• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Летният туристически сезон започва с оптимизъм, но и с притеснения за ДДС-то и цените

Летният туристически сезон започва с оптимизъм, но и с притеснения за ДДС-то и цените

/КРОСС/ С две седмици по-рано започва летният туристически сезон тази година. Очакванията са оптимистични, като прогнозните данни на бургаското летище показват ръст на чуждестранните туристи от 10%.

С това обаче вървят и притесненията на бранша, че служебното правителство предлага връщането на 20% ставка на ДДС за туристическия бизнес.

С близо 20% по-високи цени на туристическите пакети в сравнение с миналата година започва сезонът. Причината е в инфлацията. Предложението на служебното правителство като мярка за стабилизиране на бюджета да възстанови ДДС-то за туристическите услуги и от 9% да стане 20% предизвика много и противоречиви реакции.

Според хотелиера Румен Мончев, който е представител на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг, държавата отново поставя бранша пред форсмажорни обстоятелства.

"След 2 години на пандемия и 1 година на война очаквахме това лято сезонът да е по-предсказуем, а правителството отново ни предлага изненади", заяви Мончев. Неговият хотел ще посрещне първите туристи за Великден. Те са от Румъния, Гърция, Турция, Унгария.

"Как ще се продължи по-нататък и какво ще става - не знам. Хората са изключително притеснени от това, което се случва. Страшен тормоз става", посочи той.

"За първа седмица, откакто започна тази шумотевица, спряха всякакви резервации. Ужасно съм притеснен. /.../ Хората започват да се преориентират. Обратно се връщат по другите дестинации. Турция веднага реагира - там ДДС-то е 7%. Гърците отново регираха. В ЕС е допустимо до 5% ДДС, защото това са пари, които туристите носят отвън. Това е пълно малоумие, което направо ни изкърти зъбите тук в последните 10 дни с тези глупости. Не разбраха, че най-добре ще бъде да се пази тишина за туристическия бранш, за да може хората да си почиват. Не може такива шумотевици. Това е златната кокошка на България. Всеки път някакви хора излизат от някакви храсти, сънуват някакви розови сънища, че ще оправят държавата, а в същото време превръщат живота ни в ад. В цял свят туризмът се толерира, защото носи пари отвън. Докато няма Закон за туризма и всеки, който нанесе такава вреда, да отговаря, докато не я докаже, няма да спре. Всяка година започваме да се пресираме. Оставам с впечатление, че някой плаща за тази работа".

Мончев подозира, че това са умишлени действия с цел да насочат туристическия поток на друго място.

Записванията за туристическия сезон се развиват оптимистично, заяви управител на хотелски комплекс Христо Караилиев. По думите му се наблюдава ръст от 20% от традиционните пазари като Полша. По-малко повишение се очертава и на пазарите Великобритания и Румъния.

Ще е трудно и ще се наложи да оптимизираме разходите, каза той в отговор на въпрос как ще се справят с разликата в цените при ранните записвания и сегашните.

"За да останем конкурентни и като качество на продукт, нямаме кой знае колко възможности за оптимизация. Ситуацията е доста непредвидима. Рисковете са сериозни".

Евелина Пулева от УС на Регионалната туристическа камара прогнозира, че цените ще скочат с около 15-20%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.