• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ще има ли вода в България навсякъде след поскъпването на тока

Ще има ли вода в България навсякъде след поскъпването на тока

/КРОСС/ Шоковото поскъпване на тока изправи пред фалит ВиК-дружествата в страната. Всички те са подали бизнес плановете си за увеличение на цената от януари догодина, но с разчети, усреднени за 3 г. назад, при цена на тока 70 лв. за мегаватчас. В момента тя вече е 361 лв.

При повечето от тях досега обичайно харчовете за ток са около 30-40%, но сега скачат над два пъти. При дял на заплатите от около 50% от общите и очакваното им увеличение с 15% (според споразумение със синдикатите), само тези два ръста ще погълнат всички възможни буфери, където са останали. Фалитът изглежда безалтернативен.

Редица градове в страната като Бургас и Варна получават вода от язовири. При тях влиянието на тока се забавя във времето. На "Софийска вода" то не се отразява, защото произвеждат и зелена енергия. Тя им е достатъчна и дори продават от нея. Но градове като Видин, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Пловдив, Пазарджик, които директно помпат вода от подземни водоизточници, поскъпналият ток рефлектира на буквално от следващия ден и набъбва фактурата им още в следващия месец.

Във Видин например водата се подава 85-87% помпажно. Там на всичкото отгоре препомпват и отпадъчната вода. Същата е ситуацията в Пазарджик.

В опит да съставим правдоподобна картина на проблема и опциите за неговото решение, Actualno.com се обърна към управителите на седем областни ВиК-дружества, избрани на случаен принцип.

В материала ще срещнете фрази като "убиха ни", "фалит", "парадокс", "по-зле от жанвиденовата зима", "грешки", "декапитализиране на дружествата", "протестни действия", "по ръба сме", "порочна спирала", "задминали сме всяка граница", "трябва да избираме - заплати или ток", "ситуацията е патова", "до месец всички ще сме закъсали", "удар по болшинството ВиК-оператори".

"Според мен нещата са катастрофални. От КЕВР не казват защо не изпълняват закона. Този член 19 (от Закона за регулиране на ВиК-услугите - б.р.) е за форсмажорни обстоятелства и никой не обясни защо не го задейства?! При това положение докъде ще го докараме на 1-ви януари, когато ще влязат в сила новите цени, каквито и да били те?! Всеки месец търпим загуби. Аз препратих едно писмо до холдинга. Доставчиците започват да си търсят парите. Ако до 14-15-ти октомври не платим тока, ще ни го спрат. До какво води това - до катастрофа", категоричен е управителят на ВиК във Видин инж. Георги Владов.

До момента задължението им към енергодружеството е 220 000 лева, но то е за август месец, отделно е септември, а вече е октомври.
"Миналата година през август платихме 110 000 лева за ток, но при нас има нещо специфично - препомпламе цялата отпадъчна вода - битова и дъждовна, в Дунав. При това положение не могат да се сравняват буквално числата от една година спрямо друга, защото трябва да видим миналия август валяло ли е или не. Ако сме изразходвали повече ток спрямо тази година, разбира се, че при нас се получава увеличение от 87-89%. Но това, което показаха колегите - разлика от около 100-110%, е вярното", каза Владов.

Той е категоричен, че за достоверна информация цената на тока трябва да се изчислява като разход за мегаватчас.

"Нашите бизнес планове са калкулирани на база 70 лв. на мегаватчас. Юни месец преди скока бяхме на 105 лв. за мегаватчас. Откъде сме покривали разликата между 70 и 105 лв.!? Разбира се, че от инвестициите. Само че мен ме глобиха и от 1-ви януари ми намалиха цената на водата, защото съм плащал ток и съм покривал разходи за заплати. Три години подред увеличават минималната заплата с 10% на 1-ви януари, а нямам цена, с която да покрия разликата. И понеже покривахме увеличението на минималната заплата и трябва да взема повече пари за ток, не съм изпълнил инвестицията. И ми намалиха с 35 стотинки цената на водата.

Съкратих 35 души до средата на годината. В момента се намираме точно в свредел, както е при самолетите. Когато загубят подемната сила на крилата, освен да се забият в земята, друго нищо не остава. Ние се въртим в един кръг, насочили сме се надолу като във фуния и върхът на фунията е в земята", обобщава Владов.

