• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Владимир Василев: България трябва да се върне на туристическата картата

Владимир Василев: България трябва да се върне на туристическата картата

Летният туристически сезон е пред провал, заяви кандидатът за народен представител от 23 МИР

/КРОСС/ Туристическият бранш е изправен пред трудни времена. Всички виждаме как се отразява COVID-кризата на сектора. Летният туристически сезон е пред провал. Това заяви Владимир Василев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България" в 23 МИР, по време на среща с представителите на туристическия бизнес, която се проведе едновременно на живо и онлайн.

Василев сподели, че ако сезонът се провали, то това ще се дължи на факта, че Министерството на туризма е пропуснало срещите с големи туроператори, които направляват потока в Европа и те го насочват към Гърция, Албания и Турция. „Държави, които не са с нашите дадености в туризма, рекламират и привличат повече туристи, а ние сме на опашката", добави още той.

Кандидатът за народен представител се надява, че България отново ще върне на туристическата картата и ще приема по 8 млн. туристи на година.

„Държавата остави туроператорите без подкрепа. Ако това продължи, голяма част от тях ще фалират през следващите 1-2 години. Този пазар вероятно ще бъде зает от съседните държави, които чрез техните фирми ще продават тук пакетите си", категоричен е Василев.

Той засегна и проблемите при екскурзоводите, които също са останали без финансова подкрепа. „България е единствената държава, в която влизат групи с екскурзоводи, което ощетява нашите. А техните проблеми рефлектира върху качеството на туристическия продукт", обясни експертът.

„Необходимо е актуализиране на законодателството в областта на туризма, с оглед и на новите реалности. Там трябва да залегнат най-важните правила - за единната туристическа организация и за управлението на туризма и туристическите дейности", смята Василев.

В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители от „БСП за България" в 23 МИР Пламена Заячка и Благовест Кирилов.

„Един от големите проблеми на България в тази сфера е, че ние не използваме експертния потенциал - хората, които са на терен, които са с многогодишен опит. А от това страда целият бранш", заяви Заячка.

„Не се направи много за подпомагане на бизнеса в пандемията. ЕС даде много инструменти, мерки и механизми, както и препоръка туризмът да влезе в Плана за възстановяване и развитие. В този, който предостави предишното правителство, не фигурират такива мерки", обясни тя.

Според нея усилията на държавата трябва да се насочат към вътрешния туризъм - както на национално, така и на европейско ниво. „Културния туризъм също е пренебрегнат, на фона на цялото богатство, което имаме", каза още Пламена Заячка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.