• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министър Никола Стоянов: Очаквам понижение на инфлацията при крайните цени

Министър Никола Стоянов: Очаквам понижение на инфлацията при крайните цени

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Никола Стоянов, каза че преди няколко седмици, започвайки да купува прозрачно суровини, намали цените. „Това доведе до рязко увеличаване на търсенето на техните продукти. Ел Би Булгарикум търсеха партньор за разпространение на продуктите си. Това вече е факт в лицето на Централния кооперативен съюз (ЦКС).

„Идеята на сайта за цените е да се даде възможност на веригите да предоставят своите най-ниски цени, които не са на промоция. Идеята е да има прозрачност. За момента виждаме едно задържане на цените. Ние гоним резултат намаление на цените. Има средно над 10 000 влизания на ден. Може да се направи съпоставка как се движат суровините и е за удобство на потребителите. Втората основна функция на сайта е и регулаторна. Той помага и на контролните органи, които така знаят къде да фокусират проверките си. Има и рубрика за контрола“, разясни той.

„В момента максималният акт, който може да налага КЗК е 50 000. В момента глобите са ниски, затова се върви към завишаването им. Той даде пример с други държави, където има санкция в размер на 4% от оборота“, съобщи министърът на икономиката.

„Идея за таван на цените никога не е имало. Искаме да има таван на надценката до 10% от продуктова група. Така че гражданите ще знаят, че по един продукт ще има, който да е по-евтин. Това не е пазарна мярка. Става дума за минимална намеса“, обясни той.

„Подкрепям да има по-широк дебат по отношение на данъка-свръхпечалба. Икономиката върви добре, ръстът е по-голям от очакваното, но миналата година по решение на депутатите, социалните разходи се увеличиха страшно много и бюджетът е под натиск“, поясни икономическият министър.

„Вече четири месеца инфлацията спада. Да, потребителите не го усещат много. Очаквам скоро с много по-сериозни темпове инфлацията да започне да пада“, обяви министър Стоянов.

„Предприятията за производство на оръжия работят на пълни обороти. Ще има ръст на износа на оръжие. 38% е ръстът на износа на оръжие за миналата година. Т.е. се изместват конкуренти. Смятам, че трябва да се подпомагат. Директен износ за Украйна комисията, на която съм председател, не разрешава“, подчерта той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.