние.

Вие представяте ли си парното в София да спре? Това на практика възможно ли е?

Александър Александров: Никой не може да си представи парното в София да спре. И това би било края на енергетиката в България. Колкото и странно да звучи, третият по големина енергиен субект в България това е „Топлофикация". Ние произвеждаме в тежки зимни месеци почти 2 гигавата топлинна енергия, това се равнява почти на производството на „Козлодуй" на ел. енергия. Второто, което е, мрежата, електромрежата в София не може да понесе такъв товар. Т.е. по никакъв начин никой не може да си позволи да спре „Топлофикация" или „Топлофикация" да спре да работи, това би било равно на апокалипсис. Представяте ли си дори и тези, които биха могли да преминат на твърди горива, дърва, въглища и т.н. какъв екологичен апокалипсис би било това за София.

131 милиона е дългът. Колко искате от държавата сега?

Александър Александров: Ние искаме от държавата много проста формула. Разликата, която е между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която реално ние плащаме за газ да бъде поета от държавата.

Това е за в бъдеще, а назад?

Александър Александров: Това включва и периодът от началото на регулаторния период от юни досега.

Имате ли възможност за алтернативни доставки на газ?

Александър Александров: Алтернативни доставки на газ, както знаете от миналата година пазарът е либерализиран. Ние имахме количества, които купувахме от газов хъб „Балкан". За съжаление ликвидността на газов хъб „Балкан" все още е много ниска, много малка. Ние успяхме да купуваме количества до 2-3 хиляди мегават часа на ден, които в нашия случай са изключително малко. За пример ще дам, че „Топлофикация" в зимните месеци харчи около 1 милион мегават часа на месец. Така че с удоволствие бихме купували и бихме искали да купуваме от алтернативни източници, когато цената е съпоставима и когато това е налично. За съжаление количествата, които са на пазара са изключително малки.

Много потребители казват „Топлофикация" прави много ремонти, непрекъснато виждаме как се разкопават улиците, за да могат да се поправят едни тръби, които изглеждат много стари. Защо се налага да ремонтирате през зимата и имате ли идеи как да се модернизира мрежата?

Александър Александров: Налага се да ремонтираме през зимата, защото мрежата на „Топлофикация" е над 2000 км, както знаете. Тя в голямата си част не е ремонтирана през годините. Съвместно с ЕБВР от няколко години тече програма за възстановяване на част от мрежата момента са подменени 200 км, всяка година ние успяваме да направим между 25 и 30 км в София, което очевидно не е достатъчно, за да можем да осигурим по-добър комфорт и непрекъсваемост на процеса през зимата. Задавате ми въпроса дали може да се подобри за в бъдеще? Да, това е част от плана. В момента в „Топлофикация" върви преглед на нашето технологично развитие. Заедно с американски консултант, който има изготвен първия си драфт на доклади и съвсем скоро вече ще бъде окончателен.

Любопитен е този проект на американската фирма, за който споменавате. Какво ще помогне той на „Топлофикация" за модернизирането, за покриването на сметките или, кое е генералното в него?

Александър Александров: В три основни посоки. Както знаете, големите проблеми изискват големи решения. Първо, целта на този план е „Топлофикация" да стане модерно предприятие с производство на топлинна енергия от когеренационни мощности, което ще даде допълнителния ресурс на „Топлофикация", финансов ресурс през производството на ток. Т.е. не да увеличаваме сметките на гражданите, дори надявам се те в бъдеще да могат и да спаднат. И второто, което е, да бъдем екологични чисти или много по-екологично чисти от това, което сме към днешна дата. Третият и много важен елемент е, че всички разчети, които са направени към този момент, че това би осигурило „Топлофикация" да бъде предприятие, работещо в нормална финансова среда, дори да възстанови и върне заемите си в средносрочен план, които има към днешна дата към БЕХ.

Последен въпрос. Имате ли нови абонати, има ли нови абонати „Топлофикация" София?

Александър Александров: Учудващо „Топлофикация" има изключително много заявки за нови абонати. Всяка година присъединяваме около 3% нови абонати. Желанието да бъдат присъединени към „Топлофикация" е много по-голямо, от това което ние излъчваме като образ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

АСЕН ИЛИЕВ - НЯМА ПАРИ ЗА БОЯРИШНИК СВИНЬО! :)

16.10.2021 10:10:33

Анонимен

АСЕН ИЛИЕВ - ДИРЕКТОР У ВАРНА СЕ СТАВА ТАКА livememe. com / o55hnxd ТАКА СЕ ВЗИМА НА КОНЦЕСИЯ И ЛЕТИЩЕ У ВАРНА И БУРГАС. ГРУХ! ГРУХ! :)

16.10.2021 10:09:32

Анонимен

АСЕН ИЛИЕВ - БУЛГАРАШКА СВИНЬО, КОЛКО Е ЦЕНАТА НА КУБИК ТОПЛА ВОДА В СОФИЯ, ОРИЕНТИРОВЪЧНО? СВИНЬО, АБЕ КАК СЕ СТАВА ДИРЕКТОР У ВАРНА ПРИ КОЛХОЗНОТО ПРАСЕ ПОРТНИХ? :)

16.10.2021 10:04:28

Неучуден

Монополистите от газовите дружества разбират социално приемливата цена така... Който не я приема да се вкочанява.... А беше време, не толкова отдавна, когато парното беше всеобщо достъпно... И кварталите не миришеха на пушек... И имаше чист въздух... И нямаше вкочаняващи се българи...

16.10.2021 04:15:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.