• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Жители на село Труд излизат на протест

Жители на село Труд излизат на протест

/КРОСС/ Днес хората от село Труд, Община Марица, ще излязат на гражданско неподчинение. Причината за протеста са силните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата наблизо централа за производство на топло- и електроенергия от биомаса.

Борбата на засегнатото население с обгазяването от това производство продължава вече 5 години.

В годините сдружението „Бъдеще за село Труд" е сигнализирало всички институции и постоянните проверки са провокирали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към производствения процес. Със спирането на протестите зарази извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, поясниха на предния протест жителите на селото.

От гражданското сдружение не са съгласни и с твърдението на отговорните институции, че упражняват контрол върху централата, работеща с биомаса, защото проблемът с нетърпимите миризми остава. От становище на Министерството на здравеопазването става ясно,че тези миризми са вредни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха.

От „Бъдеще за село Труд" имат очаквания еврокомисари да дойдат на място и да установят факти по случая в село Труд. По казуса е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на протеста от сдружение „Бъдеще за село Труд" са изпратили покана за участие до всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други местни ръководства.

Под мотото „Търпението се изчерпа" протестиращите очакват всички поканени лица, включително и тези, отправящи сериозна заявка за бъдещо управление на държавата, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Протестът е насрочен за 18.30 ч. в четвъртък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.