Казва, че ВиК - Видин, никога не са приключвали на загуба. Финансовите им години били 50-100-150 хиляди печалба.

"Но не е цел на едно комунално предприятие да прави печалба, защото тя е на гърба на хората. Ние се борим да оцелеем. Нямаме интерес от висока цена на водата. Не умираме от щастие, че вдигаме цената на водата. Правим го, защото трябва да оцелеем и хората трябва да имат вода. Най-големият парадокс е, че управляваме държавни предприятия и трябва да се борим с държавата. Вижте как звучи: "Държавната комисия за енергийно и водно регулиране" регулира държавното ВиК", посочи шефът на дружеството във Видин.
Според него смислена мярка за тях е да плащат ДДС на платена вода, а не на фактурирана.

"Ние фактически кредитираме държавата. Фактурираме приходи в началото на месеца, а после - колкото се съберат. Миналия месец имахме над 100 хиляди лв. ДДС. А тези 5-годишни бизнес планове са прогнозни, но задължителни. Кое планиране е задължително?! Те могат да са година за година. Преди, когато защитавахме цените в МРРБ, отивахме в началото на годината, слагаме на масата разходи/приходи. Една комисия от 10 души, които знаеха какво работят, преглеждат и казват: "Да, тази цена може да бъде одобрена". Ние имаме нужда от оперативни решения, а не цяла година да потъваме, за да ни влезе от 1-ви януари нова цена", коментира той.

И дава пример - токът започва да поскъпва от юни, а водата - 6 месеца по-късно.

"30 години съм управител на това дружество, от 1982 г. насам. Не съм изпадал в такава ситуация. Дори през жанвиденовата зима, когато януари месец сменихме 3 пъти цената на водата, оцеляхме. Сега стоим, попълваме справки - колко ток е било, колко е сега, прогнозни резултати. И това е заради съществуването на КЕВР, която блокира цялата ни дейност. Трябва регулиране, но то трябва да се върне в МРРБ. КЕВР изобщо да я няма. Те само могат да дават интервюта и да се оправдават. Трябва да се направи един Закон за ВиК, който да сложи ред в целия сектор и да се работи оперативно. От 2000-та година насам само грешки. Асоциации по ВиК - грешка, КЕВР - грешка, стратегии - грешка. Ние надграждаме грешките. Стигнахме до нормативно блокирана дейност. Спазвайки законите, не трябва да правим нищо", казва дългогодишният ВиК-шеф.

"Стотици хиляди е разликата в разхода за ток миналия и този август за областните ВиК-дружества. При нас тя е 300 000 лв., но има и по-зле - с 900 000 лв. Не е поскъпнала само електроенергията - металите, горивата, полиетиленът. Всичко това ще доведе до декапитализиране на дружествата. КЕВР трябваше отдавна да вземе мерки. Ние сме ги предупредили още на 1-ви юли. Националните профсъюзи също ги предупредиха. Дори са написали предупредително писмо, че ще преминат към протестни действия, ако КЕВР не си свърши работата", заяви ръководителят на ВиК във Враца инж. Ангел Пристойски.

Според него е време да влезе в сила чл. 19 от закона за ВиК, където пише: "Процедура за преразглеждане на цените се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на ВиК операторите".

Пристойски обясни, че когато ги извикат в КЕВР за обсъждане на новите (от 1-ви януари 2022 г.) цени, те може както да се увеличат, така и да се свалят.

"Слава богу, МРРБ и МТСП са започнали процедура по отпускане на водни помощи за уязвимата част от населението. Тази мярка досега не е прилагана. Цената на водата трябва да е социално поносима и тя е такава. В някои области ще се надвиши социалната поносимост и хората трябва да бъдат подпомогнати", смята шефът на ВиК-Враца.
Социално поносима цена на водата е тази, която не надвишава 2,5% от средните доходи на домакинство в обособената територия, която обслужва ВиК-оператора.

Според Пристойски, трябва да се намали ДДС-то им. "Не вярвам хотелиерските услуги да са по-важни за населението от ВиК-услугите. Радостното е, че Европейската комисия се е съгласила националните правителства да са по-гъвкави при компенсациите във връзка с растежа на цената на ел. енергията. Но прогнозите са толкова са мрачни", обобщи Пристойски.

