• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Иван Иванов:КЕВР спазва закона и цялата нормативна уредба

Иван Иванов:КЕВР спазва закона и цялата нормативна уредба

/КРОСС/ Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за реализира нулево увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители, без да се стига до въвеждането на мораториум, който е недопустима мярка за пазарна икономика. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов в предаването „Карай направо" по Нова телевизия.

По думите му към 1 януари цената на природния газ трябвало да се увеличи с цели 64%. От КЕВР обаче успели да я намалят до 11%. Имали идея и как изобщо да няма увеличение, но предложението им било спряно от Народното събрание. „Никой не се обърна към нас да поиска да разбере защо и как, след като цената на електроенергията трябваше да се увеличи с 64%, ние успяхме да намалим това увеличение само на 11%. Нашите решения бяха перфектни. Бяха обаче спрени. Негативните последици едва сега ще ги видим", смята той.

Предложението на регулатора било да се намали ДДС на енергоносителите с 10% и практически увеличението нямало да има. Този метод в момента се използва в много страни в ЕС, обясни шефът на енергийния регулатор.

Иванов e категоричен, че заявлението за цената на природния газ е подадено от досегашния борд на „Булгаргаз". По думите му новоназначените членове на новия борд още не са вписани в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Заявлението за цената на природния газ от 1 февруари, както и заявлението на цената от 1 януари, са определени по една и съща методика, обясни Иванов. „Различието е в данните, които се получават от международните борси. Не считам, че 30% увеличаване на цената на природния газ от 1 януари би трябвало да изненадва онези, които следяха как се движи цената през декември. Имаше екстремни стойности. Увеличението почива върху обективни факти", каза Иванов.

Той бе категоричен, че КЕВР спазва закона и цялата нормативна уредба. „Тонът на г-н Бойко Рашков не е на вътрешен министър, а на прокурор. Не той, а прокуратурата може да повдига обвинения", заяви той.

Според председателя на регулатора схемата с посредниците не може да се върне. „В момента работодателските организации ползват цената, която „Булгаргаз" определя за регулирания пазар като обществен доставчик, но поради дългосрочните договори с бизнеса, той предоставя на същата цена природния газ за бизнеса. Това ще изчезне, ако се реализира тази схема, за която се говори", коментира Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.