• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Руската ваксина - за и против

 Руската ваксина - за и против

Два месеца без водка със “Спутник V”

Израел заложи на центъра “Гамалея”

Между 3000 и 5000 унгарци в клиничните изпитания

/КРОСС/ Руската ваксина “Спутник V” или Sputnik V, има значителни предимства по отношение на безопасност, ефективност, цена и логистика. Това съобщиха в социалната мрежа туитър създателите є от Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология “Гамалея”. Те изтъкват седем факта, които подкрепят твърдението им и сравняват „Спутник V” с трите ваксини, преминали през първите три фази на клинични изпитвания - на Pfizer, Moderna, AstraZeneca.

От „Спутник V” твърдят, че имат доказана дългосрочна безопастност на платформата и това е така, тъй като същият аденовирус е използван при разработването на предишни ваксини като тази срещу MERS, например, върлувал през 2012-2013 година, който също е коронавирус като SARS-CoV-2.

От центъра “Гамалея” уверяват, че ефикасността на техния препарат е над 90 процента, а продажната цена - под 10 долара. За сравнение ваксината на Moderna е 25 долара, на Pfizer е около 19,5 и само тази на AstraZeneca е сравнима с цената на “Спутник V”.

Публикацията в туитър се радва на огромен интерес, тъй като в отделна таблица (горе на стр. 3) е илюстриран и фактът, че за транспортирането на “Спутник V” не се изискват специални условия.
BBC припомни, че амбицията на Русия е да стане своеобразен световен победител в надпреварата за създаването на ваксина срещу COVID-19 и в анализ бе направено сравнение с името на мащабната космическа програма на Москва - Спутник. А вчера в нарочно изявление, ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин обяви, че започва ваксинация със “Спутник V” на космонавтите и служителите на Роскосмос.

Масовото ваксиниране в Русия започна на 5 декември, съобщиха здравните власти. Показателно за качествата на “Спутник V” е и фактът, че една от най-напредналите държави в областта на медицината - Израел, закупи руски ваксини. Унгария също се нареди за продукта на центъра “Гамалея”, без значение, че от Европейската комисия са организирани централизилани доставки на други шест препарата. Наложи се говорител на ЕК да обясни действията на парвителството на Виктор Орбан, че от Будабеща имат право по спешна процедура да внесат ваксина срещу коронавируса за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата, но държавата носи цялата отговорност за това.

Между 3000 и 5000 унгарци може да вземат участие в клиничните изпитания на руската ваксина заяви унгарският министър на човешките ресурси Миклош Кашлер във фейсбук.

Първата партида от 500 ваксини “Спутник V” вече е пристигнала вече е пристигнала в Крим и там ваксинацията ще започне от 12 декември, съобщи ТАСС. Преди дни продуктът центъра “Гамалея” беше представен в ООН.

Сред основните недостатъци на ваксината към момента руснаците изтъкват, че осем седмици след имунизация не трябва да консумират алкохол.

Абу Даби търси доброволци, които да участват в последната трета фаза на клинични изпитания на руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”, съобщи Ройтерс.

Южнокорейската компания GL Rapha също обяви, че планира да започне пълно производство на руската коронавирусна ваксина Sputnik V от новата година, съобщава вестник News World.

“Произведената вече пробна партида от ваксината ще бъде изпратена до Русия за проверка през декември. Ако не бъдат открити нарушения, през януари ще започне индустриалното производство на Sputnik V в републиката”, цитира изданието ТАСС.

Дозите ваксини, произведени в Южна Корея, ще бъдат изнесени в страните от Близкия изток. Постигнатото споразумение между Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) и южнокорейската компания GL Rapha стана известно на 13 ноември. Става дума за производството на повече от 150 милиона дози коронавирусна ваксина Sputnik V годишно.

В момента клинични тестове на ваксината се правят в Беларус, както и във Венецуела, Обединените арабски емирства, Индия, работи се с регулатори в Бразилия, Аржентина и редица други страни. А съобщенията са, че показателите за ефективност на Sputnik V са надхвърлили 95%, според мащабни клинични проучвания с участието на 40 хиляди доброволци в Русия.

