• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Заместник финансов министър източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми

Заместник финансов министър източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми

/КРОСС/ Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми, пощенски кутии, показва справка на спечелени проекти на редица фирми свързани с Цеков и съпругата му Деница Цекова. След като ПП, ИТН, БСП за България и ДБ, подписаха коалиционно споразумение и реализираха получения мандат за съставяне на правителство, премиерът Кирил Петков вече не се стеснява открито да заявява, че е „тяхна роля да слагат хора“ на ключови позиции в държавата. Сред постигнатите договорености между партньорите е Дирекция "Централно Координационно Звено" от МС и Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове" да преминат към Министерство на финансите, превръщайки го в едно мегаминистерство. И след като още преди изборите публично бе оповестено, че Асен Василев ще бъде министър на финансите при евентуален успех на „Продължаваме Промяната“, дойде ред и на заместниците. Именно Андрей Цеков се оказа, че е „най-удобен“ на властимащите.

Андрей Иванов Цеков, назначен от премиера Петков за заместник-министър на финансите на 29.12.2021 г. От представената биография, публикувана на сайта на МФ, четем, че той е магистър по „Право“ от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ със следдипломни квалификации по строително право, бизнес право и стратегическо управление - Специализирана програма за висши управленски кадри към Станфордския университет, САЩ. От обявения професионален опит на новоназначения зам. министър е видно, че идва от частната сфера и има опит основно в областта на управлението и контрола на инвестиционни проекти в проектирането и строителството, администриране на строителни договори, бил е член на УС и на КС на КСБ, както и съосновател и член на УС на Българската асоциация за управление на проекти в строителството. Какво е общото между неговата юридическа и строително-инвестиционна компетентност с функциите на заместник-министър на финансите остава непонятно за широката общественост. Още по-необяснимо е как ще ръководи Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция и дирекция „Държавни помощи и реален сектор“ в МФ без необходимата финансова експертиза. Все пак обществените поръчки не се свеждат само до строителство, макар тези да са най-апетитни. Очевидно всеки имал досег по какъвто и да е начин със САЩ има преференциален билет за висок пост в правителството, но в настоящия случай връзките и мотивите са по-дълбоки. Явно Андрей Цеков и Кирил Петков се познават отдавна, или поне от 2012 г., когато двамата са лектори на годишната конференция на в. Капитал „Next Year's Business Plan“, презентирана на сайта www.economedia.bg. От тук могат да се направят изводи относно зависимостите между Цеков и задкулисието, дирижирано от кръга Капитал и Икономедиа.

Не обаче това е най-скандалното около Цеков. Новоназначеният заместник министър има богат опит в усвояване на евросредства и добре структурираната схема за това – през редица търговски и граждански дружества. Темата заслужава много широко да бъде представена, предвид ресорите на Цеков като зам. министър, в чиито функции са да наблюдава и координира дейността на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ и на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ в МФ. От една страна, до момента Цеков е управлявал дружества, които са изпълнители по договори за обществени поръчки в строителството, главно финансирани по оперативни програми, така че добре познава механизма на усвояване на евросредствата. От друга страна, чрез дружества, собствени на него и на съпругата му Деница Благоева Цекова, двамата успяват да усвоят над 1,5 млн. лв. по програмите за безвъзмездно европейско финансиране.

По същество семейство Цекови учредяват редица фирми „пощенски кутии“, управлявани от едни и същи лица. При по-задълбочен анализ се вижда, че във всички нароени от фамилията дружества, няма необходимия кадрови капацитет, който да реализира дейностите. Работата е свършена на хартия, отчетена в колонки и цифри, без реален потенциал за изпълнението й. Така например в едно от основните им дружества -  по официални данни, от създаването му през 2014 г. до 2019 г., се осигурява само едно наето лице, а за 2020 г. и 2021 г. средно-списъчният състав е от 3-ма човека. Това е образец на една куха фирма, през която минават огромни авоари, които потъват в джобовете на Цекови и безследно изчезват. На сайта на дружеството (www.infinitus.bg) са поместени множество реализирани, благодарение на  ИНФИНИТУС ЕООД,  проекти. На произволен принцип ще разгледаме един от тях с бенефициент . Това дружество е изпълнило проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за развитие на издателски бизнес, за което е получило безвъзмездна помощ от 248 850.00 лева. Издателският бизнес би трябвало да се развива на територията на община Враца, но посочените контактите са в гр. София, а на посочения адрес не се осъществява реална дейност. Това е само пример за „успешно“ управление на проект от .

Основателно възниква въпросът защо от позицията, която заема Цеков към момента, си позволява на работни съвещания, в които участват български и европейски правоохранителни органи, да сочи с пръст изпълнители по договори за обществени поръчки и да ги обвинява неправомерно и без доказателства във финансови злоупотреби с европари, без дори тези въпроси да са в ресорните му компетенции. Отговорът е логичен, а именно, за да отклони прожекторите от себе си, като се опитва да насочи вниманието на работната група в друга посока. Това недвусмислено говори за злоупотреба със служебно положение на зам. министъра, който панически се стреми да не бъдат ревизирани самият той или съпругата му.

Фактите обаче са други. В края на декември Андрей Цеков излиза от всички дружества, където има участие, като ги прехвърля на съпругата си, за да се устреми към един пост, който му дава безгранични възможности за разпределяне на средствата от ЕС. Тук ще представим само няколко от проектите, по които собствени на Андрей Цеков или Деница Цекова дружества са получили евросредства, като оставяме на читателя да прецени оправдани ли са сумите с оглед предмета на договорите. За по-голяма яснота трябва да отбележим, че почти във всеки проект, одобрен за директно финансиране по оперативна програма, се предвижда 10 % собствено финансиране. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Все мошеници! Точат държавата и крадат общите пари чрез разни фирми и формички! Кухи! Само за източване на пари!

25.06.2022 13:47:17

Анонимен

Така така...

18.02.2022 13:12:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.