• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

“Клоун” може да разбърка картите в предизборната кампания

“Клоун” може да разбърка картите в предизборната кампания
Автор: Алис Перо-Весьор, “Поан”

/КРОСС/ "Тези клоуни не са причините за демократичните кризи в своите страни, а техните симптоми. Когато един народ вече не смята елитите си за легитимни, надеждни и способни да го представляват, той се обръща към народни и съпричастни фигури. : бизнесмена Доналд Тръмп, комика Володимир Зеленски, военния Жаир Болсонаро, или провокативния актьор Бепе Грило. И освен това те се появяват по съвсем естествен начин, използвайки раздразнението на народа и присвоявайки си критиката на политическия и финансов естаблишмънт. Те не са случайности на историята, а илюстрация на нивото на недоверие към демокрацията в страната". За книгата си “Изкушението на клоуна” (« La Tentation du clown ») френската политическа журналистка Летисия Крюпа се е срещнала с близо петдесет френски политолози, анкетьори, социолози и политици.

 

- В книгата си “Изкушението на клоуна” формулирате изненадващата хипотеза за появата на тази фигура, която ще “обърка президентските избори”. Кой е този “клоун” и защо този термин?

- Не съм измислила този термин, който принадлежи на медийно-политическия жаргон. Тръмп беше определян като такъв от американската преса още през 2014 г.; Борис Джонсън също беше наричан “Боджо клоуна” от сериозната ВВС! Моят клоун е аполитичен персонаж, т.е. той не е професионален политик и не е бил избиран. Със сигурност ще има активна кариера, за да избегне обвиненията в некомпетентност. Но той ще се появи от гражданското общество, като използва медийното пространство, за да утвърди кандидатурата си. Би могъл да бъде лекар - те завладяха телевизионните предавания от началото на епидемията - или пък ресторантьор, начело на недоволни фалирали заведения. Във всеки случай той ще се стреми да олицетворява народа и ще твърди, че идва от народа. Неговият профил ще зависи преди всичко от състоянието на Франция в точния момент на появата му и особено от равносметката на петгодишния мандат на Еманюел Макрон и управлението му на здравната криза. Но вече има място за тази фигура, всички светофари светят зелено.

- Кои са те?

- Преминаваме през криза на представителната демокрация. А недоверието на народа към елитите, чийто мащаб разкри още повече епидемията, не спира да расте. Социологът Жерал Броне сам го каза: никога социалният контекст не е бил толкова взривоопасен. До такава степен, че поставянето на бюлетина “клоун” в урната през 2022 г. може да изглежда почти нормално! Политиката се десакрализира. Медиите са готови да приемат тази кандидатура. И вече всеки може да претендира за най-висшата длъжност. Цифровата революция също премахна пречките. Има промяна на ценностите, при която колкото по-голяма експертиза има човек, толкова по-малко е доверието в него. Когато Колюш се кандидатира през 1981 г., знаехме, че това е фарс. Тръмп не беше и той въплъщаваше всичко това. Трябва да приемем тази констатация, в противен случай ни очаква студен душ…

- В книгата си анализирате избирането на Тръмп. Но и това на подобните нему в Украйна, Латинска Америка, Италия… Може ли да се разпространят във Франция?

- Трябва да разберем, че тези клоуни не са причините за демократичните кризи в своите страни, а техните симптоми. Когато един народ вече не смята елитите си за легитимни, надеждни и способни да го представляват, той се обръща към народни и съпричастни фигури: бизнесмена Доналд Тръмп, комика Володимир Зеленски, военния Жаир Болсонаро, или провокативния актьор Бепе Грило. И освен това те се появяват по съвсем естествен начин, използвайки раздразнението на народа и присвоявайки си критиката на политическия и финансов естаблишмънт. Те не са случайности на историята, а илюстрация на нивото на недоверие към демокрацията в страната. Няма причина Франция да бъде пощадена. Фабриката за обществено мнение смени мястото си, то вече не се създава в политическите партии. Появиха се нови разделителни линии, които фрагментират обществото - което Жером Фурке от Ifop нарича “архипелази”. Всички ние имаме интерес да разберем тази Франция. Нека си спомним “жълтите жилетки”. Сега вампирясали от епидемията, те показаха едно социално неразположение и може би олицетворяваха предупреждение! Освен това, въпреки че вече не е окупирала кръговите кръстовища, тази Франция все още съществува, тя тлее и олицетворява само видимото лице на айсберга. Ще бъде интересно да видим как ще гласува през 2022 г.

