• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Цацаров в писмо до "Репортери без граници": Запорите на Прокопиеви са заради пране на пари

Цацаров в писмо до "Репортери без граници": Запорите на Прокопиеви са заради пране на пари
Правото на съдебна защита не означава, че може да се спекулира със свободата на словото, посочва шефът на КПКОНПИ

/КРОСС/ Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров написа писмо до борда на "Репортери без граници" - Пиер Аски. Повод за писмото му е осъждането от страна на организацията на "растящия политически натиск над основната независима медийна група "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник".

В писмото Цацаров пояснява, че запорите на семейство Прокопиеви са за пране на пари и нямат общо с медийния им бизнес. Цацаров облръща внимание още, че правото на Прокопиев да се защити в съда по делата срещу него не е равносилно на спекулации по адрес на свободата на словото в България-

В него Цацаров обяснява на Аски, че КПКОНПИ е независим държавен орган, избиран от Народното събрание, а производството по отнемане на незаконно придобито имущество е уредено в закон.

"Г-н Иво Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда по внесен срещу него и други лица обвинителен акт. Обвиненията касаят пране на пари и съучастие в длъжностно престъпление, като помагач на бивш финансов министър при продажба на занижени цени на държавен дял в енергоразпределително дружество. Процедурите в КПКОНПИ срещу него са стартирали в резултат на тези обвинения", разяснява на  шефа на "Репортери без граници" Цацаров.

Той цитира и решението на КПКОНПИ, внесено в СГС на 20 май, според което се иска отнемане на незаконно придобито имущество от семейство Прокопиеви за близо половин милион лева. Това имущество няма отношение към издателската дейност на семейството, категоричен е Цацаров.

"Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото", обръща внимание на Аски шефът на КПКОНПИ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.