• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Японско разследване уличи българска болница в участие в международна схема за незаконни трансплантации

Японско разследване уличи българска болница в участие в международна схема за незаконни трансплантации

/КРОСС/ Японска неправителствена организация е била посредник в схема за незаконни трансплантации от живи донори, в която участник се оказва и българска болница. Това сочи разследване на японската медия The Yomiuri Shimbun.

Според данните на японското издание организацията си сътрудничила с турски гражданин - 58-годишен мъж, представящ се за лекар, арестуван от украинските власти през 2017 г. по подозрение за участие в трафик на органи, като му осигурявала пациенти.

Името му не се споменава, но изданието отбелязва, че от НПО-то той получил "донорска такса" от около 15 000 долара за трансплантация на бъбрек от жив донор за японски пациент в Киргизстан миналата година.

От записи, с които медията разполага, става ясно, че японската НПО трябвало да изпрати пациенти за трансплантации в Шри Ланка, информира Dir.bg. Операциите обаче не са извършени заради политически сътресения в страната.

През април година по-рано на двама японци били трансплантирани бъбреци в лечебно заведение в България, като операцията била организирана от същия турски гражданин.

Двете трансплантации били успешни, но турчинът спрял организацията на медицинските интервенции, след като българските власти започнали разследване за подобна схема с органи от живи донори, посочва медията.

The Yomiuri Shimbun разкрива още няколко случаи от предходната година по схемата с изпратени за операция пациенти в Узбекистан и Киргистан. Един от донорите бил от Украйна, има и загинал трансплантиран пациент.

Тази година турчинът планирал операциите да се провеждат в Шри Ланка. На онлайн среща през май той казал, цитиран от японската медия: "Можем да започнем по всяко време", а директорът на НПО отговорил: "Бихме искали да започнете да насочвате пациенти около юли."

На втора среща през юни турчинът поискал медицинска информация и акт за раждане. "Нека побързаме и да го направим; ако при един човек е успешно, тогава ще започнем да изпращаме по двама души всеки месец, общо 10 пациенти", отговаря директорът на oрганизацията.

Японската НПО категорично отрича обвиненията в трафик на органи от живи донори.

В България през юни 2021 година целият съвет на директорите на болница "Лозенец" беше освободен от тогавашния служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който съобщи на брифинг, че има сигнали за схеми с фалшиви документи за трансплантации.

"В периода 2019/21 - до 27 април 2021 година, в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и прочие. Донорите са племенници от Молдова или Украйна, а реципиентите са чичовци или лели от Израел, Япония, Йордания, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Законът не позволява донорство освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента. Агенция "Медицински надзор" има процедура за проверка, когато има съмнение, че хората не са родни, тъй като това е криминално престъпление. Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави - държавите на реципиентите - Израел, че това са фалшиви самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция", обясни тогава служебният здравен министър.

От лечебното заведение отрекоха информацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.