• 06 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7425
 •  GBP / BGN 2.1703
 •  CHF / BGN 1.8411
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Туроператор: Връчването на фишове на границата бави туристическите групи

Туроператор: Връчването на фишове на границата бави туристическите групи

/КРОСС/ "От първи юли влизат нови правила при пътуване в Гърция. На специален линк гръцкото външно министерство е поместило всички нови правила за пътуващите – трябва да има попълнена лична информация на посетителите – две имена, адрес на пребиваване в страната, адреса на постоянното местожителство в България, както и всички лични данни на пътуващите. С попълването на тази форма, се генерира уникален баркод, който пътуващият трябва да представи на граничните власти при преминаването на границата. Баркодът може да бъде представен на телефона или на хартиен носител на граничните власти", съобщи Михаела Барболова от туристическа агенция „Мирея“.

Генерирането на кода отнема до 48 часа. „Ние днес попълнихме два такива формуляра, получихме потвърждение за попълването, и се надявам в рамките на 24 часа да се получи и кода“, допълни Барболова.

Гръцкият туризъм е от първостепенно значение за нашите съседи, не вярвам да причинят каквото и да е неудобство на българските туристи при преминаването на границата, смята представителят на туристическата агенция.

Относно глобите и стари фишове и актове, които българската Пътна полиция връчва на прегрешили шофьори, Барболова съобщи, че при събирането на глобите българските полицаи са изключително любезни, учтиви и приятелски настроени. „Наша група туристи беше свалена, проверена, и срещу лични карти им бяха връчени документи за невръчени глоби и фишове, като им беше дадена възможност в 14-дневен срок да платят глобите си с 30%-ова отстъпка, а след това дължат пълната сума“.

Българските туристи са наясно, че на границата се правят такива проверки, нямаше протести и напрежение, защото знаят, че дължат парите за глобите. На границата има и ПОС-терминали, на които всеки може да си заплати глобите веднага. Глобата иначе се плаща по местоживеене на виновния водач.

„Не разбирам защо тези глоби трябва да се връчват точно на граничния пункт, като така една група с туристи може да чака ужасно много – например, за връчването на глоба на момиче за нарушение, направено през 2018 г. целият туристически автобус трябва да чака. Има други варианти – пред Български пощи, или с куриер, – има варианти как глобата да бъде връчена веднага на нарушителя. Това означава ли, че тези, които никога не напускат пределите на България, никога няма да си получат глобите?“, попита Барболова.

Някои хора тълкуват новата система за връчване на глобите по границите като начин българските туристи да бъдат отклонени от Гърция. „Аз лично смятам, че хората, които са решили да пътуват на почивка в Гърция, ще го направят при всякакви обстоятелства, а тези, които са решили да почиват в България, ще си пътуват у нас. Никой, който иска да пътува в Гърция, не може да бъде пренасочен към друга дестинация“, допълни туроператорът.

А българските туристи на границата също не са особено доволни от новите мерки, които гръцките гранични власти налагат от първи юли.

„Не съм много доволен, по-добре ще е да отпадне тази декларация“, казва Атанас – пътник, който се връща от Гърция. Попитан къде би избрал да почива по време на лятната си отпуска, мъжът е категоричен, че ще предпочете Гърция пред България. „Там условията са по-добри“, завършва Атанас.

 

*Източник: https://bgnesagency.com/

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.