• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Д-р Пропокова: Бездимните продукти могат да намалят заболеваемостта от атеросклероза и тромбоза

Д-р Пропокова: Бездимните продукти могат да намалят заболеваемостта от атеросклероза и тромбоза

До 95 % от токсичните вещества в цигарения дим изчезват при нагреваемите продукти

Д-р Борислав Георгиев /Национална Кардиологична болница/ и д-р Рада Прокопова/, началник на клиниката по кардиологията в УМБАЛ „Света Анна"

/КРОСС/ Тютюнопушенето остава една от основните причини за развитие на ракови заболявания през последните 27 години, но също така е труден отказът от цигарите и затова трябва да се насърчава употребата на по-малко вредни бездимни алтернативи. Около тази теза се обединиха водещи лекари от България и чужбина на медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе на 10-ти септември в НДК, гр. София.

Медийната среща събра на живо и онлайн 100 участника от повече от 20 държави от 4 континента. Тя бе организирана от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст – приоритети на съвременното здравеопазване”.

Лекарите са категорични - трябва да се борим с тютюнопушенето по всякакъв начин и най-добрият вариант е пълен отказ от смъртоносния навик.  Въпреки риска обаче, спирането на цигарите се оказва трудна задача, като 64% от хората диагностицирани с рак на белия дроб продължават да пушат.
Затова на заклетите пушачи, които не могат да се откажат, трябва да се предложи по-малко вредна алтернатива, която да намали заболеваемостта и смъртността.

„Няма лекар, който години наред не е обяснявал на пациенти, че техните цигари са в основата на заболяванията им. За заклетите пушачи, които не могат да се откажат, алтернатива са бездимните устройства. Това са продукти с намален риск и с потенциал да намалят риска от развития на заболявания, свързани с пушенето, в сравнение с продължителното пушене“ , обясни водещият кардиолог д-р Рада Прокопова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“.
В своята практика д-р Пропокова вече наблюдава как бездимните продукти веднага оказват влияние върху състоянието на пациенти с ХОББ, които пушат, но не могат да откажат цигарите въпреки белодробното заболяване.

"Навлизането на устройствата с нагряване на тютюн и намаленото излагане при тях на токсични вещества може да промени картината с развитието на атеросклероза и тромбоза, допълни още д-р Прокопова.

Концентрациите на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия са намалени с 95% в сравнение с цигарения дим

Концентрациите на 12 вещества в аерозола, пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания, са намалени с 93%. Това би трябвало да промени картината на сърдечно-съдовите заболявания поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. Защото по отношение на хипертонията и на сърдечната чистота, виновникът е никотинът, който е в еднакви количества в цигара и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн има покачване на добрия холестерол след 5-ия ден, ендотелната дисфункция или темпът на атеросклероза намалява, оксидативният стрес – също. Имаме достатъчно доказателства, че намалявайки токсичните вещества  в тези изделия поне способстваме да намалим част от тези вредности, които въздействат на сърдечно-съдовата система, ако пушим“, обясни специалистът.

Как да намалим вредата от пушенето?

„Иновациите като устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари може да са по-малко вредна алтернатива на пушенето. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене“, това заяви на срещата международно признатият онколог проф. Давид Хаят, автор на националния план на Франция срещу тютюнопушенето и член на борда на Американското дружество по клинична онкология.

Рискът, свързан с пушенето на цигари е 1, но спада до 0.01 при употребата на електронни цигари и до 0.02 при IQOS, заяви международно признатият онколог проф. Давид Хаят

По думите му рисковото поведение на хората  трябва да се промени, за да се намали и вредата.
„Ако шофираш бързо, увеличаваш риска от катастрофа. И затова сме измислили предпазните колани, въздушните възглавници и дисковите спирачки. Знаем, че нездравословното хранене е вредно. И се опитваме да убедим хората да се хранят по-добре. Но сме създали и статините, тромбоцитните антиагреганти и стентовете за коронарни артерии. За излагането на слънце имаме слънцезащитни продукти. При секса, за да се избегне HPV рак, ползваме кондоми и прилагаме ваксинации. Защо не правим това и по отношение на тютюна, при условие, че знаем, че спирането на цигарите е трудна задача за много от пушачите. 64% от хората не спират цигарите, дори когато чуят диагнозата рак на белия дроб“, каза още проф. Хаят.

Пасивното пушене вреди на близките ни

Според д-р Прокопова  най-голямата полза от устройствата с нагряване ще бъде за тези, които пушат пасивно. „Защото пасивното пушене е с почти същия риск като активното. То е свързано и с по-чести аборти при бременни жени. Ако има пушач в семейството, той трябва да сведе до минимум риска за близките си. При децата това е голям проблем –  превръщате децата си в астматици, които ще имат системни проблеми с белите дробове, ако пушите до тях, повишава се честотата на респираторни инфекции, повишен е рискът от синдрома на внезапна сърдечна смърт. Докато при използването на нагреваемите изделия на закрито се намалява драстично концентрацията на вредните частици във въздуха в сравнение с пушенето на цигари“, подчерта д-р Рада Прокопова.

Горенето на тютюна-основният проблем
Именно горенето е основният процес, при който се отделят повечето токсични вещества при пушенето.

„Подходът за намаляване на вредата представлява това да се доставя никотин чрез нагряване на тютюна, без да има горене. Така избягваме високите температури, които нарастват с всяка дръпка на цигарата, тъй като през едно огънче прекарваме кислород от атмосферния въздух.  За разлика от това системата за нагряване на тютюн IQOS разчита на нагревател, при който нагряването е контролирано до 350 градуса. И при всяко дръпване, вкарваме студен атмосферен въздух през система, в която няма горене, което води до намаляване на температурата при всеки цикъл. Това е несъпоставимо с горенето“, обясни още председателя на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.
Той цитира проучвания при пациенти по отношение на белодробната и сърдечно-съдовата функция. „Маркерите се променят в посока, в която се променят, тогава, когато сме спрели цигарите. И е важно, че тези данни са потвърдени от независими изследвания, които не са спонсорирани от индустрията“, подчерта проф. Момеков.

Няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите

„Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат – между 6 и 30. Затова именно и процентът на неуспешните опити е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ“, заяви медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага. По думите му програмите за намаляване на вредата може да помогнат да се спаси животът на заклетите пушачи. Той допълни, че има надежда бездимните продукти да повлияят при картината на сърдечно-съдовите заболявания и усложненията при бременност. „Що се отнася до заболеваемостта от рак – за там трябва време, за да се наблюдава промяна и резултат“, коментира той.
 
Изводите на българските и световните кардиолози и онколози идват 2 месеца след като един от най-авторитетните регулатори – Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA), заяви в решението си, че системата за нагряване на тютюн IQOS е подходяща за промотиране на общественото здраве и заяви, че употребата води до намалено излагане на вредни вещества в сравнение с конвенционалните цигари.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.