- В книгата си обяснявате, че тя би могла да даде гласа си за “клоун”. Но какъв точно ще бъде профилът на неговия електорат? Има ли шансове този мистериозен кандидат?

- Да не забравяме, че Тръмп бе избран от едно американско обществено мнение, което медиите не бяха успели да идентифицират! От друга страна, фигурата на “жълтия клоун”, дошъл, за да улови гнева, да го разбере и олицетвори, като Жокера, който си отмъщава, след като е бил презрян, напълно може да се появи. Това не е анекдот, в проучванията на Cevipof се появи нова категория, тази на “критичните граждани”, които смятат, че политиците не могат да ги разберат, ако не живеят като тях, че трябва да получават “заплата на чиновник от категория А и да живеят като народа”. Тази категория обаче гласува малко: тя представлява 25 на сто от въздържалите си на последните президентски избори и 9 на сто от белите бюлетини. Но ако гласува, само тя олицетворява 34 на сто от гласовете.

Да не забравяме, че Тръмп накара негласуващите да отидат до урните. Финалистите на изборите в Тунис през 2019 г., телевизионен магнат и професор по конституционно право, затворен по време на кампанията, увеличиха с 60 на сто активността на втория тур. Тази изборна динамика показва, че извънсистемните кандидати могат да съживят политическия живот. Във Франция Фондацията за политическа иновация разкри миналия октомври, че 79 на сто от избирателите обмислят антисистемен вот през 2022 г.

 - Пишете, че “клоунът” би могъл да се появи на финалната права на президентските избори, без да прави кампания. Възможна ли е кандидатура при тези условия?

 - Популярният актьор Володимир Зеленски поднесе голяма изненада! Появил се изневиделица три месеца преди украинските избори, той спечели със 77 на сто от гласовете. Украйна - която го гледаше в телевизионен сериал, докато той беше в кампания - беше готова за този избор. Посланията на кандидата бяха опростени и опорни. От Жан-Мари Бигар или генерал Дьо Вилие, минавайки през Мишел Онфре или Венсан Лендон, десетината профила, чийто електорален потенциал тествах, също се радват на вече съществуваща популярност. И дори да няма такава, днес известността се придобива много бързо благодарение на социалните мрежи - основният достъп до информация за 40 на сто от французите. В Италия Бепе Грило заложи цялата си кампания на мрежата и получи 25 на сто от гласовете на парламентарните избори през 2013 г., като трета политическа сила в страната. Тази поява на кандидат в последната минута трябва да се приеме сериозно във Франция.

 - Не играе ли опасна игра Еманюел Макрон?

 - Тези създания могат да се еманципират и да се изплъзнат на своя автор. “Политическият Франкенщайн е залог с висок риск”, както казва Гаспар Ганцер, бивш съветник по комуникациите на Франсоа Оланд. Защото сценарият не се развива “почти никога според предвиденото”. Освен това създаването на политически артефакт оказва влияние върху реалността. Социалните науки наричат това “ефекта Отело”. Доведена до крайност и раздута от медийното ехо, фикцията може да влияе върху реалността и да разшири полето на възможното - като да накара общественото мнение да приеме един “клоун”. Отговорността на медиите в това отношение ще бъде огромна. Но не бива да пренебрегваме нито една възможност, да не презираме нито една кандидатура, тъй като всяка една ни позволява да разберем нашата епоха. След едногодишно проучване мога да удостоверя, че всички хипотези са на масата, но ще се въздържа да правя прогнози! Това, в което съм сигурна, е, че изборите през 2022 г. ще бъдат най-непредсказуемите досега. Служител в Елисейския дворец ми го сподели между другото със следните думи: “2022-а ще бъде гигантски политически Нетфликс!”.

