• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

МЗХГ втвърди тона: Задължаваме търговските вериги да продават български храни!

МЗХГ втвърди тона: Задължаваме търговските вериги да продават български храни!

/КРОСС/ Министерство на земеделието, храните и горите обвини търговските вериги в манипулация и обяви, че ги задължава да продават български храни. Същевременно ведомството предупреди, че ще се намеси, ако забележи, че веригите необосновано вдигат цените на хранителните стоки.

Това става ясно от официалната позиция на министерството, разпространена до медиите в 22 часа снощи. В нея МЗХГ припомня предложението си в търговските обекти да бъде излагана повече българска продукция на местни (регионални) производители, като в проекта за постановление на Министерския съвет е записано: "Местата за продажба следва да бъдат с площ - не по-малка от половината от търговската площ, на която се продават съответните групи храни и да бъдат обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганата продукция е българско производство".

Нормално ли е потребителите да нямат достъп до пресни регионални продукти, пита се министър Танева

Целта е в търговските вериги да бъде излагана повече българска продукция на местни (регионални) производители, които осъществяват дейност на територията на областта, в която се намира магазинът или до 200 км. от областния център. "Сега излизат българските оранжерийни краставици и домати. Питам нормално ли е в един град като Сливен, например, потребителят да няма възможност да избере свеж продукт на местната оранжерия, която сега вади продукцията и е на 5 км, а а продуктите да са донесени с камионите от трети страни", каза пред БНТ тази сутрин министърът на земеделието Десислава Танева.

В позицията си МЗХГ посочва, че "търговските обекти се задължават да обособят площи, в които да се предлагат само мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; месо и месни продукти; ориз; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; мед; картофи и кореноплодни; зеленчуци - сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове - пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид".

От ведомството припомнят, че проектът за постановление на Министерския съвет е бил изпратен до всички заинтересовани страни за становище, но разговорите с търговските вериги не са довели до никакви действия и разбиране от страна на частните оператори. "Това наложи настоящото предложение. С него не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само задължава обектите да предлагат продукцията на местни български производители", заявяват от МЗХГ.
Търговските вериги манипулират със заплахите за покачване на цените

"Позицията на Сдружението за модерна търговия, която бе разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените. В предложените текстове има само въвеждане на едно единствено задължение - площи за предлагане на продукцията на местното население. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките.

Чрез монополното си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат. МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки", се казва още в позицията на МЗХГ.

След категоричния отказ на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват "Билла", "Кауфланд", "Лидл България ЕООД & Ко", "Аванти", "Промаркет" ООД и др., да се съобрази с искането на МЗХГ с мотива, че то погазва основните принципи на пазарната икономика, че ще насърчи сивия сектор и ще доведе до скок в цените, много браншови организации настояха министерството да действа по-категорично.

Браншът: Крайно време е да се прекрати тоталният монопол на веригите

"Щом може немска фирма иска да изкупи цялата продукция на българска фирма, която произвежда защитни косютщми, за да помногне на немския народ, защо немска верига да не иска да помогне на българските производители с 50%? Това са европейските ценности на взаимопомощ в трудни моменти и нека тя да е равнопоставена", призовава председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

"В момента сме в извънредно положение, затова може да се прибегне до извънредни мерки. В крайна сметка веригите могат да бъдат принудени със заповед на правителството. Крайно време е да се прекрати тоталният монопол на веригите, които притискат производителите по различни начини - налагане на частни стандарти като GLOBALG.A.P., плащане с 60 дни закъснение, заради което после имаме данъчни ревизии и запор на сметки, промоции за сметка на производителя с информация в последния момент - всичко това трябва да приключи", коментира Георги Василев, секретар на Асоциация "Български пипер".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пазарна икономика означава чуждите търговски вериги всеки ден да се чудят дали да остават или да си ходят.

09.04.2020 21:06:23

Анонимен

От къде Български храни,че не вдявам.Полски картофи,Египетски боб,Турски чушки,Македонски домати,Гръцки плодове,от Луната и Марс не знам какво още.Та те така.Унищожихте земеделието и сега искате.Ама няма.

08.04.2020 13:16:29

Анонимен

Не можете да ги задължите. Те са по-силни от държавата.

08.04.2020 12:22:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.