• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Председателят на парламента на Република Азербайджан посети Центъра за азербайджански език и култура

Председателят на парламента на Република Азербайджан посети Центъра за азербайджански език и култура

/КРОСС/ Председателят на парламента на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова посети Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски". Визитата на г-жа Гафарова се осъществява по покана на председателя на Народното събрание на България г-н Росен Желязков.

По българска традиция студенти-тюрколози в азербайджанска и българска носии, изучаващи азербайджански език в Софийския университет, посрещат проф. Гафарова с питка с мед и сол. На събитието присъстват заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, директорът на Центъра за източни езици и култури проф. д-р Иво Панов, ръководителят на катедра „Тюркология и алтаистика" проф. д-р Ирина Саръиванова, директорът на Центъра за азербайджански език и култура г-жа София Шигаева-Митреска, студенти и други гости.

Проф. Мария Стойчева и проф. Мадлен Данова приветстват гостите с „Добре дошли" и изразяват задоволството си от срещата, както и от доброто сътрудничество между двете страни в областта на образованието и от името на Софийския университет проф. Стойчева подарява на г-жа председател репликата на кирилицата.

Проф. Саръиванова припомня, че Центърът функционира вече десет години и че през годините много от студентите на Факултета по класически и нови филологии проявяват голям интерес към езика и културата на Азербайджан. Тя изрази благодарността си към г-жа Шигаева-Митреска за нейната всеотдайна работа в развитието на дейността на Центъра.

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура разказва за дейността на центъра, за преподаваните дисциплини и говори накратко за работата със студентите. Също така г-жа Митреска отбелязва, че през април тази година се осъществи визитата на ректора на Славянския университет в Баку Анар Нагиев, по време на която е бил открит кът на общонационалния лидер Гейдар Алиев, 100-годишнината от рождението на който се отбелязва тази година, както и изтъкна, че ръководството на Славянския университет в Баку има значителен принос в дейността на центъра. Г-жа Шигаева-Митреска подарява на г-жа Гафарова книги, които са резултат от нейната дейност и работата й с българските студенти.

Проф. Сахиба Гафарова и делегацията й разглеждат центъра и се запознават с представената от центъра изложба, посветена на 105-годишнината на Азербайджанската демократична република, първата светска парламентарна република в тюркския и ислямския свят. На изложбата са представени снимки от откриването и заседания на първия азербайджански парламент, сградата на парламента, както и делегацията на АДР, която участва в Парижката мирна конференция.

Проф. Гафарова изразява удовлетворението си от дейността на Центъра и благодари всички колеги от двете държави за техния принос и подкрепата в работата му, както и поговори със студенти, изучаващи азербайджански език. Тя подписва в книгата на гости и пожелава на центъра по-нататъшни успехи в развитието му.

Тя дари на Центъра 3 тома c исторически стенограми от заседания на парламента, ръководен от Гейдар Алиев в продължение на 3 месеца и 18 дни в най-трудните за Азербайджан времена през 1993 г., както и разказва за заслугите му пред азербайджанския народ. Също така са били подарени книга "Карабах: до и после окупация", където в снимков материал са представени градовете на Карабах, както са били преди и след 30-годишна окупация, плакет, върху който е изобразена сградата на Милли Меджлис на Азербайджан, и книги, посветени на азербайджанска литература и култура.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.