• 17 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6133
 •  GBP / BGN 2.1976
 •  CHF / BGN 1.8160
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -5°C

Румен Драганов: Във всеки момент българският туризъм би могъл да работи на пълни обороти

Румен Драганов: Във всеки момент българският туризъм би могъл да работи на пълни обороти

/КРОСС/ Какво се случва с резервациите на студентите за 8 декември? Ще фалират ли туроператорските фирми и хотели? Какво е състоянието на Сектор туризъм по време на пандемия?

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, заяви преди дни в интервю за "Неделя 150", че "българският туризъм стои стабилно". На какво стъпва това заключение - коментира Румен Драганов в "Нашият ден":

"Когато трябва да направим оценка на ситуацията, установяваме, че българският туризъм не е минал през някакво прородно бедствие - земетресение, наводнение, пожар или друго. И от тази гледна точка цялата негова суперструктура и инфраструктура е абсолятно запазена. Запазен е и персоналът в голямата си част. Така че във всеки един момент българският туризъм би могъл да започне да работи на пълни обороти, ако външната среда позволява това."

Външната среда не позволява българският туризъм да работи на пълни обороти поради ред причини

"От една страна, ние все още сме извън сезона, в това време на годината имаме много ниска заетост на леговата база. От друга страна, пандемията доведе до това, че и малкото заведения за хранене, които са работели преди години в началото на декември, трябва да бъдат затворени заради пандемията. Хотелите - по една или друга причина - са ограничени в периметъра на услуги, които предлагат - гостите на хотела не могат да се хранят на местата за хранене към хотела, не могат да ползват спа центъра, ако той е към хотела..."

Имаме загуба на перспектива

"Общо взето, в момента никой не може да каже по какъв начин ще се развиват нещата по-нататък."

"По-строгите мерки на правителството са закъснели. Сезонът е осакатен" - казва председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Марин Бистрин.

Румен Драганов коментира тези думи: "Всеки има право да прави своите изявления. Марин Бистрин е експерт и е добре информиран, но в случая тези думи не помагат и от тях няма полза. Ситуацията не изглежда по този начин. Конкретно в Банско цялата суперструктура и инфраструктура са абсолютно запазени. Запазен до голяма степен е и персоналът. Действително декември е силен месец заради празниците - Никулден, 8 декември, Коледа, Стефанов ден, Нова година, фирмени тържества. Но тук не е въпросът да казваме какво не е могло и какво би могло да стане, ако по-рано са взети мерките. А да гледаме от тук нататък - какво е възможно. А възможното е следното: В Банско имаме достатъчно брой резервации за къщи за гости, семейни хотели, вили и др. за зимния сезон. Сега въпросът е да бъдат реализирани резервациите колкото и да са те, независимо че са по-малко, сравнени с миналата година. Те са по-малко навсякъде. Но каквото може - да се направи и браншът да не спира да работи във всичките му направления. Уверението, което имаме от правителството, е, че след 22 отново ще се възстанови режимът на работа, какъвто беше преди тези триседмични мерки."

Прогнози за зимния сезон

"Ние очакваме през декември около 420 хиляди чужденци да пресекат границите на България с различна цел. Почти същото число очакваме за януари и съответно за февруари - т.е. около 1,2 млн. чуждестранни посетители при 1,7 млн. през миналата година. Второ, ние ще продължим да имаме интензивни пътувания, вкл. и сега - около 25 хиляди са студентите, които ще празнуват на 8 декември. Животът продължава, младите хора празнуват... Това са нагласите. Някои са с предварителни заявки, това са и наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма."

Румен Драганов уточни, че ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ДЕМОГРАФИЯТА – УПРАЖНЕНИЕ ЗА КАЛИНКИ 01.12.2020 Калинката Николова отново блесна на хоризонта, като този път възрадва подопечното й народонаселение, че „България приема комплексни и цялостни мерки за посрещане на демографските предизвикателства в контекста на изпълнение на целите на европескйската стратегия „Европа 2020“. Според мислителката, демографската катастрофа ще бъде решена с „дългосрочни и стратегически документи“, приети от правителството. Много ми е интересно колко точно е платило правителството на приближени „експерти“, да направят документи, които никой няма да чете и изпълнява. Вместо дългосрочни документи, трябва да се раждат деца. Вместо стратегии, осигурете икономическа сигурност и правова държава. Гоните младите и кадърни хора оттук. Убивате възрастните с мизерия. Карате младите семейства да преживяват едва-едва, като няма никакви помощи за тях /освен за електората на ГЕРБ по маалите, нали?/. Българите вече не вярват на държавата си. Затова и предпочитат, ако имат деца, то те де се раждат в чужбина, там, където не управляват престъпници. Тая работа, Марианче, не е като оная. Освен това си юрист. Аз си признавам, че от демографските процеси и наука не разбирам. Интересно откъде ти разбираш….Впрочем риторичен въпрос, отдавна знаем, че калинките в правителството се назначават заради други заслуги. Не заради експертност и някакви интелектуални и морални качества. Елена Гунчева * Впрочем странно как при заемане на министерски пост, някои калинки се разкрасяват…..

01.12.2020 19:07:54

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.