• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Илхам Алиев: Ние ще защитаваме и ще опазваме църквите, защото това е нашето културно наследство

Илхам Алиев: Ние ще защитаваме и ще опазваме църквите, защото това е нашето културно наследство

Азербайджанският президент направи обръщение към нацията

/КРОСС/ Калбаджар е нашата древна земя. Древна Азербайджанска земя. По отношение на територията Калбаджар е един от най-големите ни региони. Историческите паметници на Калбаджар са голямото ни богатство. И джамиите, и църквите са нашето историческо наследство.

Народът на Азербайджан е добре наясно с това и целият свят трябва да знае, че църквите, разположени в Калбаджар, принадлежат на древната държава Кавказка Албания.

Има много документи потвърждаващи това. Това не е тайна за никого. Просто арменските „историци" и фалшификаторите са арменизирали албанските църкви, добавили са лъжите си там и са ги присвоили. Достатъчно е да разгледаме историята, за да може всички да видят, че през 1830-те Руската империя премахва албанската църква, прехвърля цялото си имущество на арменската григорианска църква и арменските свещеници, техните покровители, започват да присвояват тези църкви.

Основната им задача беше да изтрият и изпратят до забрава историята на Кавказка Албания. Но ние не го допуснахме.

В Азербайджан има доста голяма научна база, процеси свързани с този въпрос. Тези процеси са и трябва да бъдат съобщени не само на научната общност, но и на цялата световна общност. Кавказка Албания беше голяма държава. Нейната столица беше град Габала. Историческите паметници и църкви, принадлежащи на Кавказка Албания, са нашето историческо и културно наследство. Ние пазим тези църкви.

Неведнъж съм посещавал тези църкви, в град Шеки, област Габала, в църквата Уди. Както знаете, по време на войната, по инициатива на фондация "Хейдар Алиев", бяха завършени ремонтни дейности в древната църква "Уди" в Кавказка Албания в село Нидж и се състоя нейното откриване. Ние защитаваме тези църкви като наше културно наследство. Затова нека никой не се притеснява. Тези църкви ще продължат да бъдат защитени от държавата.

Политиката, провеждана от Азербайджан, свързана с мултикултурализма и междурелигиозните отношения, е приветствана от целия свят и световните лидери. Нека някои западни кръгове, които искат да изразят загриженост, погледнат нашите унищожени джамии, джамиите в Агдам, Шуша, Зангилан, Джебраил, Физули и други. Тези джамии са или унищожени, или осквернени.

Защо това не е проблем? Защо никой освен нас не е повдигал този въпрос в продължение на 30 години? Неведнъж съм повдигал този въпрос от международни трибуни в хода на контактите с чуждестранни колеги. Защо никой не е изразил загриженост по този въпрос? Защо никой не искаше да изпрати международна делегация по този въпрос?

Народът на Азербайджан иска да чуе отговора на тези въпроси. Ние знаем този отговор. Затова искам отново да кажа: нека този, който иска да се намеси в нашите дела, или да ни обвини в нещо, първо се погледне в огледалото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.