• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Рязко поевтиняване на храните и петролен ценови спад отчита ООН

Рязко поевтиняване на храните и петролен ценови спад отчита ООН

/КРОСС/ Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и от срива на петролните цени, съобщи в четвъртък агенцията за храните на ООН, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през март с 4,3% спрямо февруари до ниво от 172,2 пункта.

"Спадът на цените до голяма степен се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи", посочи пред Ройтерс старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.

Най-голям понижение от 19,1% в рамките на месец бележи индексът на FAO за цените на захарта. Спадът е предизвикан от намаляване на потреблението, свързано с наложената карантина и блокада в много държави заради коронавируса, както и поради по-ниското търсене от производителите на етанол поради силното поевтиняване на суровия петрол, съобщи базираната в Рим агенция към ООН.

Ценовият индекс на растителното масло се понижи през март с 12% спрямо февруари в резултат на падащите цени на палмовото масло, което беше свързано с понижаване на цените на рафинираните петролни минерални масла и нарастващата несигурност относно въздействието на коронавируса върху пазара.

"Цените на петрола спаднаха с над 50% през изминалия месец, което предизвика голямо въздействие в посока надолу върху биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла", коментира пред Ройтерс анализаторът на FAO Питър Тойнес.

Индексът на цените на млечните продукти пък спадна с 3%, обусловен от намаляването на котировките и забавянето на глобалното търсене на внос на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, докато индексът на месото спадна по-скромно с 0,6 на сто, посочва агенцията за храните на ООН.

Индексът на цените на зърнените култури се понижи през март с 1,9%, но цените на ориза нарастват за трети пореден месец в резултат на трупането на запаси поради притесненията относно вирусната пандемия и информациите, че Виетнам може да въведе забрана за износа на ориз. FAO обаче допълни, че Виетнам са омаловажили подобни информации.

В същото време Организацията по прехрана и земеделие към ООН повиши леко своите оценки за производството на зърнени култури в световен мащаб, прогнозирайки реколта на обща стойност около 2,721 милиарда тона за 2019 г. в сравнение с предходна прогноза от 2,719 милиарда, която да е с 2,4% по-голяма от реколтата през 2018 г.

За 2020 г. прогнозата на FAO за световното производство на пшеничени култури остава непроменена на 763 милиона тона, близо до рекордното ниво за миналата година. "Това, съчетано с множество налични запаси, ще помогне за предпазване на хранителните пазари от смут по време на бурята с коронавирус", прогнозира FAO.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тези, май, са пропуснали България!

03.04.2020 08:25:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.