• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Калина Трифонова, EVN: Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично

Калина Трифонова, EVN: Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично

/КРОСС/ Поради силната буря в Смолянски регион имахме прекъсване на електроснабдяването тази сутрин. Това каза Калина Трифонова - заместник-председател на УС на EVN в предаването „Денят на живо" по Нова нюз. „Към момента вече всичко е овладяно, авариите са отстранени".

България в момента е една от все още малкото държави, които за битовите клиенти има регулирани цени, обясни Трифонова. „Тази регулация е предвидена да продължи най-късно до 2025 г., когато е крайният срок всички клиенти да излязат на свободен пазар. Така че към настоящият момент няма проблем битовите клиенти да останат на регулиран пазар. Тази регулация трябва да съответства и на действителността. И на регулирания пазар обаче могат да се наложат корекции, могат да се наложат увеличения на цените спрямо действителните нива, спрямо наложените нива от решението на регулатора и това, което е действително, това което е в момента".

Днес цената на ел. енергията е над 500 лв. на борсата, допълни Трифонова. „При битовите клиенти хубавото е, че те спрямо покупната цена на енергията, те не са зависими от тези цени високи на борсата, тъй като при тях миксът, който се формира е регулиран, основно участват държавните производители, както и американските централи по дългосрочните договори. Основният проблем, който съществува в регулирания сегмент, това да мрежовите оператори. Това е ЕСО, Високо напрежение и трите електроразпределителни дружества, средно и ниско напрежение. Защо при тях има проблем? Проблемът произлиза от решението на регулатора, в което съгласно тяхната прогноза, цената по която тези дружества трябва да закупуват така наречените технологични разходи, е в размер на 131 лв. и това е залегнало в ценовото решение, в цените на крайните клиенти. За съжаление тази безпрецедентна криза, не само в България, цената е близо три пъти по-висока от тази, която е определена от регулатора. Ето защо за последните няколко месеци всички мрежови оператори трупаме огромни загуби".

Към ноември загубите на нашето дружество са около 40-42 милиона лева спрямо това, което е одобрено от регулатора спрямо действителната цена, по която ние купуваме, каза Трифонова. „Проблемът е сериозен, защото сме изправени пред една ликвидна криза. Трябва да намерим средства да закупуваме този технологичен разход. Едната от възможностите е да вземем заеми. Но това също изисква огромен ресурс, част от средствата могат да бъдат и за сметка на инвестиционната програма, която наистина няма да имаме възможност да изпълним в пълен обем, ако не се вземат спешни мерки и не се намери начин за покриване на тази ликвидна криза".

Не сме правили заявления в момента за повишаване цената на ел. енергията, защото водим разговори и се надяваме, че ще се намери механизъм, по който да не се стигне до драматично увеличение на крайната цена на ел. енергия, допълни още Трифонова. „Ако не се намери решение, цялата тази три пъти по-висока енергия трябва да влезе в крайните цени. Не мога да се ангажирам с проценти, тъй като още не е приключило полугодието. Самият регулатор също не се ангажира с никакви прогнозни проценти".

Може и да не се стигне до увеличение цената на ел. енергията, ако например се намери начин за преразпределение вътре в цялата система на средствата, обясни Трифонова. „Целта е да няма свръх печалби за едни, свръх загуби за други, а накрая крайният клиент да бъде потърпевш. Така че има вариант, дори и да не се състави правителството, цената към крайния потребител да не бъде увеличавана. Тази регулация е в ръцете на КЕВР. Това е независим орган и не би трябвало да се влияе от правителство, от политики. Единствено, ако е необходима промяна в закона, тогава е необходим консенсус на политическите партии и работещ парламент. Но за момента има възможност, тъй като това е държавна политика и може да влезе държавата в ролята си на своите социални функции."

На въпрос на водещата, ако не се постигне консенсус, би ли могло да се стигне до фалит на дружества или режим на тока, Трифонова отговори, че би могло да се стигне до фалит на дружество, но държавата би трябвало да направи така и регулаторът също да реагира така, че да не допусне фалит на дружество. „Но ако няма реакция, ако чакаме до края на ценовия период който е 30 юни 2022 г., ние ще натрупаме над 140 милиона лева загуба, което е повече от едногодишната инвестиционна програма на дружеството. Тогава трябва да скочат сметките много сериозно и не ми се мисли в такива крайности".

Необходимо е да има подкрепа за мрежовите оператори, смята Трифонова. „Тази подкрепа де факто дори не е към мрежовите оператори, а отива към крайните клиенти и към стопиране на по-висока цена в следващ период. Ако сега се вземат мерки, няма да се стигне до шоково увеличение на цените през юни месец догодина, дори през януари месец. Тази подкрепа се търсят механизми, тя да се осъществи особено в най-тежките зимни месеци".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.