• 11 Апр 2021 |
 •  USD / BGN 1.6658
 •  GBP / BGN 2.2908
 •  CHF / BGN 1.7689
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 9°C

Проф. Чорбанов: Кампанията за имунизация у нас е изключително стихийна

Проф. Чорбанов: Кампанията за имунизация у нас е изключително стихийна

/КРОСС/ "Много често получавам критики, най-вече от среди, близки до властите, че се всява едва ли не някаква разнопосочност на мнения и коментари, но аз помня, че живях в едни години, в които нямаше разнопосочност... Всички общества, които имат претенции, че са узрели и готови да се развиват, са склонни да имат избор. А пък изборът предполага достигане до собствено мнение на базата на информация. В света не всичко е само едноцветно." Това каза в "Нашият ден" проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

"Не смятам, че попадам в групата на антиваксерите – аз разработвам ваксини цял живот. Смятам, че кампанията за имунизация в България е изключително стихийно организирана – без ясно послание кой и защо трябва да се имунизира. Би следвало да се започне тези хора, които са най-уязвими и които най-лесно могат да имат тежък или летален край от срещата с вируса – много възрастните хора и хората с хронични заболявания. Възприетият подход първо да бъдат имунизирани тези, които са най-близко и в контакт с вируса – не смятам, че беше редно да се направи така."

Коя инфекция е особено опасна и какво е определението

"Смисълът на ваксината, като презумпция, като идея, е да предпазва хората от болести, които или в много голяма степен имат някакъв социален ефект, или (най-вече) да бъдат срещу особено опасните инфекции с висока смъртност. Именно затова класическите ваксини до момента, аз съм изключителен поддръжник на тези ваксини, те са направени срещу заболявания, срещу патогени с много висока смъртност. 

Конкретно за тази инфекция – аз смятам, че медийният шум, който беше вдигнат, направи така, че тя да бъде хиперболизирана до крайност. Разбира се, че не трябва да се подхожда снизходително – този вирус взе много жертви в цял свят. Но, поглеждайки реалистично, има много заболявания, които през годините взимат много повече жертви в световен мащаб и на тях не се обръща внимание по редица причини."

Проф. Чорбанов подчерта, че имунологията е доста сложна наука, което е причина в медицинските среди да няма много желаещи за имунолози. Той направи уточнение, че не е било необходимо да се имунизират хора, които са прекарали заболяването – ей така "за всеки случай". 

"Антителата не са факторът, който определя нашия имунитет срещу този вирус. Те не са нещото, което ни предпазва във времето. Липсата на антитела не значи, че нямаме имунитет и ще се разболеем, както и наличието на титър не значи, че сме абсолютно защитени. Това, което е важно за нашето здраве, е да успеем да генерираме в имунната ни система едни изключително високо профилирани Т-клетки, които в бъдеще да ни осигурят т.нар. "паметов имунитет". Те са факторът, който би ни предпазил, и от тяхното наличие зависи колко е дълъг този имунитет. Т-клетъчният имунитет, който е многопрофилен, разпознава вируса в неговата цялост. Проблемът е, че той няма как да се направи лесно, нито е евтино. Няма как това да бъде масов скрининг тест."

иРНК ваксини и векторни ваксини – избор

"Тези ваксини са нови генерации и не съдържат основния компонент в старите класически ваксини, предизвикващ много от нежеланите странични реакции. Този елемент се нарича адюрант. Това е веществото във ваксината, която стимулира неспецифично имунната система. Тя дразни локално мястото на въвеждане, за да се стартира имунният отговор. Имунният отговор стартира с възпаление. Възпалението е един процес – той не е лоша дума. Това е една фаза, с която започва имунната реакция

За избора на ваксина дори и специалистите още не могат да кажат коя е по-добра като идея. Нещо повече, ваксината, която е на векторен принцип (ДНК ваксина), вече има такава и тя работи – тази срещу еболата. Няма още истинска информация за ефективност. Такава ще има, когато бъде имунизирано населението на една страна поне 70-80% и вирусът изчезне. За момента това никъде нито е направено още, нито е анализирано. Няма как."

Българската ваксина

"В момента са в разработка и вече в процес на регистрация няколко ваксини от следващата генерация – т.нар. "епитопни" или пептидни ваксини. Те представляват такива вирусни компоненти, които се разпознават от вируса – не целите протеини, а само тези компоненти, които са разпознаваеми за имунната система, и те са монтирани в различни носители. В нашия случай ние сме намерили такива епитопи (със съдействието на колегите от МУ), като сме подбрали такива Т-клетъчни епитопи, които са консервирани. Във вируса има много мутиращи елементи, но има и такива, които запазват своята структура във времето. Тези епитопи, тези протеинови фрагменти, се синтезират по изкуствен начин и се монтират в специални носители – липидни наночастици, които са прицелни – ние ги насочваме към клетките, от които започва имунният отговор."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Професоре,и ти ли ще ставаш депутат от страна на учиндолския ,бе ? Егати боклуците !

27.02.2021 06:20:27

Проф.Иво Христов

Европейският съюз не се справи с ковид кризата, Ковид кризата показа, че моделът на т.нар. комерсиална медицина катастрофира | 24 февр. 2021 | 17:45 В момента на кризи се задействат базови инстингти, като да убиеш, за да не бъдеш убит, Европейският съюз проспа ситуацията в Италия, проспа коронакризата, . Ковид кризата показа, че моделът на т.нар. комерсиална медицина катастрофира тотално. От съвкупната смъртност на света, повече от 20% се падат на САЩ,. Ковид истерията, независимо откъде е как започна, изигра много полезна роля на различни силови центрове по света, . Например появи се тоталния контрол, роботизацията. Регионите станаха затворени крепости - това се случи с Китай, Русия, САЩ, В Китай под покрова на ковид кризата Си Дзинпин взе връх над т.нар. комсомолци. Русия най-добре работи в режим на обсадена крепост. Страната показва смайващи рекорди в селското стопанство. Стабилизира се и самият Путин. Но това, за съжаление, не се случи в Европа. Всеки си дръпна чергата към него. Шенген изчезна. ЕС реши редица въпроси под маската на ковид кризата. Че Европа не може да бъде обетована земя за всички бедни по света,. Оказа се, че обществата приемат мерки като тоталното следене и наблюдаване. В момента на кризи се задействат базови инстингти, като да убиеш, за да не бъдеш убит, Хедонистичният капитализъм създаде човек, който не може да поеме никакъв риск и стрес,

24.02.2021 18:12:21

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.