• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Земетресение на остров Крит погрешка беше локализирано край Смолян

Земетресение на остров Крит погрешка беше локализирано край Смолян

/КРОСС/ Технически гаф в Геофизичния институт на БАН. Автоматичната им сеизмична система изпрати съобщение до медиите за трус край Смолян, без да има такъв. В 4:19 ч. медиите получиха автоматично генерирано съобщение за земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер в района на Смолян. Според публикуваната информация, трусът е бил регистриран в 4:11 ч. българско време. Дълбочината е била 15,8 км, а епицентърът на 184 км от София.

Автоматизираната система на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН е идентифицирала по погрешка земетресение на остров Крит като такова край Смолян, обясни директора на института проф. Николай Милошев пред "Дневник".

Системата автоматично е извела и информацията на сайта на института и така тя попада в медиите рано сутринта. Заради ранния час дежурният сеизмолог не е обърнал внимание на съобщението. Проф. Николай Милошев уточни, че на сайта на института пише, че резултатите са предварителни и това трябва да се има предвид.

Минути по-късно дежурните сеизмолози са видели фалшивия сигнал и са го отменили, след като видели, че уредите не отчитат такъв трус у нас.

"Неприятно е, че в такъв момент, когато хората са изнервени, излиза такава информация, но където има технологии, стават и грешки", обобщи директорът на Геофизичния институт към БАН.

Проф. Милошев каза още, че земетресението в Крит не е било много силно - около 5 по скалата на Рихтер, и при него едва ли има щети и пострадали.

Трус с магнитуд 4,5 по Рихтер е регистрирано рано тази сутрин в морето край гръцкия остров Крит като епицентърът е бил на 87 км южно от град Йерапетра или на 454 км южно-югоизточно от Атина, показват данните на гръцкия институт по геодинамика. Според американския геологически институт обаче земетресението е било от 5-а степен по Рихтер, предаде АНА-МПА.

На 2 май в същия район беше регистрирано земетресение от 6-а степен. От тогава досега имаше още няколко по-слаби труса.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.