• 27 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 7°C

194 са подадените заявления за 23-те свободни позиции в конкурсите на МИИ за търговски представители

194 са подадените заявления за 23-те свободни позиции в конкурсите на МИИ за търговски представители
Сред кандидатите за работа в Службите по търговско-икономически въпроси на България има и българи от чужбина

/КРОСС/ 194 са подадените заявления за 23-те свободни позиции за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България в 21 държави по света. Сред кандидатите има и българи, живеещи в чужбина, предимно наши сънародници от европейските страни. Това сочат обобщените данни след изтичане на крайния срок за подаване на документите.

Конкурсите се провеждат в три направления - "Европейски страни", "Страни от ОНД " и "Азия, Африка, Америка и Австралия". Кандидатите са основно икономисти, има такива, които са възпитаници на българските висши училища, но не липсват и завършили в чужбина.

Днес стартира дейността на работната комисия, която извършва последваща процедура по проверка на подадените документи за това дали кандидатите отговарят на първоначално обявените изисквания, съобщи зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов. Заложените условия за участие в процедурата са висше образование - магистър, свободно владеене на общоприетия език на държавата, за която се кандидатства, както и задължително владеене на английски език. Сред критериите са и дигитална компетентност, трудов или служебен стаж от минимум 6 години и доказан опит в областта на външноикономическите и търговските отношения.

Към кандидатите са заложени и специфични изисквания като познания за икономическото развитие на дадената държава, както и за двустранните отношения на страната ни с нея. Нужни са и познания върху нормативната уредба и върху международните задължения на Република България, свързани със спецификата на работата в СТИВ.

Кандидатите, които бъдат допуснати до следващия етап от процедурата, ще трябва да представят анализ на съществуващите двустранни външноикономически и търговски отношения на Република България с държавата, за която се кандидатства. От тях ще се очаква и да акцентират върху потенциалните възможности за развитие, инвестиции и търговия през следващите 4 години.

Последният етап ще е събеседване, в което ще се включат всички членове на обновената конкурсна комисия по подбора. За първи път в нея се осигурява участие на представители на Министерството на външните работи, на национално представените работодателски организации, на експерти от научните среди, на образователните институции и на неправителствените организации.

Очакванията са в първите месеци на 2024 г. да бъдат излъчени новите търговски представители, коментира заместник-министър Павлов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Имайки предвид участието на Министерството на външните работи и нагласите на министъра, не очаквам ефективна работа на одобрените представители. Здачата им ще е да развиват възможности в половината свят, понеже другата половина подкрепя Русия, а ние сме ги определили като враг и се държим съответно.

30.11.2023 10:27:10

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.