"Плащаме два пъти и половина по-скъп ток. Не само електричеството, но и материалите - всичко поскъпна. КЕВР трябва да излезе с решение как трябва да се компенсира разликата. Базовата година за определянето на цените в бизнес плановете е 2020-та. Цените на ел. енергията, горивата, материалите тогава бяха съвсем други. Има споразумение между синдикатите и КЕВР за 15% увеличение на фонд "Работна заплата". Сега се говори отново за увеличаване на минималната заплата. И без това сме по ръба, ще фалираме", категоричен е управителят на ВиК в Кърджали инж. Славчо Славков.

Разликата за ВиК в Смолян между тока за август миналата и тази година е почти два пъти повече - 116 000 спрямо 228 000 лева. Управителят му инж. Мариян Николов е на мнение, че коректни данни се получават като се изчисли разходът за мегаватчас.

Анализът на данните, които той предостави на Actualno.com, сочи, че за периода януари-август 2020 средно са плащали 174 лв. без ДДС на мегаватчас. За същия период на тази година сумата е 205 лв. на мегаватчас, като конкретно в август 2021-ва вече скокът е на 267 лв./мВтч. без ДДС (320 лв. с ДДС).

"Всичко това ще се отрази пагубно за сектора. Очакваме отрицателен финансов резултат. Няма откъде да дойдат тези пари", коментира Николов. Той е категоричен, че финансовият проблем, който се заформя за дружеството обаче, няма да се отрази на големия европейски воден проект, защото средствата за него са целеви.

"Миналата годинав август сме платили със 100 000 лв. по-ниска цена при по-високо потребление спрямо тази година. Тогава при разход около 2200 мегаватчаса цената е около 300 000 лева, а сега, при 1600 мегаватчаса, цената е около 400 000 лева. В тази ситуация е невъзможно да се върже бюджетът на дружеството. Още отсега е ясно, че ако няма някаква радикална промяна, ще пострада инвестиционната програма, оттам качеството на услугите, оттам - цената на водата ще бъде намалена като наказателна мярка от КЕВР. Така влизаме в порочна спирала, отиваме надолу, където следва разбиване. Също като самолетите, когато се завъртят в спирала, се разбиват в повърхността на земята", казва шефът на ВиК в Сливен инж. Севдалин Рашев.

Радикално решение според него е ако могат да купуват електроенергия от регулирания пазар или от производителите, където парниковите емисии са по-малко.

"Ние купуваме ел. енергията чрез обществена поръчка, но много от доставчиците прекратиха едностранно договорите. Причината е, че сумите станаха високи и изглежда нямат достатъчно ресурс да купуват. Количествата не са големи, но цените са високи и надценката е малка. Времената, в които предлагаха твърда цена, отдавна отминаха. Сега повечето договори са направени така - цената на борсата плюс надценка от няколко лева. Парите, които получават, не са кой знае колко и поради това всички се отказаха. Сега дружествата купуват от доставчик последна инстанция", заяви Рашев.

Той казва, че цената, която ще платят в сектора, е неспазване на инвестиционните планове, задлъжняване към доставчици и прекомерно затруднение на цялата им дейност.

"Така може още месец-два да оцелеем. Специално дружеството в Сливен не може да обслужва задълженията си към доставчика на ел. енергия. Свръх възможностите ни е. Започваме да трупаме задължения. В края на месеца няма да можем да платим 300 000 лв. за ток. Няма как до безкрайност да търсим буфери - икономии, свиване, намаляване на персонала. Всичко, каквото може, е направено. Човек управлява един процес, когато го познава добре, но всяко нещо има своята граница, а ние сме я задминали", обобщава Севдалин Рашев.
"Очакваме фалит. За август ВиК - Търговище, си плати тока, но другата седмица очакваме фактурата за септември, която не можем да платим. Ще трябва да избираме - заплати или ток", притеснен е управителят на ВиК-дружеството инж. Явор Миланов.

За август м.г. фактурата му за ток е 209 000 лв., а сега - 370 000 лв. при сходен разход на ел. енергия като количество, с около 9 мегавата по-малко дори.

"Всички ВиК-оператори се надяваме на помощ от холдинга, но той дава само заеми, които ще се връщат. Преди 2 седмици служебното правителство обяви, че щели да предложат 50 лв. на мегават компенсация от 1-ви януари. Проблемът е как ще я докараме до тогава. А и тези 50 лева помощ са нищо, защото цената на тока е 361 лв./мВтч. Цените, при които работим във ВиК-Търговище, са изчислявани на 91 лева. Ситуацията е патова", подчерта Миланов.

