• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Заради драстичното поскъпване на строителните материали инвеститори замразяват имотните сделки на "зелено"

Заради драстичното поскъпване на строителните материали инвеститори замразяват имотните сделки на "зелено"

/КРОСС/ Заради драстичното поскъпване на строителните материали започва замразяване на имотните сделки "на зелено", сигнализират от строителния бранш пред "Нова тв".

Общата цена на строителството е скочила с 27%. Най-голям дял в това отношение се пада на дървения материал, който е поскъпнал двойно.

Цената на арматурата се е повишила с 65%, а на топлоизолацията с 42%. С оглед на продължаващото бързо нарастване на цените се стига и до спиране на сделките "на зелено", т.е. преди построяване на сградата.

"Голяма част от инвеститорите спират продажбите. Те продължават да си строят, но не продават, докато не видят каква ще бъде себестойността и какви ще бъдат цените не имотите. Хората усещат, че инфлацията е огромна, чудовищна, с оглед на парите, които се напечатаха заради ковид кризата в Америка и в Европа", твърди Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи.

Всичко това засилва търсенето, съответно и цените на имотите тръгват още по-нагоре. Заради невъзможността да се прогнозира крайната себестойност, в публичния сектор пък вече има обществени поръчки, за които не се явяват кандидати за изпълнение.

"Един конкретен пример ще ви дам. Сега има пуснати поръчки за 13 блока за саниране. Няма нито един кандидат, защото тези договори са неизпълними в момента. Цените са формирани преди 3-4 години", казва Валентин Николов от Камарата на строителите в България.

От Камарата настояват за среща със служебния премиер Стефан Янев, притеснени от задаващата се криза.

"Вече има освобождаване на работници. Те и без това не са дотстатъчно, особено висококвалифицираните специалисти в пътния бранш, във високото строителство, за изолации, заварчици и т.н.", съобщава още Валентин Николов КСБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.