• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Елена Йончева: Ще търся отговор от ЕК как да се финансира оградата по границата ни с Турция

Елена Йончева: Ще търся отговор от ЕК как да се финансира оградата по границата ни с Турция

/КРОСС/ Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева настоява да получи разяснение от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за начина, по който може да се финансира оградата по границата с Турция. Това заяви Йончева в интервю за предаването „Въпросите" на TV1, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Тази седмица в пленарната зала в Брюксел Урсула фон дер Лайен обяви, че най-належащо е положението с охраната на сухопътната граница между България и Турция. Преди десетина дни, в писмо, изпратено до държавните и правителствените ръководители в ЕС, тя, наред с мерките, които трябва да се приложат за укрепване на външните граници на ЕС, споменава за възможността за финансиране на преградни съоръжения на двустранна основа. Писмото й, разпространено от медиите неофициално, идва дни преди извънредното заседание на Европейския съвет на 9 февруари, посветено на миграцията, пишат от пресофиса на Елена Йончева.

По думите на евродепутата, няма ограда, която да не може да бъде прескочена. За ограничаване на нелегалната миграция е необходимо да се засили ефективността на наблюдението на границата, да се подобри сътрудничеството с Турция, както и да се направи реформа на европейската политика за убежището, така че преминалите мигранти да не остават задължително в първата страна в ЕС, до която са достигнали, каза още Елена Йончева. Тя е начело на работната група, която координира законодателството по тази тема в Европейския парламент.

БТА припомня, че на 23 януари австрийският канцлер Карл Нехамер посети България и заедно с президента Румен Радев направиха оглед на оградата по границата ни с Турция. Тогава Нехамер каза, че ще застъпи пред Европейската комисия България да получи допълнителни 2 милиарда евро за укрепване на охраната на границата с Турция.

Няколко дни по-късно то ЕК направиха уточнения какви мерки за охрана на границите може да финансират - инфраструктура и преносима техника, но не и изграждане на стени и огради. Евродепутати от различни парламентарни групи в ЕП настояха тази политика да се промени и финансирането да включва изграждането на преградни съоръжения.

На 31 януари еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че подобна промяна не е изключена и че ЕС може да осигури финансиране за „физическа инфраструктура" за опазване на външните граници на ЕС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.