• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Румънци масово анулират резервации за Великден у нас

Румънци масово анулират резервации за Великден у нас
Летищата във Варна и Бургас се оплакаха от над 800 отказани полета до юни

/КРОСС/ Курортът "Албена" отворя 4 хотела до края на април в очакване на 2000 български и румънски туристи за Великден.

Масово анулиране на резервации от Румъния за Великденските празници  отчита туристическият бранш. Причината е липса на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни от 1-ви май. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви преди месец, че България ще осигури "зелени коридори" за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Еврокомисията обаче още не е въвела единния електронен сертификат за пътуване, който да осигури безпроблемно пресичане на границите за хората с ваксина, с антитела след преболедуван коронавирус или с отрицателен PCR-тест. Очаква се това да стане едва през юни.

Засега единственото сигурно изискване за влизане на чужденци у нас е представяне на негативен резултат от PCR-тест или поставяне под карантина, която може да бъде отменена, ако до 72 часа бъде представен отрицателен тест. Правителството не се съгласи с призивите на хотелиери и туроператори да поеме разходите за тестването на чуждестранните туристи, така както правят някои други държави.

Представянето на PCR-тест се оказва висок разход за румънските туристи, които традиционно пристигат у нас семейно със собствен транспорт.

Все пак Северното Черноморие очаква първи туристи от северната ни съседка по Великден. До края на април курортът "Албена" ще отвори 4 хотела, които ще приемат над 2000 български и румънски гости за празниците.

Наемането на кадри е също проблем за бранша, както и ваксинацията на персонала в морските курорти. По данни на Варненската туристическа камара само по Северното Черноморие трябва да бъдат имунизирани близо 30 000 заети в туризма. "Ние много изоставаме, докато в Гърция и Турция започна ударна ваксинация на работещи в туризма. Първи са тези, които в момента са на работа - основно мениджърските екипи", посочва пред travelnews.bg Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Хотелиери и туроператори са категорични, че сезонът може да бъде успешен само при ваксиниран персонал и ясни правила на туристите, което включва "зелените електронни сертификати". 

Липсата им спира чартърните полети с туристи. През април и май са анулирани над 800 полета до летищата във Варна и Бургас, обяви концесионерът им "Фрапорт". Това ще доведе до нови сериозни финансови загуби за двете черноморски аерогари, които отчетоха миналата година 80% спад на пътниците.

Отказаните полети с туристи са от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. За летище Варна анулациите са за 450 полета, а за Бургас - 350. "Това е повече от предходната година", заяви Димитър Биков, началник отдел "Авиационен маркетинг" на летище Варна. Изобщо няма планирани полети от други два важни за летния ни туризъм пазари - Великобритания и Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.