-
18 Фев 2025 |
USD / BGN 1.8675
GBP / BGN 2.3527
CHF / BGN 2.0719
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Читаслоу и яваш-яваш - на кулинарен туризъм в Турция

17 Юни 2024 | 19:31

/КРОСС/ Свикнали сме да свързваме летните почивки на море в Турция с големите затворени ол-инклузив комплекси. Те, разбира се, ще продължават да се радват на широка популярност, особено с удобствата за семейства с деца по отношение на храната и анимацията. Но вече има петзвездни хотели, които са преосмислили концепцията си и от ол-инклузив се насочват към по-бутиково предложение на закуска и вечеря например.
В момента сме свидетели на модерна революция в разбирането за туризъм изобщо, което се появява като тенденции и движения като Слоу фууд от години, но в Турция намери мащабност като цялостна държавна стратегия.
Уморени от глобализацията, богатите хора на XXI век, без да се лишават от комфорта на цивилизацията, биха желали да бъдат приласкани в идиличния уют на миналото и да се наслаждават на така ценената днес истинска храна. Всичко това с необятните плажове и райони с разнообразни традиции и култури може и предлага Турция. В момента държавата вече реализира добре обмислена стратегия, която я превръща във водеща световна туристическа дестинация. Тя е дългосрочна и цели, освен привличането на туристи, и съхраняването на самобитността на регионите, запазването на традициите, обичаите, локалните земеделски култури, ангажирането на населението и в най-малките градчета и селца.
В последните години в Турция се извършват колосални по своя брой и бюджети археологически разкопки, които ще разкрият пред любителите на културния туризъм антични градове и древни цивилизации.
Термалните извори, изкусителните плажове, прекрасният климат с ниска влажност и високо съдържание на кислород правят района на Чешме в Егейска Турция търсена Спа-дестинация.
За дейните има изградени вело маршрути, възможности за сърф, елегантни голф клубове.
За ценителите на автентичната храна има изградени концептуални Път на маслините, Път на виното. Ресторантите със звезда Мишлен и домашно приготвената храна в малките ресторантчета с отгледани от местни производители продукти са примамливи за любителите на гурме преживяванията.
В своята туристическа програма Турция залага на думата устойчивост (Sustainable). Тя стана първата държава, която развива тази програма на правителствено ниво в подписано сътрудничество с Глобалния съвет за устойчив туризъм (Global Sustainable Tourism Council (GSTC), който сертифицира хотели и др. по отношение на минимален вреден отпечатък върху околната среда и културните общности.
В този контекст Турция вече вписва все повече градчета в международното движение Читаслоу. Cittaslow е съчетание от италианската дума град и английската бавен. Виждащи заплахата в глобализиращия се свят в края на миналия век за малките общности, за съхранението на традициите и спокойния естествен начин на живот, три италиански градчета в Тоскана се обединяват и от 1999 г. започват да канят и други да се присъединят към тях. Въвеждат се критерии, на които трябва да отговарят, сред които екологични - да има ограничаване на движението на автомобили в центъра, възможност за придвижване с велосипеди, да се ползва енергия от възобновяеми източници, ограничаване на употребата на нерециклируеми продукти; социални - населението да е под 50 хиляди души, хората да имат достъп до властта, улеснено придвижване на хората с увреждания, младите да участват в локалните традиционни бизнеси и производства; културни - да се съхраняват занаяти и да се отглеждат традиционни култури.
През 2009 г. разположеният на юг от Измир Сеферихисар става първият град в Турция, част от движението, чийто символ е охлювът.
В града лампите са захранвани от соларни панели, покупките се слагат в мрежи за многократна употреба, вместо найлонови торбички.
Традиционно отглежданата култура за района е мандарината сорт сатсума, в чиято чест се прави фестивал през зимата.
Безспорно най-чаровното местенце в района на Сеферихисар са крепостните стени на Съаджък.
Sığacık на турски означава плитичък, в чиито малки улички всяка неделя местните продават автентична домашно приготвена храна - долми завити в цветовете на тикви, баклави, десетки видове маслини и какво ли не още.
До крепостта е яхтеното пристанище, от където може да вземете лодка да ви разходи по красотите на 49-километровото сеферихисарско крайбрежие. Или пък да хапнете прясно уловен див лаврак в ресторантчето, ако рибарите са имали късмет за деня.
На 5 км от Сеферихисар са археологическите разкопки на античния град Теос, един от 12-те йонийски града.
Днес вече 25 турски града са част от движението Читаслоу, в което влизат над 30 държави с над 300 градчета. България не е вписана сред тях.
Въпреки че движението Читаслоу е създадено за малки градове, то има и раздел за насърчаване на метрополии, които следват определени критерии. Такава в Турция става Измир, защото покрива идеята за храна за всички - натурална храна, фермерски пазари.