 Със съкращения

Превод от френски: Галя Дачкова, "Гласове"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Явор Божанов

Четири тежки проблема на “Има такъв народ” се превръщат в драма за цяла България. 1.„Няма да работим с партиите на статуквото“. ИТН са тежко статукво. Роден съм през 1990-а, но помня как Трифонов застана зад Кунева, после ходеше на кино с Бойко, но се скараха. За имоти ли, за министри ли - все тая. Бяха приятели. Последното беззъбо интервю Слави – Бойко беше съвсем скоро. 2. Партиите, с които казват, че ще работят са ИМВ и ДБ. Пак се връщам в детството ми. Докато откривах CS-a в компютърните зали, а навън мутрите трепеха когото си искат, Татяна Дончева беше на банкет на “Мултигруп”, а Мая Манолова беше „шанс за“ Пеевски и Орешарски. После Бойко я направи омбудсман и накрая това “лице на протеста” цъфна в офиса на Божков. Говорете ми за статукво. 3. Че с ДПС не работят - отдавна е под въпрос. Но не това е страшно. За 1 месец в 45-я парламент ИТН показаха, че просто не знаят какво да правят. Не с кого да работят. 4. Трифонов няма да става депутат. Факт е че него го няма. А него го няма, не защото ще носи отговорност от друга институция. Кога смятат да ви кажат истината и докога ще правят всички ни на балъци - това е слонът, който се е настанил в средата на стаята. Въпрос на време е някой да го види.

11.06.2021 00:38:59

Анонимен

.......енигма е има ли въобще план в главата на Трифонов – за каквото и да е. Тръгна на избори (4 април), ама не ходи по предизборни срещи. Стана депутат, но депутатства единствено в клетвения ден. Сега вече няма да е народен представител, защото знае да носи отговорност, обаче я носеше и като формален такъв; кани се да я носи от „една друга институция – като му дойде времето”. Точно такива мисловни конструкции роди Трифонов, те издават единствено тактика „Ден да мине, друг да дойде”. Четвъртата тайна е може би най-важна – здравословното му състояние. Темата е деликатна, неприятна за публично обсъждане, но вече не е просто лична, защото Трифонов е сред главните политически фактори. Трябва да е ясно – позволява ли здравословното му състояние да е пълноценен политик. Ако да – ситуацията е една. Ако не – значи няма да е нито премиер, нито президент. Така или иначе, Трифонов трябва да се въплъти. Досега поведението му носеше успех. Но няма да е за дълго. https://www.segabg.com/

