• 05 Апр 2020 |
 •  USD / BGN 1.8135
 •  GBP / BGN 2.2263
 •  CHF / BGN 1.8544
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 6°C

Светла Василева, КНСБ: Завърналите се от чужбина сезонни работници да помогнат тук

Светла Василева, КНСБ: Завърналите се от чужбина сезонни работници да помогнат тук

/КРОСС/ Завърналите се от чужбина сезонни работници могат да се включат с помощта си тук, за да се намали ефектът на хроничния недостиг на работна ръка в земеделието. За това апелира Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

„Тъй като навлизаме в сезона на селскостопанската работа, са необходими изключително много работници. Мисля, че тези хора, които в Европа, предполагам, са добри работници и едва ли могат да стоят вкъщи един или два месеца, могат да влязат спокойно в тези фирми, ферми на селското стопанство, където могат да бъдат полезни. Те най-вече излизат от България заради ниското заплащане, но сега ситуацията е съвсем различна. Дори в Европа се затварят фирми. Едва ли и там имат достатъчно приходи европейските работодатели, за да им дадат добро заплащане. Така че е добре всички, където са, да имаме абсолютна солидарност и да си помогнем едни на други. Много често селското стопанство ни е извеждало от криза."

Разпространението на коронавируса може да парализира много предприятия и ферми и да застраши трудовите и социалните права на работещите в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Това от своя страна би могло да затрудни производството както за вътрешния, така и за външния пазар.

Държавата в настоящата ситуация излиза с доста адекватни и навременни мерки, смята Светла Василева.

Земеделската земя, особено обработваемата, не може да чака и да се съобразява с една такава епидемия, която е страшна за хората, за всички работещи”, коментира тя пред „Хоризонт”.

Засега в селско-стопанския сектор все още има спокойствие. Предстои сеитба на пролетниците. Някои ще бъдат затруднени заради доставките на семена, препарати, горива, посочи Светла Василева.

„Голяма част от тях са запасени и могат да започнат този процес. Там работещите са на открито и по един в машина и смятат, че могат да си проведат този сеитбен процес. Ние все пак трябва да заложим в земята, за да получим необходимите доходи.”

Завръщащите се от рискови страни сезонни работници са подложени на риск за здравето, допълни Василева. „При тях трябва да се спазват доста сериозни мерки, защото тази зараза трябва да бъда предотвратена”, коментира тя.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.