• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Асена Сербезова: Търси се възможност за осигуряване на ваксината на Novavax

Асена Сербезова: Търси се възможност за осигуряване на ваксината на Novavax

/КРОСС/ В момента страната ни търси възможности за осигуряване на ваксината на Novavax срещу COVID-19. Това каза от трибуната на Народното събрание министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„На 11 август 2021 година МС решава да не участва в споразумение за предварително закупуване и доставка на ваксини от Novavax. При взимане на решението са били взети предвид няколко съображения – имало е достатъчно осигурени количества на ваксините срещу COVID, значително надвишаващи желаещите да се ваксинират, осигурени са били значителни количества от ваксината на Pfizer за 2022-2023 година. Взела се е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на Moderna. Имало е и предварително съгласие за участие в бъдещ договор на ЕК с Valneva , както и възможност за заявяване на дози от ваксината на Sanofi Pasteur. Отчетено е, че са заявени достатъчно ваксини от 4 вида. Към настоящия момент се проучват възможности за осигуряване и на ваксината на Novavax. Проведен е разговор с представителя Швеция в управителния борд за ваксини срещу COVID към ЕК. От шведска страна е изразена готовност за дискусия за сключване на споразумение, за да се осигурят ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г. Това може да стане чрез закупуване от друга държава или чрез дарение“, допълни още Сербезова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Швеция може да е в управителния борд за ваксините, но в собствената си държава предпочита естествения стаден имунитет.

28.01.2022 23:34:25

Анонимен

В Албания обявиха руската ваксина за много ефикасна като подсилваща доза срещу вируса. Ние толкова сме задръстени с партньорски ангажименти, че не можем да кажем такова нещо.

28.01.2022 23:30:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.