• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Атанас Пеканов:Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните

Атанас Пеканов:Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните

/КРОСС/ Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни практики при формирането на цените на храните. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Тази събота" по бТВ.

По думите му кабинетът търси баланса и разговор с търговските вериги.

„Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните. На първо място, не можем да намерим обяснение защо някои продукти в България са по-скъпи в абсолютни стойности, отколкото в Австрия и Германия, например", добави Пеканов.

Само от началото на годината Антимонополната е събрала глоби в размер на 700 хиляди лева.

Той обясни, че именно заради това служебното правителство прави всичко възможно да види дали има неправилни практики, дали регулаторите могат да бъдат по-активни. „В регулаторите има ниско заплащане, може би трябва повече ресурс да се задели, тази критика я приемаме", заяви вицепремиерът. 

Той допълни, че смисълът от правителствения сайт за сравнение на цените на основни хранителни продукти е доста сериозен. „Това се прави с цел крайните потребители да имат информация, на която да вярват по отношение на цените. Тази прозрачност ще бъде коректив. Това е първата стъпка - чрез конкуренция се надяваме да доведем до понижаване на цените", смята Пеканов.

Вицепремиерът допълни, че мерките на кабинета са меки, за да не повлиява на пазарните принципи. Той изрази надежда чрез конкуренция да се стигне до понижаване на цените. Там, където има необходимост от законови промени, такива ще бъдат предложени на следващото правителство.

Атанас Пеканов бе категоричен, че социални разходи няма да бъдат орязани. „Когато има период на фискална консолидация и намаляване на разходите, обикновено даден вид капиталови разходи биват отрязани. Това обаче са инвестиции в бъдещето и не е добре за бъдещето, когато днес ги намаляваме. Хубаво е, че по тази линия имаме европейски средства. Всъщност целта на Механизма за възстановяване и устойчивост беше такава - когато се стигне до ситуация на намаляване на дефицитите, да имаш средства за дългосрочните проекти в секторите енергетика, инфраструктура, здравеопазване, образование", посочи той.

Работи се усилено по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в глава „Енергетика", заяви той. „Трябва да се стремим към ревизия това, което не можем да изпълним, да не го изпълним, но да дадем други цели и задачи, които страната ни да изпълни в следващите години, за да изпълни всичко по линия на декарбонизацията. За момента няма индикации, че ще изгубим пари по Плана", обясни Пеканов.

България до момента е получила 2,7 милиарда лева от общо 11,6 милиарда лева, или 24,7%. Следващите средства обаче ще пристигнат в страната ни едва след като бъдат приети съответните закони в областта на съдебната реформа, подчерта вицепремиерът.

„Да, политическата криза отчасти ни забавя. Затова сме някъде по средата по отношение на забавянето на средствата", коментира той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само си дрънкате месеци наред без да предприемате нищо съществено.

25.03.2023 17:14:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.