• 19 Септ 2021 |
 •  USD / BGN 1.6603
 •  GBP / BGN 2.2912
 •  CHF / BGN 1.7893
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Николай Василев и източването на програма ОПАК

Николай Василев и източването на програма ОПАК

/КРОСС/ Предложеният от Слави Трифонов за министър-председател Николай Василев, отговаря на профила, който шоуменът описа пред студенти в Пловдив преди изборите. Тогава Трифонов каза, че бъдещият премиер трябва "да знае езици, да е завършил престижен университет", да има експертиза и да е професионалист в нещо".

Николай Василев знае езици - английски, унгарски, руски и други. Има дипломи от куп чужди университети - по икономика от Университета за икономически науки в Будапеща, по бизнес администрация, финанси и икономика от Щатския университет на Ню Йорк и магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета "Брендайс" (Уолтъм, САЩ) и Университета "Кейо" (Токио, Япония). От 1999 г. Николай Василев притежава и престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик). От 1996 до 2001 г. е работил като инвестиционен банкер.

С всички тези квалификации той се вписа безупречно сред "юпитата" на кабинета "Сакскобургготски", дошъл на власт през 2001 г. с обещание да оправи България за 800 дни, припомня Mediapool.bg в свой материал, публикуван днес.

Николай Василев бе вицепремиер и министър в две последователни правителства - това на Сакскобургготски, управлявало в коалиция с ДПС, и после в кабинета на Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС). През 2010 г. - около година след като Василев напуска властта, Министерството на финансите, ръководено по онова време от ГЕРБ, обяви, че управляваната от Василев Оперативна програма "Административен капацитет" е източена безобразно, а близки до министъра на държавната администрация фирми са участвали в опорочаването на програмата.

От 183 приключени проекта за обучение, преквалификация, изработка на сайтове и т.н., финансирани с европейски пари, 35 са били с груби нарушения. Това е установила проверка на изпълнението на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), извършена от звеното за одит на европейски средства към финансовото министерство, стана ясно от изказване на тогавашния зам.-министър на финансите Ани Михайлова.

В правителството на Станишев управлението на ОПАК бе възложено именно на министъра на администрацията и административната реформа Николай Василев. Според тогавашните твърдения на зам.-министър Михайлова, в 35-те компрометирани проекта е имало явен конфликт на интереси, нарушения на Закона за обществените поръчки и злоупотреби, извършени от кметове и неправителствени организации.

На прокуратурата са предадени 14 проекта, а Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е поела за разследване още 10. Други 11 проекта са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция, която по правомощия може да налага финансови санкции и да сигнализира прокуратурата. Одитът е установил, че бенефициентите подготвяли тръжна документация за спечелване на проекта от конкретна фирма или са фалшифицирали документи. Практика е било даден участник да печели поръчка с най-ниска цена, но впоследствие с него се сключвал договор на многократно по-висока. Установени са случаи, в които са сключвани договори за суми, надхвърлящи много пазарните цени. Така например за изработката на сайт с едни и същи параметри един бенефициент е кандидатствал за отпускането на 3000 лв., а друг - за 50 000 лв.

Разкритията на финансовото министерство за тежки нарушения по ОПАК бяха обявени публично след обширна публикация във в. "Капитал" за конфликт на интереси на бившия министър на администрацията Николай Василев.

По това време той вече бе влязъл в управлението на финансовата група "Експат", чиито дружества са били бенефициенти на проекти по ОПАК по времето, когато той е ръководел министерството. Според публикацията някои от дружествата са свързани с майката и съпругата на Василев.

Фирмите, сочени като свързани с Василев и негови близки, са рекламна агенция "Оксиген", "Актив груп" и издателство "Сиела софт енд пъблишинг", които са получили проекти по ОПАК за близо 3 млн. лева. Към момента на разкритията Николай Василев е изпълнителен директор на компания "Експат груп", в която участва и дружеството със специална инвестиционна цел "Еспат бета" АДСИЦ. Проверката на "Капитал" показва, че това дружество е учредено през зимата на 2008 г., когато Василев е министър, и негови учредители са Моника Йосифова, съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев (а после и негова съпруга) и собственик на пиар-агенцията "Актив груп"; майката и съпругата на Василев; главният секретар на МДААР (Министерството на държавната администрация и административната реформа) Биляна Дакова; адвокатът Иван Тодоров ("Сиела норма" АД). В самата група "Експат" по онова време работят поне петима служители на бившето МДААР (Министерството на държавната администрация и административната реформа). Двама от тях - бившият зам.-министър Мария Дивизиева и експертът Милена Велинова, са имали пряко отношение към одобряването на бенефициентите по ОПАК.

Преди да учредят "Експат бета", част от фирмите учредители са печелили обществени поръчки именно от тази програма, управлявана от МДААР.

Например акционер в "Експат бета" - "Актив груп", тогава държи 20% от дяловете в "Консорциум за диалог с администрацията", който пък печели поръчката за "информиране на широката общественост" за програма ОПАК с оферта за 1.2 млн. лв. Собственичката на "Актив груп" Моника Йосифова е управител на консорциума. Комитетът за наблюдение на ОПАК по това време се ръководи от зам.-министър Мария Дивизиева, впоследствие управляващ директор на "Експат груп". През лятото на 2008 г. "Оксиген" ЕООД печели обществена поръчка на МДААР с предмет "мониторинг на изпълнението на специализирано обучение по английски език за работа с институциите на Европейския съюз". Средствата идват от ОПАК, а фирмата предлага цена от 208 хил. лв. за извършването на пет хиляди проверки. Към момента на възлагането на поръчката "Оксиген" е съакционер със съпругата и майка на министъра, както и с главния секретар на министерството Биляна Дякова.

"Сиела софт енд паблишинг" АД е изпълнител на поръчка за обучение на магистрати и съдебни служители, възложена от ВСС (финансирана със средства по ОПАК) на стойност близо 500 хил. лв. С министерството, управлявано от Николай Василев, пък издателството е имало поддоговор за 50 хил. лв. за обучение на чиновници за работа с приетия по онова време Закон за електронното управление.

В консорциум с други фирми "Сиела софт енд паблишинг" е изпълнител на поръчки за над 1.5 млн. лв., като всичките средства идват от ОПАК. Изводите от връзките между фирмите в инвестиционното дружество, физическите лица и ръководството на МДААР и съответно управлението на ОПАК са красноречиви и предизвикват сериозни съмнения за конфликт на интереси.

Съвсем друга тема е фактът, че основният проект на "Експат бета" АДСИЦ към онзи момент е бил покупката на 140 000 кв. м. земя в регулация в курорта "Камчия" на Черноморието. Това бе тема на отделен скандал.

Още след огласяването на разкритията на медиите и финансовото министерство през 2010 г., Николай Василев изрази силно огорчение от факта, че е визиран като отговорен за източване на Оперативна програма "Административен капацитет".

В отговора на бившия министър Николай Василев се отправят поздравления до екипа на МФ "за изнасяне на информация за нарушения от страна на бенефициентите при изпълнението на проекти по програмата." Нарушенията обаче били на ниво "отделни бенефициенти (общини, неправителствени организации и др.)". Тогава Николай Василев се въздържа от какъвто и да е коментар на изнесените факти за това как близки до него фирми са печелили финансиране по ОПАК по времето, когато той е бил министър, пише още Mediapool.bg.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В тази държава има ли политик, който да не натопил човката в кацата с мед, т.е. да не е крал от нашите джобове? -риторичен въпрос

20.07.2021 21:34:41

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.