• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Д-р Меджидиев: Предстои да бракуваме още 2,5 млн. ваксини, а искат да закупим нови 7 млн. дози

Д-р Меджидиев: Предстои да бракуваме още 2,5 млн. ваксини, а искат да закупим нови 7 млн. дози

/КРОСС/ Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози. Тава каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той заяви, че България не е участвала в определянето на броя на КОВИД ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави членки на ЕС. „Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано едно много голямо количество“, обясни д-р Меджидиев.

Здравният министър подчерта, че до юни страната ни трябва да закупи още 7 милиона дози. Към момента в България има 2,8 милиона дози, които са бракувани, а следващия предстои да бракуваме нови 2,5 милиона дози. „Отделно от това имаме предплатени от редовния кабинет „Петков“ други 1,5 милиона дози, които още не са доставени. Това е едно огромно количество ваксини, което реално ние ще трябва да платим и след това да унищожим. Точно затова поставих темата в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността“, допълни д-р Меджидиев.

Според него България е направила опит да дари тези ваксини, но никои не ги е пожелал. Страната ни няма право да ги препродава. Затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“ и да се поръчват конкретни количества според нуждите на всяка една конкретна държава. Плащането не трябва да е предварително, а след доставката на ваксините.

„Ние не преговаряме директно с фармацевтичните компания. Това се прави от Европейската комисия. Тя беше водила такива преговори и беше предложен един нов, но отново неприемлив договор. Той предвиждаше намаляване на количествата към европейските държави, но срещу въвеждането на такса „гъвкавост“. Става дума за неустойка. Искаха да платим една огромна на България сума. Нямам право да казвам точна цифра, но ставаше дума за милиони. С тези пари можем да построим Националната детска болница“, каза още д-р Меджидиев.

От думите му стана ясно, че четири държави са подкрепили официално България в Брюксел, но е имало и други четири държави, които са заявили, че Европейската комисия трябва да се върне на масата за преговори с фармацевтичната индустрия.

„Може да сме държава, която членува в ЕС, но всяка една държава първо защитава интересите на собствените си граждани. Никога не съм бил антиваксър. Напротив – подкрепям ваксинациите. Служебното правителство разкри ваксинационни кабинети и върна заплащането на лекарите – по 15 лв. за сложена ваксина. Направихме и кампания, когато все още имаше COVID вълна. Но няма да допусна да се купуват ваксини, когато нямаме нужда и трябва да отделяме допълнителни финанси, за да ги унищожим“, категоричен е здравният министър.

В момента се наблюдава недоверие дори към задължителните ваксини, които трябва да се прилагат на децата според ваксинационния календар. „Нашият пандемичен комитет разсъждава каква да бъде позицията ни за следващата година за ваксинацията срещу варицела и срещу и морбили. Там са ни съществените проблеми и там държавата трябва да насочи в момента усилията си“, заяви Меджидиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Обикновен евро-фашизъм!

23.03.2023 11:19:03

Анонимен

Корупция в ЕС на гърба и за сметка на България в полза на фармацевтичните производители.

20.03.2023 11:30:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.