Той каза, че преди 7-8 години ДКЕВР, когато през юли се вдигне цената на тока, автоматично преглеждали на кой оператор ще се отрази най-зле и от септември давали 2-3-4 стотинки увеличение на водата. "И нямаше проблем нито за населението, нито за оператора. Буксуваше по 2-3 месеца, но сега, при тези резки скокове на тока, не знам какво ще се прави. Ние сме на 98,3% помпено водоснабдяване. Имаше някой заделен лев за "черни дни" - вече сме ги похарчили. Няма да изпълним инвестиционната програма за 2021 година, защото месеците, в които влизат повечето пари, са юли, август и септември, а те отидоха за ток", анализира Миланов.
ВиК-секторът не може да кандидатства за мерките 60/40 или 80/20. При тях няма намаление на оборота, защото водата се харчи по всяко време.

"Не сме спрели работа заради Ковид-19. Даже допълнително се усложни, че трябваше да спазваме мерки, но и аварии да отстраняваме с маски. Като оборот нямаме намаление. Надяваме се на холдинга, но той е ограничен. Средства, с които е финансирал досега закъсалите дружества, са под формата на заем, а до месец всички ще сме закъсали", смята той.

Последните 11 г. ВиК в Търговище е на положителен финансов резултат. Според Миланов би трябвало да са "счетоводни магьосници", за да удържат баланса."

Към деветмесечието резултатите ни са добри, но в останалите най-тежки 3 месеца разходите за ток ще ни изядат. От август 21-ва година токът стана по-високо перо от заплатите. Винаги заплатите са били най-много. Средно електричеството е било до 30% от общите ни разходи, а заплатите - 33-
36%, според това колко са ни хората. С вдигането на минималната заплата всяка година се стигна до изравняване - началникът и подчиненият взимаха с 10 лева разлика. КЕВР не признава разходи. И да увелича заплатите, КЕВР ще каже, че е непризнат разход, защото в сегашния регулационен период имаш 7% за 5 г. увеличение на заплатите, а минималната се вдигна с 60% за 5 г. Ние нямаме други приходи, освен регулираните. 

В Ямбол сравнението между август миналата и тази година е 240 000 лева за ток спрямо 430 000 лв.
"Големият проблем при нас беше в комбинацията между увеличената цена на електроенергията и намалена цена на водата от началото на годината. КЕВВР ни намали цените, заради нереалистични намерения ВиК-операторите да извършват инвестиции в съоръжения, което беше напълно невъзможно при намалени приходи. Това беше пълен удар по болшинството оператори. Всички работят на загуба. Не се ли измисли система за по-бързо реагиране на такива черезвичайни ситуации, нищо добро не ни очаква", казва управителят на дружеството в Ямбол инж. Стоян Радев.

Според него реакцията на КЕВР е година след като се случи събитието.

"Цената на нашата услуга е не по-висока от социално поносимата. Въпросът е, че ни подлагат на по-тежка регулация и не се реагира навреме на променената ситуация. Ние изготвяме бизнес план за 5 години, а с декрет ни казват - минималната работна заплата се увеличава. Чувате, че 30-40% от общите разходи във ВиК са за ток, но останалите 50-60% са фонд "Работна заплата". И когато ни поискат да увеличим с 20-30% заплатата, какво става? Абсолютно всичките дружества сме на ръба - с минимални заплати, средства от никъде. Имайте предвид, че в момента разходите за заплати са 55% от общите, а от 2010 г. насам средно са били около 32%", посочи Радев.

Тежестта на цената на водата спрямо минималната заплата в момента е много по-ниска, отколкото е била преди десет години - от 0,7 на 0,4%. Минималната заплата тогава е 320 лева, а водата в Ямбол - 1,50 лв./куб. После минималната заплата става 650 лв., а на водата - 1,60 лв.

"Не е проблемът само в тока - той днес може да се увеличи, да се намали. В началото на годината обаче да ти намалят цената на услугата, значи приходите падат с 20%. Тогава ни убиха надеждите. Увеличеният ток е нов шок, но нас ни убиха преди още преди това", казва Радев.


Източник: Actualno.com

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.