• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Окръжният съдия на окръг Кук премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Окръжният съдия на окръг Кук премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

/КРОСС/ Окръжният съдия на окръг Кук Трейси Портър отстрани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори на републиканците в Илинойс заради действията му, свързани с нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., като нападението може да се приравни към метеж, съобщи АП.

Портър отложи влизането в сила на решението си до петък, като даде време на Тръмп да обжалва решението в съдилищата на щата Илинойс. Съдията застана на страната на гласоподавателите от Илинойс, които желаеха бившият президент да бъде отстранен от бюлетината за първичните избори в щата на 19 март, като застъпническата група "Свободно слово за хората" похвали решението.

В решението си съдията пише, че нейното решение "не може да бъде крайният резултат", тъй като висшите съдилища ще имат последната дума по въпроса. Илинойс стана третият щат, който изхвърли бившия президент от избирателните списъци.

Говорител на предизборната кампания на Тръмп заяви, че съдебното решение в Илинойс "е противоконституционно решение, което скоро ще бъде обжалвано".

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн. Тръмп обжалва.

Припомняме, че подобни казуси около Тръмп се появиха в редица щати.

Върховният съд на САЩ ще изслуша аргументи по подобен случай от Колорадо в началото на следващия месец. Щатът Мейн обяви, че очаква това решение и ще се съобрази с него, тъй като жалба бе подадена и там.

Най-висшият съд на този щат установи, че 14-та поправка не позволява на бившия президент републиканец да участва в гласуването заради ролята му в бунта на Капитолия на 6 януари 2021 г., когато неговите поддръжници нахлуха в сградата, след като той загуби изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

Бунт на държавно ниво е стара законодателна практика за остраняване на кандидат за президент, която не е била използвана от Гражданската война насам.

Междувременно, Тръмп остава фаворит за републиканците, въпреки правните си проблеми.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.