• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Без климатици и шведски маси в хотелите

Без климатици и шведски маси в хотелите
Всеки обект трябва да има помещение за карантина и изолация

/КРОСС/ След два месеца на забрана хотелите могат да отворят врати. Вътрешният туризъм е разрешен при спазване на изисквания за безопасност - маски, дезифектанти, дистанция от 1,5 м, без шведски маси и климатици, с басейни и изолатор при необходимост. Това предвиждат указанията на министъра на туризма Николина Ангелкова, одобрени от Министерството на здравеопазването. С разхлабването на мерките те също ще се променят.

Засега остава задължителната 14-дневна карантина както за пристигащите от чужбина, така и за българите, които се прибират у нас. Европейската комисия препоръча на страните съгласувано и поетапно да разхлабват мерките.

Премиерът Бойко Борисов вече водел преговори със съседите ни, за да бъдат уеднаквени мерките, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Още преди да отвори, един обект трябва да има план за действие при евентуални случаи със заразени и сформиран екип от служители при кризисни ситуации. Той ще следи дали някой от персонала или туристите има признаци на зараза. В случай, че има съмнения за такъв, хотелът трябва да разполага с изолатор, където да изолира туриста.

Хотелите трябва да осигурят достатъчно маски както за гостите, така и за служителите си. Всеки хотел трябва да определи максималния брой гости, които може да поеме. Служителите ще преминават специално обучение. Във фоайетата и стаите трябва да се поставят информационни плакати на различни езици. 

Дозатори с течни дезинфектанти за ръце трябва да посрещат гостите на входа и да са на видни места навсякъде в обекта. След всеки гост трябва да се прави рутинно почистване, а за всеки служител да се предостави личен комплект от ръкавици и маска. Препоръчва се в хотелските стаи да се използват вентилатори и естествено проветряване, а не климатици, които разнасят заразата. Забранява се ползването на сешоари. 

Храненето ще се осъществява чрез рум сървиз или в откритите части на ресторантите на хотела. Ол инклузивът трябва да бъде заменен с "безконтактни технологии". Машините за кафе, вода, напитки не са желателни. Разстоянието между масите на открито трябва да е минимум 1,5 м, за не повече от 4 души на маса или на едно семейство, на 10 кв. м се допускат четирима. 

Всякакви уреди за спорт на открито като велосипеди, каяци и др. трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Около откритите басейни трябва да са поставени стационарни дезинфекционни дозатори. Всички дейности за забавления трябва да се организират на открито при спазване на физическа дистанция.

 

 

Гърция готви споразумение с България за възстановяване на туризма

Гърция ще сключи междуправителствени споразумения в областта на туризма с България, Австрия, Израел и Кипър, предаде БНР. Към тези четири държави вероятно ще се присъединят и други, които успяват да контролират разпространението на коронавируса като Дания, Норвегия, Чехия и Австралия. Целта на двустранните споразумения е да се създадат безопасни коридори, през които Гърция да може да привлича туристите през летния сезон. Преди дни гръцките хотелиери настояха правителството да осигури облекчен достъп на туристи през граничните пунктове от България. 

 

Турция може да пуска гости само след PCR тест

Турция работи за това началото на туристическия сезон да е от края на май, но той ще е съвсем различен от всичко досега. Едно от предложенията на турския здравен министър е допускането на чужденци в страната да става след PCR тест при пристигането. Капацитетът на страната бил 50 000 теста на ден. Миналата година бизнесът е отчел 34,5 млрд. долара приходи - 17% ръст срямо предходната. Прогнозата на Tourism Economics е за спад между 11% и 18% на туристите в Турция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Климатиците разпространяват вируса по цялата климатизирана зона.

15.05.2020 22:59:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.