Но също и важния обществен критерий като добро управление, достъп до което имат гражданите. Също мобилност - възможност за придвижване с велосипед. Един кмет визионер на Измир преди години, Ахмед Прищина, освен че прави града център на панаири и конгреси, край морето отделя дълга зелена ивица - Кордон, на чиито полянки днес вечер се събират младежи.
По протежението му са разположени многобройните ресторантчета с прясна морска храна, сред които най-популярен е Дениз (Deniz - море). Сред традиционните измирски храни е местната баничка бойоз, която се прави само с масло и трябва да се яде топла, бомба - курабия, пълна с шоколад, а сусаменият геврек, който навсякъде носи названието симид, тук единствено се нарича геврек.
Не само Сеферихисар, цялата околност на Измир се развива в духа на концепцията на бавните градове. Районът е само на час от София с чартърните полети на Emerald travel, които предлагат разнообразни варианти за почивки и екскурзии.
Урла е дестинацията за любителите на гурме пътешествията, една от спирките на вкуса в областта Измир. Тя е част от Пътя на виното и се слави с лозята си. В местните винарни може да се правят винени дегустации. Ресторантчетата залагат на модерния тренд „от фермата на масата" и по блюдата им ще разберете, че в района се отглеждат много зелени подправки, а гордостта им и символ е артишокът (enginar на турски).
Урла е задължителна точка на Пътя на маслините, защото тук е открита и реставрирана за посетители най-старата маслобойна за зехтин в Анадола.
Тя се е намирала в античния град Клазомене или както турците го наричат Клазоменай (Klazomenai), прочут в античността производител и износител на саркофази.
Друга гордост на района е уникалната маслина хурма, която расте само на Урленския полуостров. Тя ферментира директно на дървото и е единствената маслина, която може да се бере и директно яде, което става през зимата.
В самото градче Урла цари артистична атмосфера и в малките винарни могат да се опитат от местните вина. В етнографския музей, наречен Архив, наред със стаята с чеиза, интересна е кухнята (mutvag), която напомня нашия бит с ниските трикраки столчета. Ако минете през града, на всяка цена опитайте от истинския сладолед на Дондурла (игра на думи от турската дума за сладолед dondurma и името на града). Невероятен е този с бадеми и смокини. На пазара в Урла видях и млекарница със сирена от района, на която може да завиди и френска ферма.
Изненадващо точно до пазара, срещу павилиончетата, в които се продават земеделски инструменти и малки пиленца, има ресторант, който е получил препоръка от Мишлен.
А съвсем близо до градчето се намира гвоздеят на гурме програмата в района - OD означава огън. Може би защото всички ястия се готвят на истински огън.
На паркинга може да си заредиш електрическия автомобил.
Попадаш в маслинена горичка. Покрай пътеките има насаждения със всякакви подправки. В градината, за която се грижи френският градинар Паскал Гарне, отглеждат над 400 вида растения. Току някой от работещите в кухнята мине с кошница и откъсне прецизно няколко стръка.
Това бях го виждала само в предаванията на 24 kitchen. Идеята от тук се реализира в цялата й прелест. Морските дарове и рибите са от отсрещния залив. Шеф готвачът и собственик Осман Сезенер е родом от Урла.
Учил е в Ню Йорк. Има три ресторанта - единият е в Бодрум, преди 5 години е отворил ресторант в Ню Йорк. И трите му ресторанта имат звезди Мишлен. Този в Урла отваря през 2018 г., прегръщайки философската концепция за храна от градината на трапезата, без отпадъци - farm to table и zero waste, за което получава зелена звезда Мишлен.
Зелената звезда Мишлен се дава на ресторанти, които си набавят продуктите от местни производители, което означава освен пресен продукт, и бизнес за района, както и минимализиране на опаковките.
В топлите вечери под маслинените дървета романтичната вечеря може да бъде четиристепенно меню, което в момента е около 120 евро. На всеки 2-3 месеца шеф готвачът съчинява нови рецепти. Всяко блюдо е съпътствано от обяснение какво съдържа.
Дори и да не посетите OD обаче, в малките ресторантчета край брега ще ви покажат улова на деня и може да си похапнете фантастично приготвени калмари, октоподи, риби.
Друга задължителна спирка на вкуса в района на Измир е малкото селце Гермиан, където се прави фестивал на хляба. От далеч идват хора да си купят от местния хляб, чийто квас се поддържа и предава от 300 години, а хлябът се пече на огън.
Селото е характерно и с рисунките си по стените на къщите, рисувани от една живееща тук дама - Нуран Ерден.
Ако обичате сладки плодови вина, те са запазената марка на селцето Шириндже, намиращо се над съвременния град Селджук, точно до Ефес и Кушадасъ. Но дори и да не обичате, струва си да се качите до него заради чаровната му атмосфера и гледка, заради които е избрано за едно от най-хубавите за туризъм села по света през 2023 г. от Световната организация по туризъм (UN Tourism). Но за него си трябва отделен цял разказ.