• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Дмитрий Песков: Русия категорично отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

Дмитрий Песков: Русия  категорично отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

/КРОСС/ Русия категорично отхвърля обвиненията на турската опозиция за намеса в президентските избори в страната, които се провеждат на 14 май.

"Това е изключено", отсече прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред ТАСС в събота.

Той подчерта, че Русия ще уважи избора на турския народ.

Песков коментира изявлението на председателя на опозиционната Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу за предполагаемата намеса.

"Лидерът на опозицията каза, че има доказателства за руска намеса. Той все още не ги е представил. Сигурни сме, че няма да може да направи това, защото те всъщност не съществуват", каза Песков."Като цяло сме изключително разочаровани от това изявление на опозицията в Турция, каза говорителят на Кремъл.

Той обърна внимание на факта, че именно опозиционната партия се нарича пряк последовател на Кемал Ататюрк.

"Уместно е да припомним, че основателят на Република Турция и архитектът на външнополитическата перспектива на съвременна Турция, Ататюрк, който беше твърд поддръжник на развитието на руско-турските отношения, именно при Ататюрк беше положена основата на нашите приятелски и добросъседски отношения", каза Песков. Споменатото изказване на Кълъчдароглу явно противоречи на тази визия на Ататюрк", подчерта той.

"От своя страна Русия държи на нивото на отношенията, постигнато през последните години, увери прессекретарят на президента на Руската федерация. Според него "постиженията в областта на взаимноизгодното сътрудничество в области като туризъм, селско стопанство, търговия, енергетика, транспорт, хуманитарни връзки и други области са очевидни. Това е взаимодействието, което е наистина взаимноизгодно за народите на двете страни", каза Песков. "И, разбира се, ще уважаваме избора на турския народ", каза говорителят на Кремъл.

Припомняме, че на 12 май Кълъчдароглу призова Москва да не се намесва в президентските и парламентарни избори в републиката.

Той спомена за онлайн манипулации, включително публикуване на видеоклипове и снимки.

Кълъчдароглу обвини "руските приятели" на Турция в отговорност за пускане на статии, монтажи и сюжети с "дълбоко фалшиво" съдържание.

"Ако искате да продължим нашето приятелство след 15 май, отдръпнете ръката си от турската държава. Ние ще продължим сътрудничеството и приятелството ни", написа Кълъчдароглу в "Туитър" на турски и руски език в четвъртък вечерта.

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия
Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турският външен министър отхвърли исканията на опозицията

Исканията на опозицията в Турция страната да се присъедини към санкциите срещу Русия са рискови за турската икономика и енергетика. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в началото на май.

Той посочи, че изявленията на опозицията не са в интерес на Анкара и е необходимо да се възприеме балансиран подход към международните отношения.

Чавушоглу предупреди, че налагането на санкции срещу Москва може да навреди на Турция.

Откакто Русия започна военната си операция в Украйна през февруари миналата година, Анкара се опитва да балансира отношенията си с Русия и Запада и в момента работи по проекта за газопровод "Турски поток" с Москва.

Турция, която е членка на НАТО, поддържа близки отношения както с Украйна, така и с Русия и се стреми да балансира връзките по време на войната, отхвърляйки западните санкции срещу Москва, като същевременно критикува руската инвазия и доставя на Киев дронове и друго въоръжение.

Заедно с ООН, Турция посредничи за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, което остава единственият значителен дипломатически пробив в седеммесечния конфликт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.