• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

В Русия тестват ваксина срещу коронавируса, която се капе в носа

В Русия тестват ваксина срещу коронавируса, която се капе в носа

/КРОСС/ Руски учени в експериментални условия изпитват интраназална ваксина срещу коронавируса, която не се инжектира, а се капе в носа. Имунизационният препарат е дело на специалистите от научния център по вирусология и биотехнология „Вектор". Интраназалният вариант е една то възможните форми на ваксината против „Ковид-19", обясниха от научния център.

Специалистите посочват, че става дума зя няколко препарата, които са разработени на основата на т.нар. вирусни вектори, като сред тях има и един синтетически. Изпитваните ваксини се отличават не само по своето функционално начало, но по самия способ и схемата на имунизация. Вече е даден старт на мащабно доклинично изследване на ефективността и безопасността на препаратите. От „Вектор" заявиха, че опитните животни добре са пренесли имунизацията, като нежелателни реакции и повишена температура не са били наблюдавани. Следващият етап предвижда изпитания върху доброволци, като финалът на тестирането се планира за септември. Центърът „Вектор" не е единственият, който разработва ваксини срещу коронавируса. Преди седмица стана ясно, че сътрудниците на руския Национален център по епидемиология и микробиология „Гамлея" са изпитали върху себе си създадената от тях векторна ваксина срещу коронавирус. Учените твърдят, че след въвеждането й са придобили имунитет срещу „Ковид-19" и не са почувствали никакви негативни странични ефекти. Това обяви самият директор на института академик Александър Гинцбург. Той посочи, че по този начин учените са се защитили от вируса и ще могат спокойно да работят в условията на пандемия.

Уточнява се, че става дума за ваксина, създадена на основата на ДНК на аденовируса, в който е внедрен ген на новия коронавирус SARS-CoV-2. Аденовирусът се използвал в качеството на „контейнер", чиято задача е да достави коронавирусния ген до клетките. Така в тях се предизвика синтез на обвивката на „Ковид-19" и имунната система се „запознава" с потенциалния враг, обясниха от института по микробиология. Ваксини от подобен вид се наричат векторни. Преди да я изпитат върху себе си, руските учени я тествали върху опитни мишки и морски свинчета. Очаква се, ако резултатите са добри, ваксината да бъде официално регистрирана през есента.

Междувременно стана ясно, че за денонощие в Русия се регистрирани 9035 нови случая на коронавирус, като общият им брой достигна 414 878. За последните 24 часа оздравелите са 3994, а починалите - 162-ма. В Москва, която е лидер в черната класация, новите случаи са 2297. От 1 юни в столицата вече работят всички търговски обекти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.