• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Съвети за избор на правилните цветове в интериорен проект

Съвети за избор на правилните цветове в интериорен проект

/КРОСС/ Изборът на правилната цветова гама е едно от най - сложните решения при проектирането на интериорният дизайн. Цветовете, които избирате ще повлияят на целият проект от мебелите до малките аксесоари. За това спокойно можем да кажем, че тайната на успешният дизайн се крие в правилното съчетание на цветове и мебели.

Ако влезнете в една стая с бели стени, бял таван, бели мебели , бели картини и аксесоари, как ще се почувствате? Като в бездушна стерилна среда? А ако влезете в стая с бели стени , дървен под, мебели и аксесоари в пастелни нюанси? Вероятно ще усетите уют и хармония, а именно цветът придава живот на дома.

В света на интериорния дизайн именно цветовете определят атмосферата и характера на пространството. Те могат да създават удивителни атмосфери и да предизвикват емоции. Правилният подбор на цветове е изкуство.

Значението на цветовете в интериорния дизайн

В интериорният дизайн цветовете имат огромно и многостранно значение. Изборът на правилните цветове може да разграничи скучното и безжизнено пространство от жизнена и приветлива стая. Умелото използване на цветовете може да издигне един дизайн от обикновен до уникален, предизвиквайки емоции, създавайки настроение и завладяваща визуална симфония. Всеки добър интериорен дизайнер знае, че именно цветовете играят жизнено важна роля в създаването на атмосфера, определянето на емоциите и начинът по който ще се възприемат пространствата.

Най-бързият и лесен начин да преобразите и да вдъхнете нов живот на вашия дом без големи промени е като го пребоядисате стените в нови цветове. Тук е важно да отбележим, че различните цветове също играят функционална роля в интериорния дизайн. Светлите отразяват светлината по-добре, правейки пространствата по-светли и създават илюзия за простор, докато тъмните цветове могат да донесат усещане за топлина и интимност и са по-подходящи за стаи за почивка и релакс.

Запознайте се с цветния кръг

Цветният кръг е разделен на основни, вторични и допълнителни цветове. Основните са червен, син и жълт цвят. Вторичните се появяват, когато се комбинират два основни цвята, а допълнителните - при смесването на основен с вторичен цвят.

Според Антония Саранеделчева, дизайнер в студио за интериорен дизайн Моми Студио, използвайки цветния кръг, можете да заложите на различни цветови схеми, като например:

  • Допълващи се цветове: противоположните цветове (например синьо и оранжево) осигуряват солидни и живи контрасти;
  • Аналогични цветове: съседните цветове от кръга (като зелено и жълто) създават меки, хармонични комбинации;
  • Цветове в триъгълник в къга: това са цветове, разположени на еднакво разстояние върху колелото (като лилаво и оранжево), които създават усещане за баланс и жизненост.

Цветовете могат напълно да променят настроението в пространството, защото всеки цвят носи своя собствена енергия.

Каква е емоционалната сила на някои от основните цветове?

Ефектът на цветовете върху емоциите на човека е голям, от дълго време се използват като инструмент в големите корпорации, за да влияят на усещането за работоспособност.

Влияние на част от цветовете върху емоциите и настроението ни.  

  • червено (смелост, сила, топлина, мъжественост, енергия);
  • син (индивидуалност, спокойствие, енергия ,логика);
  • жълто (оптимизъм, увереност, творчество);
  • зелено (баланс, хармония, почивка, възстановяване);
  • лилаво (лукс, духовно възстановяване);
  • оранжево (топлина, забава, физически комфорт);
  • розово (спокойствие, грижа, любов)
  • черно (елегантност, изтънченост)

Сега като познавате различните настроения, които цветовете могат да предадат, сами ще усетите  умишлената употреба на тези цветове в домове, компании, предприятия и други пространства.

Например, меките цветове и по-студените тонове, като синьо и зелено са подходящи в зоните за почивка. В споделени пространства като всекидневната, топлите и живи тонове като червено и оранжево стимулират желанието за комуникация.

7 съвета за избор на правилните цветове

Изборът на правилните цветове за интериорния дизайн на вашия дом може да бъде истинско предизвикателство. За да ви спестим време, нерви и пари, заедно с опитния дизайнер Антония Саранеделчева от студио за интериорен дизайн Моми Студио ще споделим с вас 7 съвета как да подберете подходящите цветове за вашия дом:

1. Разберете предназначението на пространството

Преди да изберете цветовата палитра за дадено пространство, установете първо каква ще е функцията и предназначението на зоната. Например дали ще се използва за забавление или пък за релакс и отмора.

Например в пространства, където уюта е от съществено значение, като хола, синият и жълтият цвят ще бъдат перфектния избор. В помещенията къде обичайно си почиваме, като спалнята, най-използвани са неутралните тонове. В контекста на домашния офис цветове като оранжево, жълто и кафяво действат стимулиращо на интелектуалната дейност.

2. Вземете предвид околното осветление

Светлината - естествена или изкуствена. Тя има огромно влияние върху възприемането на цветовете - следователно трябва добре да помислите за начина на осветяване. Винаги имайте едно на ум, че някои цветове може да изглеждат различни на слънчева или изкуствена светлина.

3. Изследвайте психологията на цветовете

Цветовете влияят по различен начин на всеки, в зависимост от емоционалното настроение и същност. Внимателно подберете цветът, който ще отразява вашата същност и индивидуалност.

4. Определете стила на декорация

Правилното съчетание на цветовете е вашият компас за правилното декориране! Съчетаването на правилните тонове и аксесоари, допринася за правилното изразяване на душата и емоциите, а оттам и за красотата и уюта на вашият дом.

Например неутралните тонове като бяло, бежово и сиво преобладават в минималистичния интериорен дизайн. Ако искате вашия интериор да бъде модерен, тогава заложете на по-наситените и живи цветове.

5. Оценете въздействието им върху размерите на пространството

Ако вашият апартамент е малък, задължително заложете на светли и ярки тонове, които ще създадат илюзията за простор и визуално ще разширят помещението. Ако пък вашия дом е по-голям, заложете на по-тъмни и пастелни тонове, които ще създадат усещане за уют и хармония.

6. Комбинирайте с мебелите

Не е достатъчно да помислите за цветовете на стените или пода. Помислете и за мебели, текстила и декоративни елементи. Умишлено изберете цветове, които се допълват или си контрастират, за да създадете визуална хармония между всички аспекти. Само така ще си осигурете комфорта и красотата във вашия дом.

7. Бъдете в крак с тенденциите

Познаването на актуалните тенденции ще ви даде предимство и възможност да реализирате по най-добрият и най-ползотворен начин интериорния дизайн на вашия дом, така че да бъде не само красив и стилен, но комфортен и функционален.  

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.