• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Експерти: Ваксините срещу COVID-19 не могат да бъдат сравнявани по ефективност

Експерти: Ваксините срещу COVID-19 не могат да бъдат сравнявани по ефективност

/КРОСС/ Дали някоя от ваксините срещу COVID-19 е по-ефективна от останалите? Отговор на този въпрос дават експерти пред Асошиейтед прес.

Трудно е да се отговори на този въпрос, защото ваксините не са сравнявани пряко в изследвания. Но според експертите ваксините си приличат по най-важния показател - да предотвратяват необходимостта от болнично лечение и смъртните случаи.

"За късмет всички ваксини изглежда ни защитават от тежко протичане на заболяването", казва д-р Моника Ганди от университета на Калифорния, Сан Франциско, която цитира резултати от изследвания на пет ваксини, използвани по света и на шеста, която все още се обследва.

Данните от практиката показват, че ваксините, с които се имунизират милиони хора по света, действат добре.

Въпреки това някои може би си задават въпроса дали някоя от ваксините не е по-добра от другите, след като резултатите от изследванията показват различни нива на ефективност. Проблемът тук е, че опитват да сравняват ябълки с круши.

Например изследванията показаха, че двудозовите ваксини на "Пфайзер" и "Модерна" са 95 на сто ефективни за предотвратяване на заболяването. Изследванията за тези препарати отчитат дали случаите на COVID-19 са леки, умерени или тежки. Те бяха направени преди разпространението на тревожните разновидности на новия коронавирус.

Компанията „Джонсън & Джонсън" изследва еднодозова ваксина, без да отчита леките случаи на болестта. Тази ваксина показа 66 на сто ефективност срещу умерени до тежки инфекции в голямо международно изследване. Само в САЩ, където са разпространени по-малко варианти на коронавируса, ефективността ѝ е 72 на сто. Най-важното е, че ваксината предпазва от хоспитализация и смърт.

Ваксината на "АстраЗенека" в две дози, използвана в много страни, предизвика въпроси за точната степен на ефективност по време на изследванията. Експертите обаче са единодушни, че тези дози предпазва срещу най-сериозните последици от заразата.

Хоспитализациите спадат в страните по света, където се извършват имунизации, независимо какви ваксини се използват. Първият анализ на правителството на САЩ на данни от имунизацията сред служителите от първа линия потвърди информацията, че ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" дават висока защита - 90 на сто, срещу инфекции, независимо дали протичат със симптоми или не.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Вторият

Всички съвременни ваксини (и тези за деца) убиват и осакатяват сравнително голям брой от пациентите. Информацията за това пестеливо се процежда в България.

09.04.2021 08:07:44

Анонимен

Тъпа статия. Звучи като реклама или оправдание. Ваксините предпазват, но някои от тях, както се оказва, могат и да те убият. Проблемът е че никой до сега не знае на кого и при натрупването на какви фактори може да се случи. И не е трудно да се направи съпоставка на ефективността на ваксините. Просто самите производители не искат да отварят теми, които могат да ги дискредитират и затова говорят баналности и полуистини. Поведението на колективния Запад през последните 50-60 години е демонстрация на алчност и безотговорност, като тенденцията е алчността за бъде узаконена и защитена. Никой ли не вижда, че се движим по улица без изход?

09.04.2021 08:02:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.