• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руска ваксина

ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руска ваксина

Това може да се случи дори и ваксината да отговаря на изискванията

/КРОСС/ Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина срещу ковид "Спутник V". Това съобщи говорител на комисията, след като по-рано днес Европейската агенция по лекарствата обяви началото на оценка на руската ваксина, свързана пряко с осигуряването на достъп до пазара на ЕС.

Дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция, добави той.

Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори, заяви говорителят. По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС. Говорителят приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдят с ваксини и заяви, че това не противоречи на общата стратегия. Той отбеляза, че ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на "Новавакс" и "Валнева".

Предварителните споразумения за доставка на ваксини, сключвани от ЕК, предвиждат осигуряването на препаратите в определени срокове и количества, на твърда и еднаква цена за всяка от държавите в ЕС. Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Досега този процес бе завършен за ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"). Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Петко Калев

Еврогейовете ги боли кура за населението. Ама и това не е вярно, защото те са безполови....

04.03.2021 22:26:38

Анонимен

"ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с" ....а това няма нищо общо със здравето ни ,ако някой се е заблудил ,че ЕК е загрижен ….

04.03.2021 17:46:12

Анонимен

Дали да съобщите какви са цените на спазарените ваксини. Мирише ми на поредната тъпня. Украинците и поляците купуват по-скъп газ, само да не е руски. То и при нас сигурно е така с с диверсификацияте с която ми надуха главата. Изглежда и с ваксините е така. Руската е към 10 долара за доза. Ефективността и е над 92%. Това са фактите. Кажете и за другите ваксини и да се миряса.

04.03.2021 17:44:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.