• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Митрополит Онуфрий: Запазването и защитата на съборното устройство на Църквата са били винаги важни задачи на църковната общност

Митрополит Онуфрий: Запазването и защитата на съборното устройство на Църквата са били винаги важни задачи на църковната общност

/КРОСС/ На 11 ноември 2021 г. Блаженейшият митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий оглави работата на Международната научно-практическа конференция «Съборността на Църквата: богословски, канонически и исторически измерения», която се проведе в актовата зала на Свято-Успенската Киево-Печерска Лавра.

В приветственото си слово до участниците в конференцията митрополит Онуфрий в частност напомни, че съборното устройство на Църквата е една от основите на православната еклисиология, и още от апостолско време всички възникващи в Църквата спорове са се решавали съборно.

«Именно на Вселенските Събори са формулирани основите на нашата вяра и са осъдени ересите. На Вселенските и Поместните Събори е формиран корпусът на каноническото право на Православната Църква. Постановленията на Съборите са онзи фундамент, на който здраво стои Църквата. И, напротив, когато в нея замира съборният дух, това води до упадък и в другите сфери на църковния живот», отбеляза митрополит Онуфрий.

«Запазването и защитата на съборното устройство на Църквата са били винаги важни задачи на църковната общност - каза митрополит Онуфрий. - Крайно показателно е, че всички, които са се борели срещу Църквата или са искали да я покорят на своята власт, са се опитвали преди всичко да ограничат свободата ѝ да свиква и провежда Събори. Йерарсите от по-старото поколение все още помнят годините на държавния атеизъм, когато властите десетилетия наред не позволяваха провеждането на църковни Събори. И дори когато ги разрешаваха, гледаха да контролират максимално тяхната работа.

Това съвсем не е случайно. Защото Съборите са особен израз на вътрешната сила на Църквата, на свободата ѝ в Светия Дух».

По думите на митрополит Онуфрий, сред главните заплахи, които почти винаги са преследвали съборното устройство на Църквата, са опитите за издигане на авторитета на отделни йерарси над авторитета на Съборите.

«Именно по този път тръгна католицизмът, установявайки папско първенство във Вселенската Църква. На Изток обаче никога не са били съгласни да признаят примата на който и да е архиерей над църковните Събори. За източното богословие приоритетът на църковните събори е бил винаги неоспорим», подчерта Негово Блаженство.

Митрополит Онуфрий също така заяви, че в съвременните реалности съборното устройство на Православната Църква се е оказало под заплаха поради твърденията на Константинополската Патриаршия за «особени права»: «За съжаление, днес ние виждаме, че и в Православната Църква нейното съборно устройство се оказва заплашено.

Константинополската Патриаршия все по-високо говори за своите особени права и се опитва да решава еднолично най-важните въпроси на църковния живот. Именно представата на Константинополската Църква за своя особен статут е първопричината за онази тежка криза, в която днес се оказа цялото световно Православие».

По думите на главата на Украинската Православна Църква особена загриженост предизвиква отказът на Константинополската Патриаршия да поставя болезнените въпроси на църковния живот на съборно обсъждане.

«Та нали е очевидно, че само чрез свикване на събрания на Предстоятелите на Поместните Църкви, а може би и на Всеправославен Събор, би могло да се намери изход от тежката криза, която докара световното Православие до ръба на разкола», отбеляза митрополит Онуфрий, подчертавайки, че «всичко това ни подтиква към съсредоточено и отговорно обсъждане на историческите, каноническите и богословските аспекти на днешната криза».
«Ние трябва отново и отново да се вдълбочаваме в изучаване на светоотеческото наследство, за да оценим правилно онези предизвикателства, пред които е изправена Църквата днес», констатира Предстоятелят на Украинската Православна Църква.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.