• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Първи странични реакции от ваксината на Pfizer и Biontech

Първи странични реакции от ваксината на Pfizer и Biontech

/КРОСС/ Масовата ваксинация във Великобритания едва сега започна, но първите проблеми са налице. Регулаторите вече излязоха с предупреждение, че хората, които в миналото са имали "значителни" алергични реакции, не трябва да се ваксинират с новата ваксина срещу коронавирус.

Двама медицински служители се почувствали зле, след като получили ваксината вчера, съобщава The Times. Те се възстановяват "след подходящо лечение", казаха здравните служители, но Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че Pfizer-Biontech не трябва да се използва за хора, които са имали значителни алергични реакции към ваксини, лекарства или храна, като предпазна мярка, докато случаите се разследват.

Това включва всеки, посъветван да носи автоинжектор за адреналин, като EpiPen.

Каквито са правилата и при всички останали ваксини, MHRA добави, че ваксинациите трябва да се извършват само "в съоръжения, където са налице мерки за реанимация".

Доктор Джуни Рейн, шеф на MHRA, обяви, че регулаторът ще следи ваксината "преди, по време и след" одобрение.

"От много обширни клинични проучвания знаем, че това не би трябвало да се случва", заяви тя относно случаите на алергична реакция, пише dnes.bg.

Главният медицински директор проф. Крис Уити пък заяви: "Както при всяко друго лекарство, искате да пристъпвате към употребата му по-внимателно, за да се запознаете с това как работи", предполагайки, че ваксинацията ще започне в болници, които са имат "подходящо оборудване", а когато лекарите вече се чувства удобно, прилагайки ваксината, тя ще започне да се инжектира и в други медицински центрове.

Той добави, че е важно "всичко по въпросите около страничните ефекти да е ясно, така че хората да са спокойни, че могат да вземат балансирано и разумно решение".

Според Уити много хора се двоумят относно приемането на ваксините срещу Ковид-19 и "чакат да видят какво ще стане". Според него това е разумно, тъй като ваксините са нови. Хората наблюдават процеса и с правилната информация, в крайна сметка те биха решили да се ваксинират.

Броят на възрастните пациенти, приети в болница поради алергии, се е увеличил повече от два пъти от 2013 г. насам, с рекордно високо ниво от 27 172 през 2019-2020 г., според кампанията за анафилаксия.

Хиляди ваксинации бяха направени вчера, когато NHS стана първата здравна система в света, която започна масова кампания за ваксинация срещу Ковид-19.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.