• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Асен Василев: Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България.

Асен Василев: Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България.

/КРОСС/  Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Политически НЕкоректно" по БНР.

По думите му това, че сме членове на НАТО и на ЕС дава най-големи гаранции за сигурността на страната ни в момента. „Историята показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо как се държиш. България трябва да заяви много ясно, че в тази братоубийствена война между два славянски народа има един народ, който е нападнат, и един народ, който го е нападнал. Българският интерес е изключително ясен: той е тази война да спре максимално бързо и да не се разширява", заяви министър Василев.

Финансовият министър подчерта, че в настоящата ситуация преговори с „Газпром" няма да има. „Има алтернативи - старите тръби на Трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки. На нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", обясни министър Василев.

Той посочи, че различните мнения в коалицията са отражение и на разделението в обществото.

Изгонването на 10 руски дипломати вчера е инициатива на цяла Европа, подчерта вицепремиерът и отрече да има връзка между този акт и посещението на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения, Асен Василев коментира, че това е провал на прокуратурата, а не на правителството. „Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. МВР извърши нормално следствено действие", коментира Василев.

Вицепремиерът бе категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка. „Г-н Гешев трябва да си подаде оставката. Това, което видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която живеем", заяви

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Руският гигант "Газпром" потвърди, че ще продължи да доставя газ за Европа през Украйна. Това съобщи Франс прес.Нашият Кокорчо обаче, нямало да поднови договора с Газпром, щял да внася е в т и н газ от Катар. Тоя, дали дипломата му е истинска, или е купена.

20.03.2022 13:00:17

Анонимен

А бе, запъртък, като икономист на каква основа оценяваш алтернативите? То алтернатива винаги има, проблем, обаче са надеждност, цена, състав, възможности за бонуси, допълнителни разходи по доставката, необходимост от промяна на инфраструктурата и пр. и пр. Мислех че просто сте изнудвани, а сега вече ми се струва че наистина сте идиоти. Тая гъска Петкова, преди вас дуднеше за диверсификация на доставките и разката фамилията на цените. Въведе борсовата търговия за електроенергията и цените се вдигнаха тройно. Каквото ида сте пипнали, вие и подобните ви, все сте го съсипали. Върни се във времето и кажи какво полезно е свършила изпълнителната власт. Нищо, зироу. Дебили. Има прост инженерен принцип: ... ако нещо работи - не го ремонтираш... А вие помагате в съсипването на света. И то активно.

20.03.2022 07:59:22

Анонимен

Защо криеш цената г-н министър? Колко е на „Газпром” и колко е на Катар? Това го интересува българския данъкоплатец, който в основата си е от хората с ниски доходи и ти това много добре го знаеш като печен финансист.

20.03.2022 00:08:26

Анонимен

Разбирам, че сме икономически притиснати, но всеки слугинаж има граници. Би следвало да осъзнаете, че ако не се продадете за първата предложена цена, ще ви предложат повече, а вероятно и повече ще ви уважават. Не може изгонването на дипломати от България да е решение на ЕС. Решението е ваше и вие носите отговорност за него. Не пред ЕС, а пред народа. И не е зле да престанете с евтините манипулации. Руснаците атакуваха Украйна, дни преди ВСУ да атакува Донбас, където вече осма година убива цивилни. Войната им не е с Украйна а със САЩ. И вие сте солидарни със САЩ, а не с Украйна. Не е зле да попитате хората, какво мислят те и с кого са солидарни. Вие преди да заемете длъжностите си бяхте нищо и никой, утре ще бъдете отново нищо и никой, народът остава.

19.03.2022 18:25:13

Анонимен

Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО. И като сме в НАТО, трябва да станем пушечно месо на пометНАТОто нато,а? Решението е на България е -янки гоу хоум,НАТО вън и не вкарвайте България в тази война!.

19.03.2022 17:17:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.