• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

„Пандемията“ тютюнопушене – как да се справим?

„Пандемията“  тютюнопушене – как да се справим?

Много държави постигат резултати с  бездимните алтернативи, но е необходимо пълно преминаване към тях и изключване на цигарите

/КРОСС/ Пандемията от COVID-19 „удари" силно и изведнъж неподготвения свят. От началото на 2020 г до средата на май 2023 г. близо 7 млн. души в света са починали от коронавируса.

Също толкова опустошителна пандемия от десетилетия е тютюнопушенето, погубила много повече човешки животи от COVID-19. Цигарите убиват повече от 8 милиона души годишно, включително потребители и непушачи, изложени на вторичен дим. Експерти и лекари предпреждават, че мерките срещу цигарите изглеждат недостатъчни, закъснели и непропорционални.

Прогнозите сочат, че през 2025 г. все още ще има приблизително 1 млрд. пушачи - приблизително същия брой като днес. По тази причина намаляването на вредата от тютюнопушенето е важна стъпка, за която все още в обществото няма добро разбиране и информиран избор, а тя може да намали смъртността и заболеваемостта от вредния навик, посочват експертите.

„Никога не съм бил почитател на логиката „спри да пушиш или умри". Трябва да се намали вредата от тютюнопушенето. Няма много добро разбиране за това какво е намален риск по отношение на пушенето и какъв е рискът при новите бездимни тютюневи изделия", обяснява световнопризнатият онколог проф. Питър Харпър.

Заклетите пушачи, които не могат да откажат цигарите, могат да получават необходимия никотин чрез по-малко вредни бездимни алтернативи, откриват учените. Така първоначално се появяват никотиновите дъвки и лепенките, а през последните десетилетия - електронните цигари с никотинова течност и устройствата за нагряване на тютюн. Бездимните изделия са ефективен инструмент за отказването на мнозина от цигарите и имат огромен потенциал за намаляване на смъртността и болестите, свързани с тютонопушенето. Когато се говори обаче за намаляване на вредата от тютюна, трябва да се подчертае, че е необходимо напълно да се изключи цигарения дим и се премине изцяло на бездимни алтернативи.

Алтернативите за по-безопасен прием на никотин, каквито са снус, електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия, могат да бъдат от полза за общественото здраве и за пушачите, които иначе биха продължили да пушат, констатираха близо 60 експерти по медицина, обществено здраве и регулации от цял свят на Global Tobacco Nicotine Forum .



Използвайки продукти с намалена вреда, редуцираме болестите - множество проучвания потвърждават, че не никотинът е проблемът, а токсичните вещества, които се отделят при горенето на цигарите. След само 5 дни преминаване на бездимни алтернативи токсичните вещества в урината на бившите пушачи влизат в нивата на тези, които не пушат. Виждаме подобрение във васкуларната и в сърдечната функция, което е свързано с намаления прием на карбомоноксид. В същото време пушенето намалява и сме в очакване да има непросредствен ефект върху заболеваемостта от свързани с пушенето болести, така както се случва в Швеция заради ползването на снус вместо цигари", посочва и известният гръцки кардиолог проф. Игнатиос Икономидис.

Швеция е отличен пример за намаляване на вредата от тютюна. Благодарение на снуса, процентът на пушачите в Швеция пада рязко след 80-те години от 35% до под 5, 6% - постижение, което никоя друга държава в света не е успяла да повтори. И не само това- там има 38% по-ниска заболеваемост от рак и близо 40% по-ниска смъртност от тютюнопушене в сравнение с останалата част от ЕС.

През последните години електронните цигари се превърнаха в много популярно средство за спиране на тютюнопушенето в Обединеното кралство. Още преди две години правителството на Обединеното кралство направи пилотен проект в 4 болници в страната, където се раздаваха електронни цигари на пациенти, след като са посетили спешните отделения. А само преди по-малко от месец здравните власти на Англия обявиха първата в света програма, чрез която ще бъдат раздадени 1 млн. безплатни стартови пакети за вейпинг, за да се откажат хората напълно от вредния навик и да преминат на електронни цигари.

Хората пушат заради никотина, но умират от катрана - този извод е на британския психиатър Майкъл Ръсел /Michael Russell /, на чието име днес има учредена награда и се смята за човекът, направил най-много, за да положи основите за намаляване на вредата от тютюна, която движи голяма част от изследванията в тази област днес.

Майкъл Ръсел често се цитира и чрез неговата констатация редица учени от последните години всъщност задават въпроса - ако никотинът не причинява рак, сърдечни заболявания или белодробни заболявания, но използването му изолирано помага на милиони хора да избягват цигарите, които причиняват тези заболявания, тогава къде е проблемът?

Проблемът е в горенето на тютюна и цигарения дим

На практика димът се оказва основият „убиец", причиняващ редица заболявания, свързани с тютюнопушенето, а не никотинът. Тютюневият дим съдържа смес от над 7000 химикали, сред които и катрани, 100 от които са известни канцерогени.

Затова електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн премахват горенето и не образуват цигарен дим, а отделят аерозол с намалени концентрации на вредни и потенциално вредни вещества, както за пушачите, така и за околните. Затова вече се появяват и прогнози, че до 20 години ще има държави, в които цигарите ще бъдат спомен от миналото.Това са държавите, които подкрепят вейпинга и подхода на намалената вреда .

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.