09.06.2021 15:22:48

Валентин Георгиев

Когато служебното правителство започна с якото „изчегъртване“ на безобразията в държавата, се чуха немалко коментари от целия политически спектър, че Румен Радев е задал „модела на управление“ и „неизбежните мерки“, които обществото очаква. Оценката на почти всички бе, че това можеше и трябваше да свърши едно редовно правителство. Но така наречените партии на протеста и основно „Има такъв народ“ предпочетоха да не рискуват, а да оставят на президента да им свърши мръсната работа. Колелото на промяната вече се завъртя, а представителите на тези партии не слизат от екрана и ефира, но само на думи продължават да громят предишната власт. Партията на Слави Трифонов, известна с пословичното си мълчание, също започна да се обажда. Очевидно „тактиката“ на пасивно изчакване вече се изхабява, а идат новите избори. Самият Трифонов, който не стъпи в предния парламент, може би очаквано обяви, че този път няма да се кандидатира за депутат. Мястото му не било там, но щял да носи отговорност за хората, които са там, и за това, което правят. Как точно? Като Доган и вероятно Борисов ще седи на сянка и ще нарежда, без да обира негативните реакции? Или прави заявка за нещо друго? Трифонов завъртя интрига: „Мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето.“ Не е ясно каква цел се крие зад тази заявка, но спекулациите, които породи, че е хвърлил око или на премиерския, или на президентския пост, изглеждат екзотични. С поведението си досега лидерът на ИТН по-скоро прехвърля отговорности на други, а личната му харизма, на чиято инерция се разчиташе да привлича гласове, като че ли започва да носи разочарование. По-скоро изглежда, че той няма да участва в политиката, но няма и да ви каже: „Не го правя, защото нямам сили за това“. „Моето дълбоко вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство този път, доколкото е възможно и доколкото това отговаря на нашето убеждение и нашето мислене. Ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април“, обещава бившата шефка на Народното събрание Ива Митева. Този път?! В живота нищо никога не се повтаря по един и същи начин. А и какво би се променило при едно повторение? Нали и преди, и сега „ние няма да се коалираме с ГЕРБ, БСП, ДПС – партиите на статуквото“?! Общите гласове на останалите участници отново няма да стигат. Означава ли новото „усещане“ на Митева, че ИТН ще направи компромис и ще седне на преговори в търсене на печеливша формула? Ако резултатите от изборите се повторят, разбира се. Или и то идва от вдъхновението от работата, която вършат хората на Радев и Янев: „Безспорно има експерти в служебния кабинет и бихме подкрепили някои от тях като министри“. Сефте! Българите имаме една хубава приказка: След дъжд качулка! Та така и с „Има такъв народ“.

09.06.2021 15:14:11

Бивш симпатизант на БСП:

Вижте как Корнелия Нинова спомага колебаещите се избиратели да гласуват на 11-ти юли за всеки друг но не и за БСП, защитавайки един манипулатор от шайката като т.нар. д-р Кантарджиев, дето плашеше с трупове народът ни и всяваше паника сред млади и стари, довела до маса смъртни случаи. Същият този тип трябва да бъде съден!, а наместо на това четете думите на лидера на лявата коалиция: Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен. Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Проф. Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област. В защитата на този доктор- специалист? по ковид 19 се включи и шефа на софийските социалисти Калоян Паргов, пишейки следното във Фейса: Няма как да си затворя очите пред тази безпринципна чистка...Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев е грешно решение на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Професорът е безспорен професионалист. Доказа се за пореден път в последната година, през която неотлъчно беше на първа линия в борбата с COVID-19 в качеството си на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 33 години от живота му, отдадени на медицината. Един от най-успешните експерти на БСП. А в БСП имаме основен принцип - никога не изоставяме другарите си в беда. Точно по тази причина няма как да си затворя очите пред тази безпринципна чистка. Навършил си възраст е грозно и неблагодарно отношение към професионалист, който достойно е изпълнявал задълженията си и е служил вярно на хората години наред. Проф. Кантарджиев беше член на БСП в столичния район Оборище преди да бъде назначен за директор на Националния център по заразни и паразитни болести, когато замрази партийната си дейност. Очакваме го отново при нас в организацията и продължаваме да работим заедно за промяната. Толкоз, а няма и дума за стотиците хиляди социалисти, които бяха уволнянавани и принудени да се пенсионират през годините на хунтата, пък и далеч преди това след 10-ти ноември, без тази партия БСП да си мръдне и пръста за тяхна защита. Считам, че при това положение т.нар лява коалиция няма шансове на тези избори, Още повече, че точно тя прие закони по времето на Станишев, дискреминиращи всички онези честни българи, работели за сигурността и отбраната на страната ни. А те, заедно със своите семейства са още живи и броят им е петцифрен. И не пандемията беше причината да не гласуват през април за БСП, а това, че тази партия не е в състояние да им осигури каквото й да е било и на практика беше една вяла опозиция на хунтата в името на това, ръководството й в София и по места да се облагодетелства години наред от властта. Жалко, но факт....доказващ думите на тези пионки от ИТН, че БСП е част от статуквото. Какъв позор хора като тези буфосинхронисти да се подиграват по такъв начин със столетницата и да привличат все повече гласове в тяхна полза без да е ясно накъде точно ще тръгне България ако точно те и другите като тях овладеят властта...!

