• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Кой е най-безопасният вид транспорт?

Кой е най-безопасният вид транспорт?

/КРОСС/ Ако ни се наложи да започнем продължително пътуване, всеки, естествено, ще се замисли какъв вид транспорт да предпочете. И това не е напразен въпрос, защото е пряко свързан с нашата сигурност. Кой транспорт е най-безопасният и какво ни съобщава статистиката за трите най-популярни видове транспортни средства: авиация, влакове и автомобили?

Преди да представим статистиката, трябва обаче да се отбележи, че социологическите проучвания за мненията на обикновените хора не дават правдива картина за съответния вид транспорт. Хората смятат влака за най-безопасното превозно средство, на второ място според тях е автомобилът, а самолетите, по тяхно мнение, са най-рискованото средство за придвижване.

Тези данни ясно сочат колко силно нашите чувства и емоции могат да надделеят над упоритите факти и сухите числа. Какво обаче твърди статистиката? Тя е неумолима и категорична: най-безопасният вид транспорт е самолетът, на второ място е влакът, а пък автомобилите са най-опасни. Първо трябва да уточним на каква база статистическите данни дефинират най-сигурния вид транспорт. Съществуват три способа за изчисляване на този параметър - и учените считат за най-коректен методът, който анализира съотношението на загиналите към 100 милиона мили (което е 160 милиона километра).

Въздушен транспорт. Според въпросната статистика самолетът категорично е видът транспорт с най-малък риск. Със самолети загиват 0.6 души на 160 млн километра. Може да вземем за анализиране данните от 2014 г., когато в света е имало 21 авиокатастрофи. В тях са загинали 990 души. От тях в 11 катастрофи с пътнически самолети - а другите 10 инцидента са били с товарни полети. В 2014 г. общо са извършени 33 милиона полета.

Имало е само по 1 инцидент на 1 милион полета (повечето катастрофи са с частни самолети). Статистиците са категорични: вероятността да загине човек в самолетна катастрофа по време на обикновен пътнически полет е нищожна, в границите на 1/8 000 000. И това е съвсем логично: пилотите, управляващи пътнически самолети, са най-обучените, тренирани и подготвени въобще сред хората, които по някакъв начин управляват превозни средства. При това редовно преминават всевъзможни медицински, физически и професионални прегледи, тестове и проверки. В този контекст някои експерти са иронични, но доста правдиви: по-вероятно е да претърпите инцидент в таксито за летището, отколкото да попаднете в катастрофа със самолет!

Железопътен транспорт. Жп-линиите ни предлагат най-сигурния начин за придвижване по суша. Смъртността в железопътни катастрофи е 0.9 пътници на 160 милиона км. Дори това определено звучи изненадващо, понеже рядко чуваме за жп-инциденти. Всъщност, статистиката на смъртните случаи от железопътни произшествия най-много се влошава от страни като Индия, Пакистан, Бангладеш и други в Южна Азия. Там въобще са чували за сигурност на влаковия транспорт само от слухове.

Автомобилен транспорт. Най-опасният транспорт без никакво съмнение е автомобилният. Статистиката е неумолима: на 160 милиона километра загиват 1.6 души - както виждаме, значително повече, отколкото във въздушни катастрофи. Като тук не са включени двуколесните превозни средства (мотоциклети и мотопеди). Техните цифрите пък са още по-мрачни, неприятни и потискащи: на 160 милиона километра по 42 души.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.