Организмът трябва формира защитна реакция

Две седмици преди поставяне на първата ваксина и още шест седмици (42 дни) до поставяне на втората инжекция не трябва да се пие никакъв алкохол. Това обяви Анна Попова, шеф на организацията “Роспотребнадзор” - руската потребителска организация, цитирана от “Интерфакс”.

Вицепремиерът на Руската федерация - Татяна Голикова - потвърди по-рано тази информация, но някак си по руски добави, че е “препоръчително”

“Когато поема алкохол организъмът, той използва цялата система за детоксикация, която намалява формирането на имунитет. Анна Попова отбеляза, че на организма трябва да се “даде възможност да формира” защитна реакция след ваксинация.

Проф. Андрей Чорбанов, департамент “Имунология” БАН: Щом като Унгария може, можем и ние

Фактът, че Унгария сключва договор с Русия за руската ваксина “Спутник V”, показва, че и ние бихме могли да го направим.

Все още не може да се каже коя ваксина е най-добрата и ефективна при масова имунизация, защото всички все още са експериментални и няма достатъчно информация.

Страните от ЕК са избрали ваксините на Pfizer и Moderna, докато едно многомилиардно население като това на Индия, Китай и Латинска Америка, в момента закупува руската ваксина. В никакъв случай не може да се каже, че само страни от третия свят са се спрели на нея. От ваксината поръчват и Унгария и Израел. Това, което чисто теоретично я различава от тази на AstraZeneca, е много малко. Оттук нататък вече тестовете, начина и условията на производство са тези, които могат да направят един продукт по-качествен или по-некачествен. Но все още ние нямаме безкрайно много информация доколко това ще бъде панацеята за справяне с тази пандемия.

Проф. Тодор Кантарджиев, зам.-председател на НОЩ: Участваме в централизирана доставка на ЕС

Европейските държави са решили какви ваксини да внасят. Унгария е взела свое решение.

Руската ваксина “Спутник V” срещу коронавирус е много добра, защото Русия има много добре развита вирусология. Тя е векторна ваксина, на базата на аденовирус. И на AstraZeneka е от този тип. Има и втора руска ваксина, тя е пептидна. В нея е синтезират спайк белтъка. Вкарва се и се очаква организмът да реагира с антитела.

България не внася руска ваксина, защото според договорните отношения с ЕС ние участваме в централизираната процедура за регистрация на ваксини. На 29 декември, ако мине процедурата за първата ваксина, тя веднага ще пристигне в България. Европейската агенция по лекарствата обаче може да върне документите и да поиска още данни. По-вероятно обаче е да я признае. В рамките на 3 дни ваксината трябва да бъде призната и от ЕК и тогава стартира т. нар. централизирана процедура, валидна за всички държави членки.

За да се регистрира руска ваксина, трябва производителят да я регистрира в нашата Изпълнителна агенция по лекарствата. Това се е случило в Унгария, в тяхната агенция.

Акад. Богдан Петрунов: След 1-2 години ще стане ясно какъв имунитет създават 

Русия има две ваксини - “Спутник V” и “Вектор”. И двете са на принципа на аденовирусен вектор, който е напълно безвреден за човека. Той е натоварен с част от генната информация на вируса. В Русия от месец се правят ваксинации на гражданите. Данните, които се съобщават не сочат странични реакции. Все още обаче няма официално научно съобщение.

Все още не може да се каже коя от ваксина - новата, на базата на РНК, или аденовирусната е по-надеждна. Удобството на аденовирусните ваксини е, че те не изискват съхраняване при минус 70-80 градуса. Те се съхраняват в обикновени хладилници при 2-8 градуса температура.

Все още нищо категорично не можем да кажем по отношение на ефективността на ваксините срещу COVID-19. Това ще стане ясно след година-две, когато се види какъв имунитет създават, колко е траен този имунитет и всички ваксини ли го създават. Засега няма съмнение единствено по отношение безопасността на ваксините.

Източник Труд

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Половин година без водка, че то руснаците ще откачат....

10.12.2020 21:33:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.