• 23 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7963
 •  GBP / BGN 2.3224
 •  CHF / BGN 2.0224
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

За първите шест месеца на 2024 г. инспекторите по труда установиха 107 726 бр. нарушения

За първите шест месеца на 2024 г. инспекторите по труда установиха 107 726 бр. нарушения
Бяха организирани информационни кампании за ученици, студенти, работодатели и социални партньори

/КРОСС/ Контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) са извършили 24 358 броя проверки за първите шест месеца на годината в 21 662 бр. предприятия с 960 136 наети в тях. При проверките са установени 107 726 бр. нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията, свързани с разпоредбите, регламентиращи осъществяване на трудовите правоотношения, са 49 468 бр. По осигуряването на здраве и безопасност при работа са установени 57 664 бр. нарушения.

Случаите на работа без трудов договор са 1614 бр. при 1818 бр. спрямо същия период на м.г., което е показател за ограничаване на недекларирания труд в най-тежката му форма. За това допринася както засиленият в последните години цялостен контрол на ИА ГИТ с акцент върху намаляване на работата на черно, така и стартиралите от началото на годината проверки за бърз контрол, насочени към законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, които се извършват в обекти, рискови по отношение на нерегламентираното използване на работна ръка.

Сумата на установените забавени възнаграждения е 4.9 млн. лв. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени почти 3.4 млн. лв.

За първото полугодие на 2024 г. са съставени 4741 бр. актове за установяване на административно нарушение.

С цел да се гарантира в най-пълна степен животът и здравето на работещите, са спрени 385 бр. обекти, площадки, машини и съоръжения. Тази мярка се използва с цел превенция на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до спасяване на човешки живот. При извършените проверки през първата половина на 2024 г. инспекторите по труда са отстранили 71 работници поради липса на правоспособност и/или неспазване на правилата за безопасна работа.

Дадените разрешения за работа на непълнолетни лица са 7594 бр. За същия период на миналата година техният брой е бил 6195 бр.

През шестте месеца на 2024 г. бяха проведени интензивни проверки при извършване на строителни и монтажни работи в цялата страна. Чрез командироване на инспектори от различни области беше осигурен по-голям инспекционен ресурс в районите с голям брой строителни обекти. Акцентът на проверките бе насочен към безопасността на строежите с цел запазване живота и здравето на работещите в тях, както и законосъобразното полагане на труд от страна на наетите работници. Повече информация за кампанията е публикувана на сайта на ИА ГИТ https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/13069

През февруари 2024 г. стартира и националната кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.", която Главната инспекция по труда изпълнява с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Проведени бяха 16 информационни форума на регионално ниво, на които заедно с представителите на социалните партньори и работодателите бе обсъдено значението на правилата за безопасна работа като път към ограничаването на трудовия травматизъм и изграждането на култура на превенция.

За да повиши осведомеността на младежите за техните трудови права и задължения при започване на работа Главната инспекция по труда проведе информационна кампания в 40 училища в страната. Сключени бяха и споразумения за сътрудничество и съвместна дейност с някои от университетите в град София, където също се проведоха информационни събития, насочени към подготовката на младежите като бъдещи участници на пазара на труда.

Повече информация за проведените информационни кампании може да намерите в публикуваните по-долу презентации.

Представители на ИА „Главна инспекция по труда" участваха в различни международни прояви, сред които съвместни проверки, информационни кампании и информационни семинари, конференции, организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) на територията на Р България и страните - членки на ЕС.

Агенцията получава признание от ЕОТ като една от най-активните институции. ИА ГИТ бе наградена за отличителна добра практика за проекта, изпълняван съвместно с консултативните центрове по трудово право Arbeit und Leben Berlin-Brandenburg (AuL), на тема: „Транснационално сътрудничество в подкрепа на български работници в строителния и други сектори". Повече информация за наградата може да намерите на https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/13139

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.