• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии

Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии

/КРОСС/ В очакване на ваксината у нас, Агенцията за лекарства на Съединените щати огласи първия документ, в който са описани страничните ефекти от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", тествана сред 43 хиляди доброволци с различен здравен статус.

Страничните ефекти като зачервяване на мястото на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други ваксини и не правят ваксината срещу коронавирус опасна, тя е иновативна и ефикасна, заяви в „Тази сутрин" проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив. Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и такива, които в момента прекарват остри инфекции, включително и COVID-19, заяви тя. Според нея ваксината не трябва да се прилага при хора с остра инфекции, включително с COVID-19 и други респираторни заболявания. Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен, каза проф. Мурджева. Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило, каза още тя.

Що се отнася до ситуация, в която човек вече се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап, проф. Мурджева каза, че това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти. Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск. Ваксините са регистрирани, преминали са тестове - ползата неимоверно е по-голяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите.

Риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни заболявания, затова тези случаи трябва да се преценяват индивидуално с участието на личния лекар, посъветва още проф. Мурджева. Според нея преболедувалите коронавирус могат също да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.