• 30 Юни 2022 |
 •  USD / BGN 1.8597
 •  GBP / BGN 2.2621
 •  CHF / BGN 1.9549
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 28°C

Зам.-министър Неков: Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство

Зам.-министър Неков: Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство

/КРОСС/„Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство“. Това каза заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на кръгла маса на тема „Перспективи за развитието на винения туризъм“, организирана от Министерството на туризма, с участието на министъра на туризма Христо Проданов, заместник-министър Ирена Георгиева и представители на браншовите организации от сектора.

С признаването на винения туризъм като нематериално културно наследство ще стане възможно поставянето на указателни табели за винените маршрути, както сега се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят, поясни Момчил Неков.

Той посочи, че Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор на България работи и за последните пет години, от 2017 г. досега, има регистрирани нови 43 винопроизводители, като общият им брой за страната до този момент е 336. „От тези изби около 130 имат потенциал за винен туризъм. Целта е да ги обособим в осем винени региона с различни специфики, а в последствие да има защитени географски указания (ЗГУ) за тези региони“, каза заместник-министър Неков. Друга цел на Министерството на земеделието е да насърчи хотелиерите да предлагат на туристите местно вино, каза той

Консумацията на вино в България е между 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра. „Произвеждаме вино на световно равнище“, заяви заместник-министърът.

По думите му с Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор ще бъде модернизирано производството и българските вина ще бъдат популяризирани със специална мярка в програмата, насочена към страни от ЕС. Отделно има мярка за трети страни, както и мярка за популяризиране на винения туризъм, припомни Момчил Неков.

Във връзка с поставени въпроси за подкрепа за участие в изложения той посочи, че Министерството на земеделието ще подкрепя производители с експортен потенциал, за да има реални резултати от участието в международните форуми.

Участниците в кръглата маса се договориха обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса да обсъжда и решава въпросите на винения туризъм.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Отлична идея да привлечем пияндурите като туристи и да ги ошушкаме до цент, които ще са ни необходими при въвеждането на еврото.

09.06.2022 23:56:10

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.