• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Георги Ангелов: При над 1/3 от цените на жилищата в София има балон

Георги Ангелов: При над 1/3 от цените на жилищата в София има балон

/КРОСС/ „Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж и всъщност имаме най-високия растеж на ипотечните кредити от десетилетие и половина насам. Това потвърждава тезата, че наливането на все повече и повече пари на пазара на имоти не води до това да имаме повече жилища, а води до това, че жилищата поскъпват и все по-малко хора могат да си ги позволят". Това заяви в предаването „Твоят ден" Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество". Коментарът му е по повод анализ на частна банка за пазара на имоти у нас и в частност в столицата, който предизвика остра реакция от страна на БНБ.

Ангелов посочи, че доходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се превръща в голям проблем за хората.

„Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работеки активно на него, виждам, че въпреки че има три поредни тримесечия със спад на сделките, това не се отрази на цените да тръгнат надолу, а напротив - статистиката показва, че има около 10% ръст и тази година при намаляващия брой сделки. Другият важен факт е, че имаме голяма депозитна маса - много спестени пари и ако погледнем броя на сделките, които са кешови, без никакви кредити - те са половината. Пазарът е този, който може да определи кога цените ще тръгнат надолу." Това изтъкна кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него цените тръгват надолу тогава, когато купувачите намалеят и се отдръпнат, но продавачите се увеличат и предлагането нарасне. Засега обаче такъв сценарий не се вижда, категоричен е Тошев.

Георги Ангелов допълни, че в момента се намираме в началото на един балон, който, ако оставим още година, след това може да доведе до страшен срив. Според него БНБ трябва да бъде по-активна по темата.

Пред репортера на NOVA Благой Бекриев собственикът на фирма за недвижими имоти в Пловдив Яна Хинкова заяви, че има успокоение на пазара, що се отнася до продажбите на апартаменти.

„Това се наблюдава през третото тримесечие на тази година. Клиентите, които търсят имоти, са прецизни и се появват с ясни и точни желания, и са ориентирани приоритетно към новото строителство. При панелното и по-старо строителство се отчита спад между 10 и 20%", посочи тя.

Хинкова смята, че бидейки част от световната икономика, България няма как да не бъде повлияна от икономическата ситуация в света и по-конкретно инфлационните процеси. По думите ѝ повишаването на цените е съвсем логичен процес по време на пик и развитие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.