• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Олимпийският огън отплава за Франция във финалната щафетна отсечка

Олимпийският огън отплава за Франция във финалната щафетна отсечка

/КРОСС/ Олимпийският огън от Париж 2024 г. отплава за Франция в събота на борда на тримачтов кораб за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.

Корабът "Белем", построен през 1896 година, напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от гръцките заселници във Фокея около 600 г. пр.н.е., на 8 май.

Организаторите на Игрите в Париж получиха огъня в петък на церемония на стадион Панатенаик в Атина, мястото на първата модерна олимпиада през 1896 г., след запалването миналата седмица в древна Олимпия, което постави началото на 11-дневна гръцка щафета.

След кратка церемония в Пирея в събота корабът отплава за Франция.

Около 150 000 зрители се очаква да присъстват на церемонията в старото пристанище на Марсилия, което ще бъде домакин на олимпийските състезания по ветроходство и ще бъде началото на 68-дневната френска факелна щафета в цялата страна.

Последният факелоносец в Марсилия ще се качи на покрива на стадион Велодром на 9 май, а щафетата ще завърши в Париж на 26 юли със запалването на олимпийския котел по време на церемонията по откриването на Игрите по река Сена.

Организаторите се надяват, че церемонията по откриването, в която 160 лодки, превозващи спортисти от цял свят, ще изминат шесткилометров маршрут до Айфеловата кула, ще се превърне в поразителен спектакъл.

Около 300 000 зрители ще гледат от бреговете на Сена, а силите за сигурност в страната са в повишена готовност, тъй като Игрите се провеждат на фона на войни в Украйна и Газа.

Френското правителство поиска около 45 чужди държави да дадат допълнителни няколко хиляди военни и полицейски служители, за да помогнат за опазването на реда по време на Олимпийските игри в Париж.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.