08.06.2021 01:48:55

Анонимен

Не можеш да обвиниш турците, че са турци. Защо не оценихте ефекта на голямата екскурзия, а скочихте върху нейните автори. Сега ще сърбаме тази попара.

07.06.2021 20:44:38

Костадин Костадинов

За това изказване на Карадайъ, направено пред Ердоган при посещението му при него, на председателя на ДПС трябва да бъде повдигнато обвинение, и то ВЕДНАГА! Държавата ни окончателно заприлича на разграден двор – след американците и турците се намесиха брутално във вътрешните ни работи, при това за пореден път, при това в навечерието на изборите. Освен това с изявлението си Карадайъ ясно и категорично заяви, че ДПС е турска етническа партия, а етническите партии са ясно и категорично забранени от българската конституция. Ето защо ние от Възраждане питаме – ще се самосезира ли прокуратурата за това изказване и ще започне ли процедура по заличаване на ДПС, както миналата година стори с Възраждане, или ще се наложи да я сезирам лично аз?

07.06.2021 18:22:20

Анонимен

Арестът на 4 боса и 300 техни помощници ще изстреля България нагоре Те са в очакване... Образование, смелост, поемане на риск и отговорност – четири кита на успеха. Те могат да превърнат всяка държава в добро място за живеене и бизнес, а хората в нея – радостни и с осмислен живот. Отнася се и за България. За да постигнем това, трябва да се случат няколко неща. 1. Бойко Рашков да изчисти „калинките“ на ГЕРБ и ДПС в МВР и службите поне до средно ниво и те да заработят за обществото, а не срещу него; 2. Да се осигурят и проведат честни и прозрачни избори на 11 юли; 3. Още първият ден от работата на новото Народно събрание да се започне процедура за разпускане на сегашния ВСС и образуване на нов, който да освободи/уволни главния прокурор Иван Гешев. Прозрачен избор на нов; 4. Арест и повдигане на обвинения за корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, неплатени данъци и укрити доходи на: 5. Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владислав Горанов и Сотир Цацаров. Едновременно да бъдат задържани още около 300 техни consigliere (доверено лице) и caporegime (ръководители на групи и по места). С Доган да се разговаря и ако не разграничи ДПС от мафията, да се приложи законът. 6. Разследване на обществените поръчки и договори, по които са платени десетки милиарди и има съмнение за корупция; 7. Изолация на ГЕРБ като партия, която докара България до дъното по стандарт на живот и на първо по корупция, смъртност, заболеваемост, неграмотност и пр.; 8. Установяване на върховенство на правото; 9. Развитие на икономиката и бизнеса по правилата, установени в цивилизования свят, създаване на благоприятни условия за инвестиции; 10. Приемане на закон, забраняващ на ръководни длъжности в държавата да бъдат избирани и назначавани хора със съмнителна репутация и свързани с организираната престъпност. Сигурно има още важни неща, които трябва да се свършат, но тези са задължителни и спешни. Над 11 милиарда са загубите за България от кражби и корупция. Ако този грабеж бъде намален с около 30-40%, пенсиите и заплатите ще се увеличат между 2 и 3 пъти. Това е съвсем реално, ако се постигне възстановяване на справедливостта, съд за виновните за националната катастрофа и модернизация на икономиката. Други го направиха. Да го направим и ние. Д-р Димитър Попкутуев

07.06.2021 16:09:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.