• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Плащаме за газ с 38% над борсовата цена

Плащаме за газ с 38% над борсовата цена

/КРОСС/ Бизнесът и хората в страната продължават да плащат много високи цени за газа, при положение че стойността на синьото гориво на борсите вече се върна на нивата от периода преди войната в Украйна. Настояваме за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между сегашната борсова цена и цената за българските стопански потребители, гласи официална позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели, съобщи "Труд бг".

Цената на газа за 2023 г. за предприятията, присъединени към газопреносната система, включително и топлофикациите, се определя от утвърдената от КЕВР цена на „Булгаргаз" и премия, възлизаща на 11,64 лв./Мвтч. Предложената от „Булгаргаз" цена за април 2023 г. е 103,08 лв./Мвтч, съответно очакваната цена за индустрията е 114,72 лв./ Мвтч или 58,66 евро/Мвтч. Същевременно фючърсните котировки на газовия хъб в Нидерландия (TTF) за април възлизат на 42,32 евро/Мвтч (82,77 лв./Мвтч). Прогнозната разлика, която ще надплати бизнесът за април възлиза на 16,34 евро/Мвтч (31,96 лв./Мвтч) или 38,6%, изчисляват работодателите.

Сходна е ситуацията и през текущия месец. Цената за промишлеността е 118,38 лв./ Мвтч (60,53 евро/Мвтч). Средната спот цена на ТТF борсата от 1 до 21 март е 45,31 евро/ Мвтч (88,62 лв./Мвтч) - разлика от 33,6% не в полза на българския пазар. За февруари - цената за бизнеса е 135,99 лв./Мвтч (69,53 евро/Мвтч), а средната цена на ТТF е 53,64 евро/Мвтч (104,91 лв./Мвтч). Цената в България е по-висока с 29,6%.

Високата цена на газа освен че води до по-големи разходи да предприятията в страната е причина за високите сметки за парно. Отчитайки дългосрочния договор на обществения доставчик „Булгаргаз" за доставка на един милиард кубически метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани", обвързан с нивото на борсовите котировки на петролните деривати, които в момента са ниски, българският бизнес няма обяснение за формираните от „Булгаргаз" и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината, заявяват в официалната позиция от организацията на работодателите.

По техни оценки, тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или близо 125 млн. лв. за периода февруари-април. Ясно личи, че освен, че вече плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец, заявяват работодателите.

Всъщност причината за високите цени на газа в България, е ще в момента част от потребяваното гориво е това, което беше нагнетено в газохранилището в Чирен през есента на миналата година от служебното правителство, когато цените бяха рекордно високи. Нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж, заявяват работодателите.

Няма и реална обосновка за размера на премията, начислявана от „Булгаргаз" ЕАД от почти 12 лв/Мвтч, която също допринася за оскъпяването на доставките, заявяват работодателите. Те настояват за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между борсовата цена и цената за българските стопански потребители.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.